donderdag 6 oktober 2011

Boekblogger van de week Judith van De Boekblogger

Omdat ik niet altijd zelf aan het woord wil zijn, en  andere boekbloggers die in het Nederlands schrijven ook graag eens in de schijnwerpers zet, verschijnt op deze plek de komende tijd een serie over medeboekenliefhebbers die in het Nederlands bloggen. Deze week geef ik het woord aan Judith van De Boekblogger (die ook een Engelstalig blog heeft op Leeswammes’ Blog).

Wie is de mens achter de blogger?

Ik ben mid-40 en woon in Houten bij Utrecht. Ik werk op het moment niet, maar toen ik dat wel deed was dat als softwaretester.  Ik lees heel veel (hoewel niet zoveel overdag als je zou denken!) en bij elkaar is dat de laatste jaren gemiddeld zo’n 170 boeken. Ik heb jarenlang in Engeland gewoond en lees net zo lief in het Engels als Nederlands. Ik houd heel precies bij wat ik lees, voornamelijk op Shelfari.com (http://www.shelfari.com/judithann) maar op een gegeven moment wilde ik mijn recensies met meer mensen delen en daarom ben ik mijn blogs begonnen. Ik doe ook aan stamboomonderzoek (http://www.henstraweb.com) en heb Anna jaren geleden al online ontmoet als achter-achter-achter-achter-achter (en zo nog een aantal keer)-nicht. Onze gemeenschappelijke voorouder werd geboren rond 1700 (waarschijnlijk ben ik sterker verwant aan één van je lezers, Anna, alleen weten we dat dan niet van elkaar).

Wat voor soort blog heb je? 

Mijn Nederlandse blog moet nog een beetje op gang komen. Ik probeer elke week een recensie te plaatsen, liefst van een Nederlandse schrijver – want dat spoort mij zelf ook aan meer Nederlanders te lezen. Je support als abonnee (subscriber) zou zeker worden gewaardeerd – hoe meer abonnees, hoe beter ik mijn best doe.Behalve recensies, schrijf ik over lezingen of andere literaire gebeurtenissen waar ik naartoe ga. Mijn Engelse blog is uitgebreider, omdat ik daar elke dag iets opzet, volgens een vast patroon. Zeker twee keer per week een recensie, een wedstrijdje, een boek nieuwtje, een ‘meme’, soms een recept. Daar heb ik ondertussen al 350 abonnees van over de hele wereld. Heel leuk dus. Ik lees verschillende genres, maar voornamelijk moderne literatuur (al dan niet zg. ‘literair’), thrillers, chick-lit en dystopia/SF.

Wat zijn drie van je lievelingsboeken?
 • Nooit meer slapen van W. F. Hermans – Over een geoloog die een trektocht door Noord-Noorwegen gaat maken. Hij zit vol twijfel of hij het wel kan en er gaat vanalles mis.
 • This Book Will Save Your Life van A. M. Homes – Over een man die alles heeft dat je je maar zou kunnen wensen en toch heeft hij niets om voor te leven. Hij ontmoet allerlei mensen voor wie hij iets kan betekenen, zodat hij aan het einde van het boek stukken minder rijk is maar wel een heel netwerk van vrienden en familie om zich heen heeft. So satisfying!
 • Het hemelse gerecht van Renate Dorrestein – Een heel grappig boek over een kok en zijn vrouwen. Het dorp waarin zij wonen mag niet weten over de relatie die hij heeft met twee zussen. Op een gegeven moment heeft hij er echter genoeg van en wil vertrekken. Daar steken de zussen een stokje voor!
Wat zijn je favoriete boekenplekken op het web? 
 • Shelfari.com- in het Engels. Hier staat mijn boekenadministratie, heb ik leesvrienden en zit ik bij een leesgroep. Hier ben ik ook voor het eerst met het fenomeen “lees challenges” in aanraking gekomen. Deze kunnen nogal verslavend werken. (Shelfari is een soort van librarything).
 • Bookmooch – hier ruil ik mijn gelezen boeken (http://bookmooch.com/boekblogger) met mensen in Nederland en daarbuiten. Vooral goed voor boeken die niet in de bieb staan!
 •  Bookdepository voor goedkope, nieuwe, Engelstalige boeken (gratis verzendkosten) – ideaal als je boekenkast nog niet vol is.
 • Farm Lane Books. Jackie van Farm Lane Books is een literaire bookblogger en wij hebben over het algemeen dezelfde smaak. Als Jackie het aanraadt, moet ik het zeker lezen, en v.v.
 • Verder nog heel veel boekblogs (ik ben op tenminste 50 geabonneerd, zo niet meer).
Bedankt, Judith.11 opmerkingen:

 1. Wat een fantastische titel  toch  , " Het Hemelse gerecht " , Geniaal .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha ha, hier spreekt Leon de Smulpaap.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Twee van Judiths lievelingsboeken (Hermans en Dorrestein) staan ook op mijn favoriete-boekenlijstje, dus ik ga haar blogs zeker bekijken!

  En nu ben ik toch zo benieuwd welke voorouder jullie gemeenschappelijk hebben...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wil trouwens ook graag een lans breken voor amazon.de. Net als The Book Depository rekent de Duitse Amazon geen verzendkosten voor boeken naar Nederland, en soms vind je daar dingen die ze elders niet hebben. (Ik wilde de Sarah Caudwell-boeken graag met de omslagen van Edward Gorey. The BD had er maar twee, amazon.de had ze allemaal.)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goeie tip, Lethe. Dat wist ik helemaal niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een voorouder in de Schuilfamilie in Sneek in de 18de eeuw, als ik het goed heb (via mijn voorouder Sjoukje Schuil, die met een Van Gelderen was getrouwd). Judith weet dat beter dan ik, want zij heeft de Schuils helemaal uitgezocht: een indrukwekkend staaltje van genealogisch onderzoek was dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ook niet, dank je, Lethe. Ik weet wel dat amazon.co.uk vanaf 25 pond gratis naar NL versturen maar niet dat .de helemaal gratis is. Weer een goede site erbij om boeken te bestellen! 

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dankzij Judith heb ik 'Nooit meer slapen' momenteel geleend uit de bib. Ik kan niet wachten om er in te beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 'Nooit meer slapen' is fantastisch, Marieke. Ik heb het nog niet eens zo lang geleden gelezen en hier besproken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk, Marieke! Ik hoop dat je het net zo mooi vindt als ik.

  BeantwoordenVerwijderen