vrijdag 30 december 2011

Mijn favorieten van 2011

Hoera! het is weer zover: ik mag een lijstje maken en met statistiekjes strooien. Eerst maar even het cijferwerk. Ik las dit jaar alweer wat minder dan het voorgaande jaar (76 boeken in plaats van 82), maar dat mag de pret niet drukken, want tot mijn verbazing was dit jaar voor het eerst, zonder dat ik daar enige moeite heb gedaan, het aantal vrouwelijke en mannelijke schrijvers met elkaar in evenwicht. Tot nu toe las ik meestal twee keer zoveel mannen als vrouwen, dus dat is opvallend.

Ook reden tot vreugde is dat ik bij wijze van spreken de hele wereld over ging, want hoewel de overgrote meerderheid van mijn boeken nog steeds uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten komt, las ik ook boeken van schrijvers uit Argentinië, Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Georgië, Hongarije, Ierland, India, Italië, Japan, Mauritius, Nederland, Noorwegen, Pakistan, Tibet en Zuid-Afrika.

En hier komen ze dan, mijn favorieten van het afgelopen leesjaar.

De mooiste fictie
De beste debuutromans
De interessantste ontdekkingen
De beste non-fictie
Het fijnste escapisme.
Poedelprijs voor het slechtste boek dat ik in jaren heb gelezen.
En, wat waren jullie topboeken dit jaar?

PS Aarzel om niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen!

20 opmerkingen:

  1. 76 is best veel...ik kwam niet verder dan 56 en dat was voor mij al een record. Maar dat kwam ook omdat ik weinig tijd besteed heb aan mijn creatieve hobbies.
    Ik ben dit jaar een beetje lijstjesmoe geworden, dus ik doe er maar even niet aan. Vind het wel leuk om te lezen van anderen, vooral als het een beetje toegelicht wordt. Winterlief op My stream of consciousness had ook een leuke vorm gevonden (http://winterlief.blogspot.com/2011/12/end-of-year-book-survey-2011.html). 
    Ik heb in ieder geval nog veel van de 'grote boeken van 2011' te goed (w.o. Julian Barnes, Jeffrey Eugenides en Alan Hollinghurst) maar dat vind ik wel een lekker idee, dat ik dat nog heb liggen. Verder zit ik al weer een beetje na te denken over wat ik de komende periode absoluut wil lezen. Maar lijstjes maak ik niet meer, want er is me wel gebleken dat ik toch vooral een spontane lezer ben, ik combineer niet goed met lijstjes.

    Een mooi uiteinde en we gaan er in 2012 weer een prachtig leesjaar van maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar zie ik inderdaad een heleboel boeken terugkomen die ik me nog herinner van jouw blog! 

    Eigenlijk moet ik deze lijstjes even uitprinten, dan heb ik ook weer wat ideeën voor boeken om te lezen. ;-)

    Nee, serieus, mooie lijst, met goede boeken - denk ik - ik ken alleen Majoor Pettigrew.

    http://boekblogger.wordpress.com

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Joke, dit is het enige lijstje dat ik jaarlijks maak (een zogenaamd terugbliklijstje) en aan te-lezen-lijstjes heb ik nog nooit gedaan, want ik weet dat daar toch niks van komt. Ik heb naast mijn bed wel een stapeltje boeken die daar terecht zijn gekomen omdat ik op een bepaald moment dacht dat ik ze op korte termijn wilde lezen, maar er is het afgelopen jaar geen enkele beweging in het stapeltje gekomen, dus dat kan ik ook maar beter afschaffen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Judith, daar vind ik die beste-van-2011 ook zo leuk voor: om inspiratie op te doen voor volgend jaar. Ik heb van jou nog geen lijst gezien, maar neem aan dat die nog komt vóór middernacht? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn lijstje staat hier (maar de manier van Winterlief vind ik ook wel erg leuk, misschien ga ik die ook nog proberen).

    Mijn nieuw gelezen favorieten waren in ieder geval Good Behaviour van Molly Keane, Spiegeljongen van Floortje Zwigtman en The Shortest Way to Hades van Sarah Caudwell.

    The Sense of an Ending is prachtig geschreven, maar net als Tony begreep ik er niets van, ook niet na nog een keer doorlezen. Ik moest in een recensie lezen wat ik had gemist. En ik vind het nog steeds vergezocht. Maar wel hele mooie beelden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor je bijdrage, Lethe. Het boek van Floortje Zwigtman is nieuw voor mij; ga ik binnenkort eens opzoeken. En jammer that The Sense of an Ending niet helemaal aansloeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik weet niet of Spiegeljongen iets voor jou is, maar hier staat een recensie die het boek recht doet:

    http://www.jaapleest.nl/recensies/jeugdboek/lieve-gekke-adrian-mayfield-het-ga-je-goed

    The Sense of an Ending doe ik zeker niet weg, zoals gezegd vind ik het heel mooi geschreven. Een paar van de beelden uit het begin zijn me bijgebleven. Dat ik nou zo naïef ben dat ik het niet helemaal begreep, kan de schrijver ook niet helpen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zal me toch ook eens moeten wagen aan Julian Barnes. Flaubert's Parrot ben ik ooit in begonnen maar ik ben er nooit door geraakt, dus ik twijfel ergens ook wel een beetje of ik er wel aan moet beginnen.

    Alice LaPlante staat zeker op mijn te lezen lijstje, lijkt me erg goed.

    En je hebt het misschien zien staan, maar Leeuwerik van Deszo Kostodinges (even geen zin om de juiste schrijfwijze op te zoeken :-)) is mij ook heel erg goed bevallen. Superboek!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Marieke, gek genoeg kon ik ook niks met Flaubert's Parrot. Ik heb het wel uitgelezen, maar kan me er verder niks van herinneren, behalve dat ik het een moeizaam boek vond.
    Ik had inderdaad gezien dat Leeuwerik ook op jouw favorietenlijst stond. Leuk! Ik ben nu op zoek naar andere boeken van Kostodinges (ik kan de juiste naam ook niet onthouden).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bedankt voor de link, Lethe. Ik had niet door dat Spiegeljongen een jeugdboek was - dat is niet een genre waar ik nou veel van lees, dus het is inderdaad de vraag of het wel iet voor mij is.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ha Anna, leuk om je lijstje te lezen. Ik heb Barnes al klaarliggen, dus daar verheug ik me nu extra op. Spiegeljongen van Floortje Zwigtman heet trouwens een jeugdboek te zijn, maar dan wel voor de rijpere en belezen jeugd. Ik zou het zeker eens proberen. Ik vond het erg goed. En waar ik nu in bezig ben? De bekentenissen van Kornél Esti van Kostodinges!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Maaike, dan zal ik Floortje Zwigtman voortaan toch eens in de gaten houden.
    En wat leuk dat Kostodinges hier nog steeds relatief goed gelezen wordt. Bevalt Kornel Esti tot nu goed?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mijn lijstje:
    Fictie: 
    Edgar Hilsenrath : Sprookje van de laatste gedacht
    Hollinghurst : Kind van een vreemde
    Saramago : Het beleg van Lissabon
    Antonio Pennacchi : Het Mussolinikanaal
    Deszo Kosztolanyi : Leeuwerik
    Naipaul :Een huis voor menheer Biswas
    En in de overgangsweken 2011 -2012 las ik ook de prachtige roman "Een geschikte jongen" van Vikram Seth

    Non fictie:
    Graham Robb : De ontdekking van Frankrijk
    Phillip Blom : De duizelingwekkende jaren 1900 - 1914
    Jan Brokken : Baltische zielen
    Walter Weyns : Het geval Canetti


    Ik ben zelf  een groep "lijstjes 2011" gestart op Librarything. Het zou leuk zijn jullie daar ook terug te vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mooie en inspirerende lijst, Gust! Grappig dat jij ook Leeuwerik er op hebt staan en het doet me eveneens goed om Een huis voor meneer Biswas erop te vinden: jaren geleden gelezen, maar nog steeds een favoriet. Hollinghurst heb ik inmiddels op mijn Kindle staan, dus daar moet ik nu binnenkort toch echt eens aan beginnen.
    Ik heb je groep op LibraryThing inmiddels gevonden en ga als ik iets meer tijd heb mijn lijstje daar ook aan toevoegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Anna, heel laat om mijn lijstje nog toe te voegen, maar hier komt ie: Ik heb dit jaar relatief weinig boeken gelezen, maar 81 stuks, met niet zo heel erg veel uitschieters.
    Het mooiste boek van afgelopen jaar is ongetwijfeld "De kant van Swann" van Marcel Proust in de nieuwe vertaling van Thérèse Cornips. Ook heb ik genoten van de 5-delige stripbewerking van Proust van Stephane Heuet. Verder "Reis naar het einde van de nacht" van Céline met illustraties van Tardi. "Footnotes in Gaza" een graphic novel van Joe Sacco. Willem Elsschots "Kaas" in de stripbewerking van Dick Matena. "Tolstoy's letters" van R.F. Christian. Ik heb erg genoten van "De kleine Nicolaas" van Sempé en Goscinny, in mijn ogen het mooiste kinderboek dat ik ken.
    Non-fictie: "Congo" van David van Reijbroeck. Dan nog twee kunstboeken: "Magie d'Afrique", een boek met aquarellen over Oost-Afrika van Denis Clavreul en "Africa" een prachtig fotoboek van Leni Riefenstahl, uitgegeven door Taschen. Van al deze boeken zijn korte besprekingen terug te vinden op mijn pagina op librarything.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Bedankt voor je bijdrage, Erik. Bespeur ik daar een voorliefde voor stripbewerkingen? En een speciale interesse voor Afrika? Ben je daar wellicht goed bekend?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoi Anna, strips is pas iets van de laatste jaren. Ik ben er eigenlijk aan begonnen na het lezen van "Maus 1 en 2" van Art Spiegelman. Andere fantastische strips zijn "Boeddha" een 8-delige Mangaserie over het leven van Boeddha van Osamu Tezuka. "Persepolis" van Marjane Satrapi. "Calvin and Hobbes" van Bill Watterson. Je ziet, het zijn er heus niet zo veel, maar deze zijn echt geweldig.
    Ik heb geen speciale voorliefde voor Afrika. Wel voor reizen in het algemeen. Tot mijn 30e heb ik vrij veel gereisd, daarna wegens geestelijke beperkingen (ik lijd aan een psychische ziekte waardoor ik erg veel slaap en bovendien heb ik altijd last van heimwee) veel minder. Wel heb ik een enorme collectie van ruim 600 boeken met reisverhalen. Als je het leuk vind, dan kan ik ook nog wel een lijstje maken met hele goede reisverhalen, bijvoorbeeld van die landen waar jij geweest bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Erik, je mag me zeker een lijstje toesturen met je favoriete reisverhalen van de landen waar ik ben geweest. Ik ben zeer benieuwd en alvast bedankt voor de moeite.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hoi Anna, hier is het lijstje:
    - Jonathan Raban: A passage to Juneau *****(ik heb de Nederlandse vertaling "Een zeereis naar Alaska" gelezen). Alle boeken van Raban zijn de moeite waard, maar dit vind ik zijn mooiste. Hij vaart met zijn bootje vauit Seattle langs de kust van Canada en Alaska.
    - Mark Twain: Huckleberry Finn ***** (heb je al gelezen)
    - Joe Simpson: Touching the void **** (ik heb de Nederlandse vertaling "Over de rand" gelezen). Over een klimexpeditie in de Peruaanse Andes die desastreus verloopt. Ik heb niet zo veel met klimboeken, maar deze is erg goed.
    - Carolijn Visser: Maar liefst 4 boeken over China: Grijs China ***, Buigend bamboe ****, Tibetaanse perziken **** en Shanghai Skyline ****. Ik zou met Tibetaanse perziken beginnen.
    - Colin Thubron: Nog zo'n schrijver van wie ik eigenlijk al zijn reisverhalen goed vind. Thubron leert voordat hij op reis gaat de taal van het land dat hij gaat bezoeken. (hij spreekt redelijk Russisch en Chinees). Over China: Achter de muur ****, Over de Aziatische republieken van de vroegere USSR: Het verloren hart van Azië **** en In de schaduw van de Zijderoute ****.
    - Vikram Seth: From Heaven lake ****: al eerder genoemd
    - V.S. Naipaul: Terug naar India ****, waarin Naipaul tal van portretten schetst van individuele Indiërs. Het mooiste van zijn 3 boeken over India.
    - Gregory David Roberts: Shantaram *****: geen reisverhaal maar een roman over een langdurig verblijf tussen de maffia van Bombay
    - Bernard Oliver: Verre voetreis *****: over een voettocht door Turkije.
    - Laurens van der Post: The hunter and the Whale *****: Zeer boeiend boek van Laurens van der Post over de jacht op olifanten en walvissen. Ik zag dat je "The lost world of the Kalahari ****" al hebt gelezen.
    Dit is mijn ogen het beste van het beste op het gebied van reisverhalen. Groet, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Mooie uitgebreide lijst, Erik. Sommige schrijvers of boeken ken ik, zoals Het verloren hart van Azië, dat ik eerlijk gezegd nogal deprimerend vond, waardoor ik aarzel om aan een volgend reisboek van Thubron begin. Van Jonathan Raban heb ik een ander boek in de kast staan, maar als groot liefhebber van Alaska lijkt A Passage to Juneau me ook wel wat. De andere boeken die je noemt ga ik lekker uitzoeken opLibraryThing. Daar vind ik die site echt ideaal voor.

    BeantwoordenVerwijderen