zondag 22 november 2015

Feestje met boekenbon

Mijn blog is jarig! Het is deze maand tien geworden! In november 2005 begon ik namelijk met het publiceren op mijn persoonlijke webstek van korte besprekinkjes van elk boek dat ik las. Het was eigenlijk alleen bedoeld als (a) een leesdagboek dat me moest dwingen even stil te staan bij de boeken die ik las en (b) een handigheidje voor de vrienden en collega’s die mij regelmatig om leestips vroegen. Na een tijdje kreeg ik tot mijn verrassing e-mails van onbekenden die ook meelazen en ik denk dat dat er een belangrijke factor in was dat de stukjes na ruim twee jaar als vanzelf steeds uitgebreider werden en meer diepgang kregen. Die extra investering in het opstellen ervan betaalde zichzelf dubbel en dwars terug, want het schrijfwerk werd prompt een stuk leuker en interessanter. Ik werd er ook een veel betere lezer van.

Inspirerend
Tien jaar geleden had ik nog nooit van het fenomeen boekblog gehoord, maar toen ik een paar jaar na het starten van mijn online leesdagboek daarmee kennismaakte, realiseerde ik me dat ik eigenlijk al een tijd met een soort boekblog bezig was. Tijd dus om over te stappen naar een echt blogplatform. Begin 2009 zag Anna’s leesreis het licht. Het was nooit mijn bedoeling om zoveel mogelijk volgers te krijgen, maar ik hoopte wel dat ik via mijn blog een paar geestverwanten zou leren kennen. En dat is boven verwachting gelukt. Niet alleen krijg ik veel meer reacties dan ik had durven hopen, ook heb ik verscheidene van jullie inmiddels persoonlijk ontmoet, wat enorm inspirerend is. Ik schrijf niet alleen meer voor mezelf en een handjevol kennissen, maar ook voor jullie. En met jullie bedoel ik niet alleen de mensen die ik in levende lijve heb ontmoet, maar ook iedereen die ooit de moeite heeft genomen een reactie te geven, én iedereen die alleen stilletjes meeleest.

Win een boekenbon
Wie jarig is, trakteert. Daarom verloot ik deze week een boekenbon van 20 euro onder alle lezers die me hieronder, bij de reacties, laten weten wat het mooiste, beste, leukste, interessantste boek is dat ze in 2015 hebben gelezen. Ook mensen die nog nooit hebben gereageerd zijn van harte welkom om mee te doen. Dus: overwin je schroom, doe eens lekker wild en laat een boodschap achter. Over een week trek ik de lootjes en maak ik bekend wie de boekenbon krijgt.

PS Als je geen account bij Google of Wordpress of Facebook of iets dergelijks hebt, kun je een zogenaamde anonieme reactie achterlaten, d.w.z. zonder in te loggen met een of andere account. Vermeld in dat geval wel je naam onder het bericht, anders loot je niet mee, omdat ik echt anonieme reacties niet zo sympathiek vind.


37 opmerkingen:

 1. Allereerst gefeliciteerd met de verjaardag van je mooie en interessante blog dat in zoveel opzichten een inspiratie en een voorbeeld en een maatstaf is! Ik hoop dat er nog vele jaren bijkomen!

  Mijn mooiste boek in 2015 is zonder twijfel 'Het kleine meisje van meneer Linh' geweest van Philippe Claudel. Zo ontroerend dat ik het in tranen heb gelezen en nog een hele avond met meneer Linh in mijn hoofd heb gezeten nadat ik het boek uit had. Een boek dat ik sindsdien voor mensen koop, in de hoop dat ze het net zo mooi vinden als ik heb gevonden.
  Niet alleen mijn mooiste van 2015, maar een van de mooiste boeken ooit.

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie keus, Bettina. Zoals je weet vond ik Het kleine meisje van meneer Linh ook prachtig en ontroerend.

   Verwijderen
 2. Hoi Anna, van harte gefeliciteerd met de 10e verjaardag van je blog! Zoals ik al zo vaak heb gezegd blijft je blog geweldig. Als ik zelf eens een stukje schrijf dan denk ik altijd - vergeleken met Anna stelt het niet veel voor -. Ik heb dit jaar niet zo heel veel gelezen, maar wat een prachtige boeken zaten er tussen. Ik denk dat ik voor mijn mooiste boek van het jaar een boek kies dat jou welbekend is: "De kant van Swann" van Marcel Proust in de vertaling van Thérèse Cornips. Proust blijft voor mij een van de meest interessante schrijvers die ik ooit heb gelezen. Ik ben natuurlijk ook benieuwd naar de mooiste boeken van de anderen, dat zal wel weer een paar mooie leestips opleveren. Groetjes en neem ook een lekker stuk taart ter gelegenheid van de 10e verjaardag!, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erik, het enige verschil tussen mijn blog en het jouwe is dat ik er 10 keer zo veel tijd in moeite in stop ;-) Ik ben tijden bezig met mijn markeringen teruglezen, nadenken, achtergrondinformatie opzoeken, schrijven, herschrijven en bijschaven. Ik ga daar volledig in op, en heb na afloop een zeer voldaan en energiek gevoel, zelfs al ben ik vrijwel nooit helemaal tevreden met het resultaat.

   Verwijderen
 3. Gefeliciteerd Anna! Ik volg je blog inmiddels al jaren, dat weet je, en heb er al talloze tips vandaan gehaald, dus dat blijf ik ook zeker doen! Het mooiste boek van 2015 is haast niet te doen. De Essays van Montaigne heb ik gelezen en die dingt mee naar de eerste plaats, maar het laatste boek, de biografie van Johnny Cash heeft mij, eigenlijk onverwacht, tot een echte fan gemaakt. Door dat boek heb ik erg veel cd's van de man gekocht, nog veel meer beluisterd en fragmenten en concerten bekeken dus die is onder mijn huid gaan zitten zeg maar. Dat boek is uit maar ik zit nog af te kicken en dat lijkt me ook een sterke aanwijzing dat ik het een goed of interessant boek vond. Maar de Waanzinnige veertiende eeuw heb ik ook werkelijk verslonden. Goed, toch drie genoemd. Als ik mijzelf buiten competitie plaats is de bon zeker aan een ander gegund :-) Succes met je blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je doet nog zeker mee, hoor, Koen. Iemand die al zolang langs komt, kan ik natuurlijk onmogelijk buiten beschouwing laten. Leuk trouwens dat je drie volstrekt verschillende boeken noemt. Daaraan herkent men de lezer met de brede belangstelling en de nieuwsgierige geest.

   Verwijderen
 4. Dag Anna! Een hele dikke proficiat en drie verjaardagszoenen erbovenop! Ik breng momenteel ook een geweldig inspirerende choreografie te berde, doch helaas is dit niet zichtbaar. De confetti evenmin (de verbaasde blik van kater Abel hierbij is treffend) in elk geval: ga zo door!

  Het beste boek is voor mij een onmogelijke vraag, sorry. want dan moet een mens keuzes maken en kiezen is verliezen. Voor mezelf als mens heb ik heel veel opgestoken van Antje Kochs "begging to be black": wat mij betreft verplichte kost voor al wie in deze angstige tijden te gemakkelijk uitspraken doet over andere culturen. Een boek dat doet twijfelen , dat geen oplossingen biedt, en toch het zwart-wit denken relativeert.

  En zo werd dit vrolijke berichtje toch nog ernstig. Moge het de feestpret niet drukken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jacqueline, ik ken Antjie Krog van een lezing die ze jaren geleden in Groningen hield. Ze bleek een zeer begenadigd en indrukwekkende spreker te zijn. Gek genoeg heb ik nog nooit iets van haar gelezen, dus wellicht dat dit boek een goede binnenkomer voor mij zou zijn.

   Verwijderen
 5. Gefeliciteerd, Anna! Wat mooi dat je al zo lang blogt, daarmee ben je een groot voorbeeld :) en vooral ook met de kwaliteit die je levert. Het mooiste boek dat ik dit jaar heb gelezen is 'The Book of Strange New Things' van Michel Faber. Het zou me niets verbazen als jij dat ook goed zou vinden (ik kan het niet vinden op je blog dus ga er even vanuit dat je het nog niet hebt gelezen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Barbara, The Book of Strange New Things staat al een tijdje op mijn e-reader, want ik ben een echte fan van Michel Faber. Ik ga het dus zeker lezen, en misschien zelfs wel binnenkort.

   Verwijderen
 6. Ik kende je blog niet en als ik je overzichtlijst bekijk, dan begrijp ik waarom: ik lees uitsluitend Nederlandse literatuur en die kom ik bij jou nauwelijks tegen. Het zal je dan ook niet verbazen dat het mooiste boek van 2015 voor mij een Nederlandse titel was : Roxy van Esther Gerritsen. Misschien ook eens proberen? ;-) Maar uiteraard wel gefeliciteerd. Mijn bloggeschiedenis is vergekijkbaar met de jouwe. Ik zal me ook maar eens gaan bezinnen op iets feestelijks.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jannie, wat leuk dat je langskomt. Ik lees inderdaad weinig Nederlandse literatuur, maar het zal je vast goed doen te horen dat ik Roxy al in huis ben en dat ik na jouw aanbeveling van plan ben dat op mijn leeslijst voor 2016 te zetten.

   Verwijderen
 7. 10 jaar al! Gefeliciteerd en nu niet op je lauweren gaan rusten, maar gewoon doorgaan ;-) Jouw publicaties zijn namelijk altijd fijn om te lezen en zetten aan tot lezen. Het leuke van jouw "opdracht" is dat ik enige tijd weer heb moeten memoreren wat ik dit jaar allemaal gelezen heb. Dank daarvoor, het was fijn om even terug te kijken. Ik heb dit jaar de klassieker Spaar de spotvogel gelezen, zowel mooi qua stijl als indrukwekkend qua inhoud. Maar om toch iets meer anno 2015 te blijven, noem ik de verhalenbundel Mens vs Natuur van Diane Cook. Een woeste combinatie van afschuwelijke fantasie en dichtbij komende werkelijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Een woeste combinatie van afschuwelijke fantasie en dichtbij komende werkelijkheid." Dat klinkt veelbelovend, Johanna! Ik heb de bundel net even opgezocht op Amazon (in de oorspronkelijke Engelstalige versie) en meteen op mijn verlanglijst gezet. .

   Verwijderen
 8. Titel : The killer next door
  door Alex Marwood 2015

  Anna ziehier de titel van het beste boek in 2015 voor mij. Mijn hartelijke gelukwensen met je mijlpaal, moge er nog vele besprekingen volgen

  Hartelijke groeten

  Leon


  Boek heb ik geconsumeerd als Audioboek, gekocht bij Audible.com
  verteld door : Imogen Church

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leon, ik ben dat boek al eerder tegengekomen en heb het een tijdje geleden zelfs al gedownload. Misschien maar eens bewaren voor de kerstvakantie; dan lees ik graag één of meer spannende boeken.

   Verwijderen
 9. Gefeliciteerd Anna en veel dank voor je mooie en inspirerende besprekingen altijd, ik verwijs er regelmatig naar als ik zelf te lui ben om er een te schrijven. Mijn beste boek (tenminste, ik vermoed dat het dat zal blijven) is ook een tip van jou: Station Eleven van Emily St. John Mandel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hella, ik denk dat ook mijn favoriet van het jaar wordt, zelfs één van mijn favorieten aller tijden.

   Verwijderen
 10. Hartelijk gefeliciteerd met je 10e verjaardag, Anna's blog! En jij ook, Anna! Ik denk dat ik ergens in 2009 je blog heb gevonden, en sindsdien ben ik een trouwe bezoeker.

  Het mooiste boek dat ik in 2015 heb gelezen is Here van Richard McGuire, dankzij een tip van Wim Brands in de VPRO-gids. Het is een grafische "roman", niet echt jouw ding, geloof ik, maar ik had het al 5 sterren toebedeeld voordat ik het goed en wel gelezen had. Prachtig, prachtig. Bespreking hier.
  Verder To Kill a Mockingbird (4 sterren), en momenteel ben ik halverwege Life After Life van Kate Atkinson, dat naar het er nu uitziet, ook afstevent op minstens 4 sterren.

  (Ik zou zeggen: kijk Here eens in. In de reviews op Goodreads, en op internet, staan genoeg afbeeldingen van pagina's dat je je een indruk kan vormen.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sabine, volgens mij ben jij inderdaad mijn langste en trouwste lezer! Waarvoor dank.
   Nee, stripromans zijn inderdaad niet mijn ding, maar ik beloof je dat ik Here in ieder geval eens in zal kijken. Wie weet wat er gebeurt ;-)

   Verwijderen
  2. Ik kwam dit tegen: http://www.newyorker.com/culture/culture-desk/cover-story-2014-11-24, de eerste video is aardig.

   Verwijderen
  3. Deze link is nog veel beter. 5 redenen om Here te lezen en 9 spreads uit het boek die je full-screen kunt bekijken.

   Verwijderen
  4. Het ziet er inderdaad prachtig uit, Sabine.

   Verwijderen
 11. Anna, Gefeliciteerd. Ik heb Nachttrein naar Lissabon gelezen. Het is een prachtig boek van Pascal Mercier. De vragen die de hoofdpersonen zichzelf stellen zijn de grote levensvragen. Prachtig verwoord in een soort van de literaire filosofie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha die Elzo! Nachttrein naar Lissabon heb ik jaren geleden gelezen en ik vond het ook een prachtig boek, eentje dat ik zeker ooit nog eens wil herlezen.

   Verwijderen
 12. Zo zeg, 10 jaar al! Ook wel een compliment voor je doorzettingsvermogen, want ik kan me zo voorstellen dat je ook wel eens een periode hebt gehad waarin je er niet zo veel zin in had.....of niet?
  Ik kan alleen maar zeggen: nog maar 10 jaar erbij graag!
  Het mooiste boek is niet per definitie het beste boek, toch? Dus mijn mooiste boek was Alleen met de goden van Alex Boogers. Weinig over gehoord of gelezen verder, doodzonde, zo'n mooi boek. En mijn beste boek was een boek over creativiteit, van Danny Gregory: The creative license. Danny is mijn held; zijn tekeningen zijn voortgekomen uit de rampspoed in zijn leven. Hij is grappig, ontroerend en wijs. In The creative license spoort hij je aan om te gaan tekenen waarbij hij uit eigen ervaring alle valkuilen en zwakheden van de beginnende 'tekenaar' benoemt en je zo meesleurt tot je écht aan het werk bent. Het boek is een soort graphic non-fiction want het is helemaal getekend/handgeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Joke, naar aanleiding van jouw enthousiasme over Alex Boogers heb ik inmiddels Alle dingen zijn schitterend van hem gedownload. Nu nog de tijd vinden om het te lezen, maar het begin is er in ieder geval.

   Verwijderen
 13. Het is een prachtig boek met veel ironie en zeer kleurrijke personages. Bovendien een aardige inkijk in de keuken van de Engelse jeugdzorg..

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beste Anna,
  Gefeliciteerd met je blog, ik volg hem altijd met veel interesse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Hans! Heb je ook nog een favoriet boek van 2015 voor ons?

   Verwijderen
 15. Hallo Anna,
  Ik volg je nog niet zo lang, ik ben via Boekhappen van Joke bij jou terecht gekomen. Gefeliciteerd met het jubileum, wat mooi om 10 jaar lezen nog eens na te kunnen bladeren, het zal veel vergeten beelden gemakkelijk terughalen! Mijn dagboekplannen stranden (tot nog toe) altijd.
  Mijn voorkeur voor een boek van dit jaar gaat uit naar 'De bijbel voor ongelovigen' van Guus Kuijer - wat een emotie en spanning.

  Succes met de komende 10 jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welkom, Schone Vrouw! Leuk dat je De bijbel voor ongelovigen aanbeveelt vanwege de emotie en de spanning. Dat had ik er nooit achter gezocht.

   Verwijderen
 16. 10 jaar: Proficiat! Ik feliciteer echt niet vanwege de kans op een boekenbon, maar puur vanwege de prestatie om 10 jaar zulk een mooi blog bij te houden. Het is, vooral ook door de bladzijde 'Fictie- op alfabet' een prachtig naslagwerk voor mij. Als ik tegenwoordig een boek lees of als een titel op een andere manier mijn belangstelling wekt, dan kijk ik gauw: "Wat vond Anna ervan?"
  De indeling van het blog is niet alleen smaakvol, maar ook erg gebruiksvriendelijk. Jammer dat je het niet zo hebt begrepen op literatuur uit het duitse taalgebied, maar dat zou ook gek zijn voor iemand die is afgestudeerd in Engelse letterkunde.
  Ik hoop dat je nog lang doorgaat met je vaak fascinerende leesreis.

  Mijn mooiste leeservaring dit jaar? "De Thibaults" van Roger Martin de Gard, deel I, in de vertaling van Anneke Alderlieste.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Piet, en natuurlijk maak ook jij kans op de boekenbon!
   De Thibaults staat al een tijd op mijn verlanglijst, dus het is best mogelijk dat ik het over een tijdje ga kopen en lezen. Het lijkt me echt wat voor mij, op de een of ander manier :-)

   Verwijderen
 17. De trekking heeft inmiddels plaatsgevonden en wie de winnaar is geworden staat hier!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. I tried to leave a comment under my wordpress account but dont know it it worked!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Well, this comment got through, although I am not sure this is the one you meant ;-)

   Verwijderen