zondag 20 december 2015

Dood en onsterfelijkheid

N.K. Jemisin
The Broken Kingdoms (VS 2010)
Roman, 411 pp.
Niet in het Nederlands vertaald



Als je nog niet bekend bent met deze uitstekende trilogie, dan kun je beter eerst hier mijn bespreking van het eerste deel ervan lezen, want dit vervolg valt eigenlijk alleen goed te begrijpen als je de voorganger hebt gelezen. Dus ik zou zeggen gezwind deel 1 aanschaffen en lezen, en dan pas beginnen aan deze bespreking. The Broken Kingdoms speelt in dezelfde wereld  als deel 1, maar de hoofdpersoon is een hele andere. Oree is blind geboren in een eenvoudig gezin ergens in een uithoek van de wereld, maar is net zo'n pittige doorzetter als Yeine, de geweldige hoofdpersoon van deel 1. Dat maakt dit boek meteen al een plezier om te lezen.

Godlings
De proloog van het boek vindt plaats tegelijkertijd met het einde van deel 1, als er een - letterlijk - wereldschokkende gebeurtenis plaats vindt, maar daarna schieten we 10 jaar door en woont Yeine in de hoofdstad Sky, waar ze toeristische prullaria verkoopt aan pelgrims. Het eigenaardige is dat Oree niet volledig blind is, maar wél dingen kan zien die met magie te maken hebben. De nakomelingen van de goden ('godlings' genaamd, die een belangrijke rol spelen in dit boek) zijn daarom voor haar zichtbaar, net als sommige priesters en leden van de koninklijke familie. Als Oree dus iemand kan zien, weet ze dat er iets bijzonders aan de hand is. Er is nog iets eigenaardigs: Oree schildert en haar schilderijen kan ze ook zien. Haar vader, die 10 jaar terug plotseling is overleden (gelijk met de wereldschokkende gebeurtenis), heeft haar altijd voorgehouden dat ze haar schilderijen aan niemand mag laten zien, maar heeft er nooit bij gezegd waarom niet. En dat wordt Oree bijna fataal.

Spel met tegenstellingen
Het plezier van dit boek zit hem weer in dezelfde dingen als bij het vorige: een complexe wereld met dito kosmologie, een sterke hoofdpersoon waarmee het goed meeleven is, een plot die je meteen vastgrijpt en een intelligent geschreven verhaal dat ook het een en ander over godsdienst als instituut te zeggen heeft - dingen die net zo goed voor onze eigen wereld gelden. Net als in het vorige deel speelt Jemisin een interessant spel met de tegenstellingen zwart/wit en goed/kwaad - tegenstellingen die veel ingewikkelder liggen dan ze lijken en zelfs niet altijd tegenstellingen blijken te zijn.

Liefde en eenzaamheid
Het verhaal is net als deel 1 in feite een soort coming-of-age-story, want Oree komt erachter hoe de wereld echt in elkaar zit en hoe het mogelijk is dat ze als blinde in staat is te zien als er magie in het spel is. Ook het leren over dood en onsterfelijkheid hoort daar bij. Het interessante is dat deze begrippen in de wereld die Jemisin heeft gecreëerd niet hetzelfde inhouden als in de onze, wat het verhaal des te intrigerender maakt. En waar het vorige deel impliciet boeiende dingen over macht en machtsstrijd te zeggen had, zijn hier liefde en eenzaamheid een belangrijk thema. N.K. Jemisin is een auteur die ook door de professionele recensenten erg goed ontvangen wordt. Ze is net begonnen aan een nieuwe serie (het eerste deel daarvan is onlangs uitgekomen), en heeft bovendien nog een andere trilogie geschreven, zodat ik na het vervolg op The Broken Kingdoms lekker nog een tijdje door kan gaan.

PS Aarzel niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen. Heb je dit boek besproken op je eigen blog? Dan zou het fijn zijn als je een link bij de reacties plaatst.

2 opmerkingen:

  1. Ja fijn he, de wereld die Jemisin schept. Ik ben nu bezig met het derde deel, en nu er een tijdje tussen zit is het weer lekker lezen! Ik las overigens dat meer lezers deze ervaring hebben, dat je er even een tijdje tussen moet laten.
    Die 'andere trilogie' (Dreamblood) bestaat overigens maar uit twee boeken (wel twee lekkere dikkerds), de nieuwe serie zou wel weer drie delen moeten gaan worden. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was maar goed dat je me daar al voor gewaarschuwd had, anders was ik misschien zo doorgestoomd naar deel 3. Nu houd ik dat lekker nog even in het vat

      Verwijderen