vrijdag 30 december 2016

Hoe het was en wat het wordt


Buiten wordt er alweer naar hartenlust geknald, binnen brandt de kerstverlichting nog en in het centrum van het dorp staat een oliebollenkraam. Het is weer die tijd van het jaar, namelijk die van de terugblik op de afgelopen twaalf maanden.

Als leesjaar sprong 2016 er niet speciaal uit. Ik las niet meer of minder boeken dan de voorgaande jaren, slaagde er andermaal in om de 15 romans die ik in ieder geval wilde lezen daadwerkelijk op de lijst door te strepen, maar las geloof ik wel meer fictie dan anders en misschien ook wat meer ontsnaplectuur, omdat er erg veel energie ging zitten in andere dingen dan lezen, sommige daarvan aangenaam, andere niet zo.

Wat me wel deugd doet, is dat ik me in maart voornam om wat vaker op ontdekkingstocht buiten mijn eigen veilige witte wereldje te gaan en dat ik in plaats van de voorgenomen acht boeken van niet-witte schrijvers er zelfs met gemak op elf uitkwam.

Daar zaten diverse goede ontdekkingen bij, precies zoals ik had gehoopt. Zo las ik Americanah van Chimamandah Ngozi Adichie (Nigeria), The Bamboo Stalk van Sau Alsanousi (Koeweit), The Circle of Karma van Kunzang Choden (Bhutan), The Devotion of Suspect X van Keigo Higashino (Japan), Black Water Rising en Pleasantville van Attica Locke (Afro-Amerikaans), Thorn van Intisr Khanani (Pakistaans-Amerikaans), The Thief van Fuminori Nakamura (Japan), Binti van Nnedi Okorafor (Nigeriaans-Amerikaans), The Home and the World van Rabindranath Tagore (India) en The Secret Piano van Xiao-Mei Zhu (China)

En nu we toch eenmaal met de lijstjes bezig zijn: hier komt de rest.

Mooiste literaire romans
  • Americanah van Chimamandah Ngozi Adichie
    Buitengewoon intelligent geobserveerd verhaal van een Nigeriaanse jonge vrouw die naar Amerika verhuist, maar uiteindelijk besluit om weer terug te keren. Stimulerend en inspirerend.
  • His Bloody Project van Graham Macrae Burnet
    Op het eerste gezicht een true crime story uit het negentiende-eeuwse Schotland, op het tweede gezicht een misdaadroman en op het derde gezicht iets ongrijpbaarders, iets groters.
  • The Book of Strange New Things van Michel Faber
    Het weemoedig verhaal over verlangen en afwezigheid van een missionaris die zonder zijn vrouw naar een vreemde planeet afreist.
  • Illuminations van Mary Sharratt
    Een indrukwekkende en aangrijpende fictionalisering van het leven van de middeleeuwse abdis-componiste-wetenschapster-schrijfster Hildegard von Bingen
  • The Accidental van Ali Smith
    Speels, knap verteld en origineel: hoe een onbekende jonge vrouw zich in het leven van een disfunctioneel gezin wurmt en iedereen verandert.
  • Mothering Sunday van Graham Swift
    Een korte maar prachtige roman over een zonovergoten zondag in 1923, wanneer een tragedie een nieuw begin betekent. Vol vreugde over literatuur en schrijven.
  • Minotaur van Benjamin Tammuz
    Intrigerend en fascinerend verhaal uit Israel over een liefdesaffaire tussen een man en een jonge vrouw die elkaar nog nooit ontmoet hebben. 

Beste ontsnaplectuur
  • Faithful Place en Broken Harbour van Tana French
    Ierse politieromans met veel extra's: karakterisering en gevoel voor plaats zijn veel sterker dan bij de gemiddelde policier.
  • Thorn van Intisr Khanani
    Mooi en spannend fantasyverhaal geïnspireerd op het sprookje 'De ganzenhoedster' en met elementen uit Oosterse verhalen.
  • The Ethical Assassin van David Liss
    David Liss is altijd goed voor een geheel eigen en goed geschreven versie van het misdaadverhaal. Dit speelt in Florida en is nog geestig ook.
  • Uprooted van Naomi Novik
    Nog een heerlijk spannend fantasyverhaal. Novik liet zich inspireren door sprookjes uit Polen en creëerde een lekkere pittige hoofdpersoon.
  • Jonathan Unleashed van Meg Rossoff
    Zalig boek, vol eigengereide humor, over een millennial in New York die het allemaal ook niet meer weet, maar met wie het dankzij de honden van zijn broer toch nog goed komt,
  • Whiskey Tango Foxtrot van David Shafer
    Wat mij betreft de topthriller van het jaar. Stampvol spanning, humor en actuele vraagstukken en verrassend goed geschreven.

Boeiendste non-fictie
  • Schubert's Winter Journey van Ian Bostridge
    Een serie erudiete essays over elk lied van Schuberts cyclus Winterreise. De essays gaan over de gedichten waarop ze gebaseerd zijn, over de muziek, over de historische achtergrond. Superieur boek voor de klassiekemuziekliefhebber.
  • The Broken Road van Patrick Leigh Fermor
    Het derde en laatste deel van mijn favoriete reisboekenschrijver, waarin hij als jongeman in 1934 door de Balkan naar Istanboel wandelt. Literair, vol bijzondere observaties en vol bijzondere gebeurtenissen in een wereld die niet meer bestaat. 
  • How To Be a Tudor van Ruth Goodman
    Historicus Goodman (bekend van de BBC) zoekt uit hoe het nou echt was om in het zestiende-eeuwse Engeland te leven. Weinig over de grote politieke ontwikkelingen, maar wel van alles over het dagelijks leven.
  • The Secret Piano van Xiao-Mei Zhu
    Dit is het ontroerende relaas van een Chinese concertpianiste, die na verscheidene jaren in Mao's heropvoedingskampen, uiteindelijk naar het westen mag. Eenvoudig geschreven, maar met veel subtiele zeggingskracht, vooral waar het de onmisbaarheid van kunst en dan met name klassieke muziek betekent.

De 15 romans voor 2017

Al jaren verzuip ik in de nog niet gelezen boeken. De kasten puilen er van uit, de e-reader staat er vol mee. Menig roman staat al jaren onaangeroerd te wachten op een lezer en de lijst van 15 heeft mij de afgelopen jaren verrassend genoeg uitstekend geholpen om een aantal van die romans weer onder de aandacht te brengen, daar te houden en uiteindelijk te lezen. Voor 2017 zijn dat deze:
  • Hope: A Tragedy (VS 2012) van Shalom Auslander - gelezen, bespreking hier
  • The Sellout (VS 2016) van Paul Beatty - gelezen, bespreking hier
  • Vele hemels boven de zevende (België 2013) van Griet Op De Beeck - gelezen, bespreking hier
  • Breath, Eyes, Memory (Haïti 1994) van Edwige Danticat - gelezen, bespreking hier
  • Flood of Fire (India 2015) van Amitav Ghosh - gelezen, bespreking hier
  • Abyssinian Chronicles (Oeganda 1998) van Moses Isegawa
  • The Haunting of Hill House (VS 1959) van Shirley Jackson - gelezen, bespreking hier
  • Goldberg: Variations (GB 2002) van Gabriel Josipovici - gelezen, bespreking hier
  • Family Planning (India 2008) van Karan Mahajan - gelezen, bespreking hier
  • The Great World (Australië 1990) van David Malouf - gelezen, bespreking hier
  • Bartleby the Scrivener (VS 1853) van Herman Melville - gelezen, bespreking hier
  • Fugitive Pieces (Canada 1996) van Anne Michaels - gelezen, bespreking hier
  • After Me Comes the Flood (GB 2014) van Sarah Perry - gelezen, bespreking hier
  • The Night Watch (GB 2006) van Sarah Waters - gelezen, bespreking hier
  • The Once and Future King (GB 1958) van T.H. White - gelezen, bespreking hier
Kent iemand één van deze vijftien titels al?
___________________________________
Bekijk ook de jaaroverzichten van Bettina, Hella, Joke en Kim.
Andere bloggers: als je ook terugblikt op het leesjaar laat dan s.v.p. een link achter bij de reacties!

PS Aarzel niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen. 

24 opmerkingen:

  1. zal ik je eens iets vertellen? ik heb niet één van de titels die je hebt genoemd gelezen. zowel van wat je komend jaar wil gaan lezen als wat je dit afgelopen jaar hebt gelezen. niets. wel staan veel namen op mijn wenslijst, Americanah wil ik bijvoorbeeld graag lezen en Ali Smith is zo langzamerhand één van mijn favoriete schrijvers aan het worden. haar Autumn raad ik je dan ook van harte aan. het zal volgend jaar een vervolg krijgen: Winter. ik kijk er met smacht naar uit.

    een heel gelukkig nieuw (lees)jaar toegewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. *smart. ik kijk er met smart naar uit. ha.

      Verwijderen
    2. Americanah is denk ik echt een boek voor jou, Kim. Van Autumn heb ik in de pers alleen maar juichende recensies gelezen, maar ja, ik heb ook nog How To Be Both van deze schrijver liggen...

      Verwijderen
  2. Weer een heel mooie lijst, Anna en ik geniet er altijd zo van als ik weer besprekingen van je lees van boeken of schrijvers waar ik nog nooit van heb gehoord.
    In je nieuwe lijst zie ik ook veel intrigerende titels staan. Ik heb zelf The night watch gelezen en The once and future king. Ik vond beide, elk op een heel andere manier, goed. Al is The night watch niet Water's beste, denk ik. Maar de sfeer van WOII wordt wel goed getroffen.

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben benieuwd wat ik van die twee boeken zal vinden, Bettina. Het zijn allebei boeken die al jaren in de kast staan en die ik u toch eindelijk eens wil gaan lezen.

      Verwijderen
  3. Hoi Anna, een mooie lijst wederom en ik heb het afgelopen jaar weer genoten van je prachtige besprekingen. Van je lijst van 15 romans voor het komende jaar heb "The once and future king" en "Bartleby" gelezen. Het eerste boek was niet zo naar mijn smaak (ik geef geloof ik toch de voorkeur aan Tolkien en C.S. Lewis "The chronicles of Narnia" in het fantasygenre) en met "Bartleby" kon ik helemaal niets. Op mijn blog staat mijn lijstje van favoriete boeken van het afgelopen jaar met zoals anders weer veel herlezingen en fotoboeken. Groetjes en een gelukkig 2017!, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor het compliment, Erik.
      Wat betreft je lijst van 2016: als je liever niet hebt dat mensen die lezen, dan ben je goed bezig ;-) Als je echter wél graag lezers ziet, dan zou ik toch echt even de link vermelden.

      Verwijderen
    2. Hoi Anna, bij deze: http://erikleest.blogspot.nl/2016/12/jaaroverzicht-2016.html. Groetjes, Erik

      Verwijderen
  4. Hey Anna, uiteraard blijf ik je ook volgen en geniet ik van je besprekingen. Om de één of andere reden bevind ik mij in een heel ander universum dan vorig jaar bijvoorbeeld. Veel bezig met "populaire" muziek ipv klassieke muziek (ik heb overigens altijd een heel brede muzieksmaak gehad) en erg bezig met (auto)biografieën. Fictie is even op een heel laag pitje. Ik wens je uiteraard alle goeds voor 2017 en blijf je uiteraard volgen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En je blijft altijd welkom, Koen. Ik lees jouw besprekingen altijd met veel plezier, zelfs al vind ik het boek niet interessant. Je maakt er steeds weer een lezenswaardig stukje van.

      Verwijderen
  5. Griet op de Beeck schrijft prachtig! Ze is een hype, maar bij haar vind ik dat terecht. Mijn voornemen is om komend jaar haar tweede boek te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het boek van Griet Op De Beeck is vooral op de lijst gekomen vanwege een aantal bloggers, want van hypes op zich trek ik me niet altijd evenveel aan. Maar zij lijkt echt goed te zijn.

      Verwijderen
  6. Ik heb Griet op de Beeck gelezen (erg mooi), Anne Michaels (idem), The once and future king (maar dat is 1000 jaar geleden) en The Haunting of Hill House (moet je daarna de film gaan kijken, heerlijk). Mooie lijst weer. Dank voor al je besprekingen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank voor de mooie besprekingen van boeken die ik vervolgens niet ga lezen vanwege tijdgebrek of "o nee! niets voor mij" maar je besprekingen doen me steeds weer beseffen dat ik maar in een klein wereldje leef. Daardoor draag je beslist bij aan mijn geestelijke gezondheid. Zalig Nieuwjaar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daardoor draag je beslist bij aan mijn geestelijke gezondheid. Ha, dat is nog eens een mooi compliment!

      Verwijderen
  8. Ik heb Hope: A Tragedy van de bibliotheek gelezen en 4 sterren gegeven (= heel goed). Toen ik het later afgeprijsd tegenkwam heb ik het dus toch maar gekocht. :)
    Vol zwarte humor en Jewish guilt. Als je hier niet om kunt lachen, kun je het maar beter niet lezen:
    "Mother screamed every morning. She had done so ever since reading that this was common behavior among survivors of the Holocaust."

    The Once and Future King is een van mijn "I've started so I'll finish"-boeken. Ik vond "The Sword in the Stone" tegenvallen, te kinderachtig (het is natuurlijk wel een kinderboek). "The Queen of Air and Darkness" is een stuk donkerder (er wordt o.a. een kat gruwelijk vermoord, ik waarschuw je maar alvast). De laatste twee boeken heb ik nog niet gelezen. Tot dusverre geef ik het hooguit 2 sterren (= matig).

    Ik heb nog geen lijstje gemaakt (wordt waarschijnlijk morgen), maar ik zal de link hier posten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zwarte humor en Jewish guilt is helemaal mijn ding, dus Hope: A Tragedy zal vast aanslaan.
      Hm, die kat die door T.H. White gruwelijk wordt vermoord staat me minder aandoen. Misschien kan ik op dat punt mijn ogen even dicht doen ;-)

      Verwijderen
  9. Ik ken heel veel van de boeken die je noemt in alle lijstjes, maar vrijwel geen enkele van gelezen ;-)
    Abessijnse kronieken had ik hier in de kast staan, die heb ik 2 keer in mijn handen gehad maar is uiteindelijk op transport gegaan naar Zeeland.
    The Once and Future King is voor mij ook al een tijd geleden, viel mij ook een beetje tegen maar het is natuurlijk wel een klassieker.
    Hoewel ik dus niet lees op basis van lijstjes houd ik in een schriftje wel allerlei lijstjes bij, dus aan het eind van het jaar zit ik toch wel weer te smullen van al die 'best of', zo ook die van jou, waarvoor dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen dat je op basis van onze lijstje een schriftje met leestips bijhoudt. Ik zou dat ook misschien ook wat systematischer moeten doen. Nu laat ik óf een fragment naar mijn Kindle sturen óf ik zet het op de verlanglijst bij Bol c.q. Amazon, waar ik vervolgens vergeet op te kijken.

      Verwijderen
  10. Reacties
    1. Dank je voor het doorgeven. Je hebt duidelijk iets met schildpadden ;-) Denk je dat Turtle Diary iets voor mij is? Come Thou Tortoise was in ieder geval een top-aanbeveling.

      Verwijderen
    2. Ik heb hier een stukje over Turtle Diary geschreven. Bij deze derde lezing heb ik het voor het eerst vijf sterren gegeven. Ik weet bijna zeker dat het iets voor je is, maar je kan ook eventueel eerst de film proberen.
      Een nóg mooier boek van Russell Hoban vind ik zijn kinderboek-voor-alle-leeftijden The Mouse & His Child. Na De tuinen van Dorr van Paul Biegel waarschijnlijk mijn favoriete kinderboek ooit.

      Verwijderen
    3. Turtle Diary lijkt me zeker wat voor mij en ik heb inmiddels het eerste hoofdstuk naar mijn e-reader gestuurd.

      Verwijderen