Pagina's

dinsdag 7 september 2010

Waar is Jacob de Zoet?


Favoriet van de longlist voor de Booker Prize en de enige roman die ik had gelezen, David Mitchells The Thousand Autumns of Jacob de Zoet, heeft de shortlist niet gehaald. Net zo min trouwens als het meest controversiële boek op de lijst, The Slap van de Australische Christos Tsiolkas (door de een beroerd geschreven rotzooi voor vrouwenhaters genoemd en door de ander een uiterst boeiende roman). Wie het wel gehaald hebben, zijn:
Nu David Mitchell is afgevallen heb ik alweer geen enkel boek van de lijst gelezen, alhoewel Parrot and Olivier en In a Strange Room op mijn verlanglijstje staan - maar dat telt niet.

Net als de Britten ga ik me aan een gokje wagen: gebaseerd op eigenlijk niks (behalve dat het me een interessant boek lijkt) voorspel ik dat Damon Galguts boek gaat winnen. Iemand anders betere ideeën?

11 opmerkingen:

  1. Eigenlijk interesseren mij die lijstjes en prijzen heel weinig. Een beperkt groepje mensen bepaald welk boek er een prijs wint. Nou leuk, maar als ik een andere smaak heb, dan heb ik er eigenlijk niets aan.

    Jacob de Zoet is ook het enige boek dat ik had gelezen van die longlist. The Slap heb ik wel, maar nog niet gelezen. Van de overgebleven boeken heb ik alleen van Room gehoord, en dat wil ik graag lezen (maar dat heeft weer niets met de Booker Prize te maken).

    Ach, lees gewoon wat je zelf leuk vindt. Voor de auteur is zo'n prijs natuurlijk prachtig, maar als lezer heb ik er niet zoveel aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. <p><span><span>Als een kind zich misdraagt en een klap krijgt escaleert een vrolijke barbecue in een rechtzaak. Tsiolkas' mooie roman maakte heel wat los in Australië ... (NRC)</span></span>
    </p><p><span><span>*</span></span>
    </p><p><span><span> </span></span>
    </p><p><span>De pers reageerde verdeeld...</span>
    </p><p><span>Verontrustend, grappig en hartverwarmend. (Independent Weekly).</span>
    </p><p><span>Ondanks al het gevloek en slechte gedrag is ’De klap’ een opmerkelijk fijnzinnig boek. (Sydney Morning Herald)</span>
    </p><p><span>Opzettelijk provocerend, doorspekt met smerige taal en vleselijke lusten. Ik hoor het afkeurende gesnuif al als mensen dit boek lezen. (Australian/New Zealand Literature Lovers)</span>
    </p><p><span>Boek vol porno, overspel, geweld, haat, leugens, oplichters, losers en schurken. In het hele boek is werkelijk niets verheffends te ontdekken. Walgelijk en mensonterend. (Good Reads)</span>
    </p><p><span> </span>
    Na het lezen van talloze recensies kon ik niet nalaten het boek te bestellen en onmiddellijk aan het lezen te slaan. Ik heb er geen spijt van gehad. Wat de opmerking 'rotzooi voor vrouwenhaters' betreft, ten eerste is het boek zeer goed geschreven en ten tweede zou ik willen aanvoeren dat de mannen in het boek er niet beter van afkomen dan de vrouwen. Het zijn geen heiligen, maar die kom ik in de werkelijkheid ook weinig tegen.
    Wat mij betreft een aanrader.</p>

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik houd de Booker Prize al bij sinds ik Engelse literatuur studeerde. Voor mij is het een leuk middel om geattendeerd te worden op recente literaire romans uit een groot gebied, omdat ook het hele Gemenebest meedoet. Het is niet zo dat ik elk jaar de winnaar lees, maar ik doe er wel steeds ideeën en inspiratie uit op voor kwalitatief goede romans. De Orange Prize vind ik daarom ook een interessante lijst: vaak toch wat onbekendere auteurs, die anders niet de aandacht hadden gekregen die ze verdienden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat vind ik nou interessant om te horen. Na lezing van de recensie in de NRC stond ik zowat op het punt om de roman te bestellen, maar vervolgens kreeg ik een paar ontzettend negatieve reacties onder ogen ("misogynistisch", "belabberd geschreven") en heb ik me (gezien de behoorlijke omvang van het boek) weer bedacht. Wie weet dat ik het nu toch weer op mijn verlanglijstje zet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ah, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Ik wist niet (meer?) dat je Engelse literatuur had gestudeerd. Dat maakt wel een verschil natuurlijk. Ik lees gewoon alles wat los en vast zit en via mijn internationale blog-contacten krijg ik wel mee wat er zoal populair dan wel nieuw is.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tja, ik weet nog steeds niet wat ik er nu van moet denken. Maar ondertussen had ik het boek al gekocht (in mijn onnozelheid) dus ik ga het zeker lezen. En ik ben ondertussen ook wel erg benieuwd wat ik er nu zelf van vind.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dan wacht ik met belangstelling je bespreking af tezijnerijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Net terug van 2 weken Ierland en UK. Geen enkele boekwinkel over kunnen slaan en onbedoeld de hele shortlist aangeschaft, iedere keer weer 'n boek erbij.. (zware koffer). Net In a Strange Room uitgelezen en met spijt de laatste bladzijde omgeslagen. Wat een mooi boek.. Nu 'Room'..

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heb je meer van Galgut gelezen? Ik houd hem al een tijdje in de gaten, maar heb nog nooit wat van hem gekocht, laat staan gelezen. In a Strange Room ga ik echter zeker kopen, maar ik wacht momenteel nog even totdat hij uit is in goedkope paperback.
    Veel plezier met Room.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Anna, het enige boekje dat ik jaarlijk lees is het boekenweekgeschenk en dat heeft meer met de lengte dan met de kwaliteit ervan te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. O ja, het boekenweekgeschenk, dat staat ook nog op het programma. Het schijnt dit jaar een goede te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen