vrijdag 17 mei 2013

Wat voor schrijver ben jij?

Ik heb een nieuw speeltje en het heet Stylene. Het komt uit onverdachte bron, te weten de Universiteit van Antwerpen. Of het wetenschappelijk verantwoord is, kan ik niet beoordelen, maar vermakelijk is het wel. Je geeft een lap tekst in en Stylene laat je binnen de kortste keren weten:
 • wat het geslacht van de schrijver hoogstwaarschijnlijk is
 • met wat voor teksttype we hier te maken hebben
 • met welke van een dertiental Nederlandstalige auteurs de stijl het meest verwant is.
Hoe het werkt? Ik citeer Stylene zelf maar even:
Om te beginnen hebben we het aantal woorden en zinnen in je tekst geteld. Je tekst bevat 423 woorden waarmee 19 zinnen gevormd werden. Bovendien hebben we van elk woord de woordsoort bepaald, dit heet parsen. Zo weten we bijvoorbeeld hoeveel werkwoorden je gebruikt hebt. Op deze manier tellen we 372 verschillende eigenschappen van je tekst en met die tellingen maken we een vector aan. We hebben ook vectoren aangemaakt van een hele reeks vrouwen, mannen, verschillende tekstypes en enkele bekende, Nederlandstalige auteurs. Dankzij deze verzameling van vectoren kunnen we nu bepalen waar je tekst het meest op lijkt.
Meteen uitgeprobeerd, voor meerdere soorten tekst van eigen hand. Steevast kwam Stylene tot de conclusie dat ik overduidelijk een man ben en dat mijn stijl sterk verwant is met vooral die van Tom Lanoye, maar ook met die van Jeroen Brouwers - geen van beide schrijvers waar ik ooit een letter van heb gelezen, alhoewel ik vele jaren geleden eens op een verjaardag vlakbij Jeroen Brouwers heb gestaan en een tijdje met zijn vriendin heb gepraat. Daar zal het van komen. Ik zat trouwens ook steeds aardig dicht bij de stijl van Willem Elschot, waaruit blijkt dat mijn schrijfstijl kennelijk een sterk Vlaamse inslag heeft. En dat voor een Friezin met Gronings en Duits bloed en nergens een Belgische voorouder te bekennen.

Wat betreft het teksttype: al mijn boekbesprekingen en reisverslagen werden correct aangemerkt als non-fictie, evenals het reisverslag dat ik aan Stylene voerde. Mijn juridische artikel voor een vaktijdschrift werd in de wetgevingshoek gezet, wat aardig klopt, maar het verslag van een hardloopwedstrijdje waaraan ik ooit aan mee deed, had de meeste verwantschap met ... poëzie! Dat was een aangename verrassing. Ik wist niet dat ik het in mij had, maar kennelijk heb ik zomaar een poëtisch sportverslag geschreven. Hoe is het mogelijk!

Nu ben ik natuurlijk ook heel benieuwd wat er bij jullie uitkwam, want ik wil wedden dat iedereen onmiddellijk begonnen is eigen stukken tekst in Stylene in te voeren.
    

15 opmerkingen:

 1. onmiddellijk!

  ook ik schrijf blijkbaar erg mannelijk, hoewel het zo nu en dan ook wel rondom het middelpunt hing. verder werden mijn teksten beurtelings als literatuur, non-fictie én poëzie aangeduid (de wetgevingshoek kwam nooit ook maar een klein beetje in de buurt..), en kwamen vaak de namen van Willem Elschot en Remco Campert in de buurt.

  ik verwacht nu toch wel een beetje dat mijn schrijfcarrière groots zal zijn..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat verwacht ik ook, Kim. Wat een glorieuze veelzijdigheid. Ik vermoed dat je beroemd wordt met literaire non-fictie die een groot gevoel voor poëzie uitstraalt - inderdaad zoiets als je huidige blogposts.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoals altijd bij dit soort computeranalyses van lange teksten -- ze bestaan al even -- komt daar uit dat ik vrouwelijk schrijf.

  Mijn boeklogjes lijken op teksten van Remco Campert; wat echt moet komen door een gebrek aan vergelijkingsmateriaal.

  Alleen de Twitter-analyse door TweetGenie raadde dat ik man ben, en had zelfs mijn leeftijd behoorlijk goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is duidelijk, IJsbrand, Stylene heeft zeker wat betreft het geslacht van de schrijver nog een hoop te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. non-fictie die een groot gevoel van poezie uitstraalt.. ja, dat lijkt me wel wat ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh wat een leuk speelgoed! Mijn roman balanceert tussen poëzie en sprookje à la Willem Elsschot, mijn boze stuk was 12% mannelijk, stijl Remco Campert, mijn beschouwende 27% mannelijk, Tom Lanoye, en het nieuwe boek weer 12% vrouwelijk, met Remco Campert, Jan Wolkers en Gerard Reve eromheen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig Hella, jij bent net zo veelzijdig als Kim. En zo hoort het natuurlijk ook, bij een schrijfdocent.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik maak er nu Helemaal de Blits mee op twitter

  BeantwoordenVerwijderen
 9. tweetgenie schatte Heldinne op 32 en HellaKuipers op 37, wel beide vrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Erg leuk, ik heb ook meteen stukjes ingevoerd, maar volgens dat ding schrijf ik mannelijk (of ben ik een man?) en komt het verder in de buurt van sprookjes of literaire non-fictie. Schrijvers zijn vooral Jeroen Brouwers en Dimitri Verhulst. Vreemd, want beide schrijvers vind ik niks!!!

  Enorm grappig.
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha, interessant Bettina! Blijk je te schrijven als auteurs die je niet waardeert. Misschien vallen ze bij nader inzien wel mee ;-)
  Ik heb me in ieder geval voorgenomen om nog dit jaar Tom Lanoye en Jeroen Brouwers te lezen, de schrijvers waarmee ik volgens Stylene kennelijk verwantschap heb. Ik heb boeken van beide op mijn ereader en ben heel benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Misschien moet ik ze inderdaad toch maar een kans geven, wie weet wat ik er dan van denk. :-)

  groejes,

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Klinkt leuk, Anna.

  Even een puntje ter verbetering: tot nader order komen de Schuiltjes, waar wij beiden van afstammen, uit Walhorn, in Walonië. Daar heb je niet aan als je een Vlaamse invloed in je schrijfstijl wilt ontkennen maar het is dus wel degelijk zo dat wij "uit België" komen. Dus daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Judith, dat wist ik niet. Ik dacht dat die afstamming heel speculatief en onzeker was, maar kennelijk niet. Leuk! Dus toch nog Belgische voorouders in het hele verre verleden.

  BeantwoordenVerwijderen