Leestips

Er staan inmiddels honderden besprekingen op mijn blog. Je kunt ze natuurlijk één voor één doorwerken, maar dat zullen niet veel mensen doen. Om de lezer te helpen met overzicht in de blogbrij heb ik daarom al sinds jaar een dag een aantal pagina's met overzichten van alle besprekingen. Zo zijn er pagina's met fictie gerangschikt op naam van schrijver, op eerste jaar van publicatie en op land van herkomst van de schrijver. Daarnaast is er nog een pagina met een overzicht van alle non-fictie.

Maar een pagina met tips ontbrak tot nu toe.

Daarom staat hieronder een overzicht  om de dolende lezer nog verder behulpzaam te zijn. In plaats van de hele voorraad besprekingen door te spitten, zie je via één van de links op deze pagina snel wat de mooiste boeken waren die ik één van de afgelopen jaren heb gelezen, kun je een paar min of meer thematische lijstjes doorsneupen, en zie je met één klik en in één opslag welke recente romans, geschiedenisboeken en andere non-fictie ik graag zou willen aanbevelen

Veel plezier met grasduinen!


Op ontdekkingsreis met een boek

De mooiste reisverhalen
Hier vind je de beste reisverhalen die ik las vanaf het moment dat ik met bloggen begon, dus mét links naar een uitgebreide bespreking van mijn hand.

Op reis in een roman
Prachtige maar minder bekende romans uit onbekende landen als bijvoorbeeld Kirgizië, Mauritius en Azerbeidzjan. Steeds met links naar mijn bespreking.

Tien onbekende juweeltjes gelezen van 2008 t/m 2014
In plaats van een top 10 van favoriete boeken met all the usual suspects vind je hier tien onderbelichte pareltjes, compleet met bespreking.

Warm aanbevolen

De 15 beste romans gepubliceerd van 2008 t/m 2013
Opgesteld naar aanleiding van een soortgelijke lijst van de NRC. Als je op de titel van het betreffende boek klikt, kom je op mijn bespreking.

Spannende boeken met iets extra's
Ik houd van spannende boeken voor tussendoor. Maar op een gegeven moment gaan veel van die politieromans en speurdersverhalen en thrillers wel erg veel op elkaar lijken. Hier tref je de spannende boeken aan waarvan ik vind dat ze een extraatje hebben dat ze boven de gemiddelde genrefictie uit tilt

Geschiedenis
Met relatief veel boeken over de middeleeuwen (mijn favoriete periode), maar ook onder meer eentje dat op verrassende wijze naar de wereldgeschiedenis kijkt, een heel leuk boek over de geschiedenis van het woonhuis en zijn kamers en een boek dat naar aanleiding van een moord in 1860 ook kijkt naar het opkomende genre van de misdaadroman in die tijd..

Essays, letteren en andere interessante beschouwingen
Hier tref je een overzicht aan van de boeiendste essaybundels, verrassende boeken over literatuur en prachtige beschouwingen over zulke uiteenlopende zaken als huiskatten, stilte en de zin van hoge cultuur.

Boeiende historische romans
Op deze pagina vind je een overzicht van de interessantste historische romans die ik sinds 2008 las, een soort reisgids voor tripjes terug in de tijd, als het ware. Ik heb me beperkt tot de periode vóór de twintigste eeuw, omdat de lijst anders onhandelbaar lang zou worden.

Boeken over boeken
Begrijpt je omgeving niet waarom je zo graag met boeken in de weer bent? Is er niemand met wie je uren kunt leuteren over je leesliefde? Grijp dan naar één van de boeken op deze lijst en je krijgt het gevoel dat je er een zielsverwant bij hebt.

Boeken waar muziek in zit
Wat al deze boeken gemeen hebben, is dat je er geen muziekwetenschappelijke kennis voor nodig hebt om er van te genieten, want die heb ik ook niet, en dat vaardigheden als het kunnen lezen van partituren of het kunnen herkennen van contrapunten of iets dergelijks ook al geen vereiste zijn. Je hoeft er alleen maar een grote liefde voor en nieuwsgierigheid naar klassieke muziek voor te hebben. En de ware liefhebber heeft die allebei.

Mooiste boeken gelezen in ....

De mooiste boeken gelezen in 2015 
Met onder meer een verhaal vol hartverscheurende weemoed dat in de nabije toekomst speelt, historische romans over Victoriaans Brits Indië en het begin van Engeland, en een allerverrukkelijkste roman met een schildpad die iedereen moet lezen.

De mooiste boeken gelezen in 2014
Met onder meer aandacht voor korte verhalen, een gouwe ouwe, een verpletterende debuutroman over China, twee roman waar ik veel lol mee heb gehad, en twee hele bijzondere memoires.

De mooiste boeken gelezen in 2013
Met onder meer prachtromans uit maar liefst negen verschillende landen, een biografie met extraatjes, iets met sprookjes, iets over haiku's, nog meer over poëzie, twee klassieke reisverhalen en een geweldig leuk geschiedenisboek.

De mooiste boeken gelezen in 2012
Met onder meer een kleine selectie van opvallend goede spannende boeken, een boek van de Dalai Lama, eentje dat alternatieve geneeswijzen onder de wetenschappelijke loep legt, en eentje dat hetzelfde doet met man/vrouwstereotypen.

De mooiste boeken gelezen in 2011
Met onder meer enkele hele sterke debuutromans, een paar geweldige typisch Britse romans, enkele onverwachte ontdekkingen, fijn escapisme, twee topboeken over de middeleeuwen en een poedelprijs voor het allerslechtste boek.

De mooiste boeken gelezen in 2010
Met onder meer van alles over Proust (van romancyclus tot schilderijen tot zelfhulp), een drietal bijzondere Zuid-Afrikaanse romans, een trio indrukwekkende klassieke novelles, de grappigste romans die ik las en een zeer aansprekend non-fictie boek.

De mooiste boeken gelezen in 2009
Met onder meer de ontdekking van een paar ijzersterke historische misdaadromans, een bijzonder mooi literair werkje rond een opgraving, een paar geweldig goede memoires, en een verrassend geschiedenisboek.

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. O dank je! Ik ben dol op mooie, toepasselijke plaatjes en heb daar dus (met veel plezier) de nodige tijd in gestopt.

      Verwijderen