woensdag 6 februari 2008

Slap geouwehoer en boeiende discussies

Soseki Natsume,
I Am a Cat (Japan 1905-06)
Roman, 638 pp.
Nederlandse titel: Ik ben een kat


De titel verraadt het al: de ik-figuur is een kat. Hij is naamloos, lui, cynisch en (zoals alle katten, behalve mijn eigen natuurlijk) arrogant. Als hij niet slaapt, observeert hij zijn baasje (een tweederangs leraar), het bezoek (enigszins opgeblazen types), de buren (onbeschofte lieden) en levert commentaar op al die buitengewoon wonderlijke en niet al te bewonderenswaardige mensen.

Daar zit een hoop slap geouwehoer tussen, maar het poezenbeest legt ook boeiende en humoristische discussies vast. Voor een boek dat al meer dan een eeuw oud is, doet het bovendien verrassend modern aan. Het verraste me bijvoorbeeld dat ook een eeuw geleden Japanners al druk bezig waren allerlei westerse modes over te nemen.

Alhoewel eerlijk gezegd lang niet alles in dit boek even goed mijn aandacht kon vasthouden, vond ik het uiteindelijk toch wel een interessant en origineel verhaal.

2 opmerkingen:

  1. Ik ben benieuwd of ik er ook zo over denk.. I Am A Cat is onderweg naar Gnoe's Graasland want ik doe mee met de zojuist opgerichte read-along op een weblog dat ik graag lees (In Spring It Is The Dawn -- eerste zin van Sei Shonagons The Pillowbook). Staat al eeuwen op mijn wensenlijstje :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben ook benieuwd! Laat me weten wat je ervan vindt als het uit hebt. Degene die het mij destijds heeft aangeraden (een Amerikaan die een aantal jaren in Japan heeft gewoond) vond het fantastisch, maar dat vond ik wat te ver gaan. Waarschijnlijk is veel van het boek me ontgaan, vanwege zowel de afstand in tijd als in cultuur.

    BeantwoordenVerwijderen