woensdag 12 maart 2008

Spannend misdaadverhaal in het oude New York

Caleb Carr,
The Angel of Darkness (VS 1997)
Roman, 805 pp.
Nederlandse titel: De witte engel


De laatste tijd sterft het van de Victoriaanse pastiches, maar in 1997 was deze schrijver nog behoorlijk origineel met een misdaadroman die zich afspeelt in het New York van het fin de siècle. Dit is trouwens het vervolg op The Alienist (1995) dat ik elf jaar geleden met veel plezier las. Dezelfde kleurrijke personages keren terug: bevlogen psychiater, drinkende journalist, vrijgevochten jongedame, twee politie-officieren die de forensische wetenschap zo’n beetje uitvinden, enorme zwarte bediende en ex-crimineel straatjochie - en natuurlijk de stad New York, die door Carr met veel verve wordt neergezet.

Psychiater Laszlo Kreizler is een profiler avant-la-lettre, wat betekent dat we weer met een zwaar gestoorde misdadiger te maken hebben, de levensgevaarlijke Libby Hatch. Haar eerste misdaden pleegde ze ooit buiten de stad New York, zodat we op een gegeven moment per raderboot verkassen naar het binnenland. Ook hiervan weet Carr (van huis uit historicus) een overtuigend en levendig tijdsbeeld te schetsen. De eerste 500 pagina's zijn een boeiend speurdersverhaal, daarna volgt een messcherp rechtbankdrama en het geheel wordt afgesloten met een spannende achtervolging.

Het bevredigende aan misdaadromans als deze is dat de angst en de chaos opgeroepen door de moorden worden bedwongen door wetenschap en rationaliteit, en dat recht uiteindelijk zegeviert. In het echte leven is dat natuurlijk lang niet altijd zo, maar in een goed geschreven, intelligente detective maakt dit (misschien juist daarom) een groot deel van het leesplezier uit. Ik heb geaarzeld of ik dit boek misschien wel 4 sterren moest geven, maar uiteindelijk zijn het er drieëneenhalf geworden, omdat er toch wat gezochte en onwaarschijnlijke dingetjes inzaten. Verder beslist een aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten