donderdag 29 juli 2010

Freud, Mahler en Buddy Holly

Selden Edwards,
The Little Book (VS 2008)
Roman, 398 pp.
Niet in het Nederlandse beschikbaar


Iedereen zal toch met mij moeten toegeven dat dit verhaal behoorlijk wat willing suspension of disbelief van de lezer vergt: Wheeler Burden,  een Amerikaanse poplegende, bevindt zich zomaar ineens in het Wenen van 1897 en heeft geen idee hoe hij daar gekomen is. Gekker nog, zijn opa en oma lopen daar ook rond als jongelieden en nog gekker: zijn vader (die toen nog lang niet geboren was) blijkt eveneens plotseling in het Wenen van 1897 beland te zijn - en wel vanuit het jaar 1944! En heel toevallig komen onze hoofdpersonen ook nog eens alle bekende figuren uit de periode tegen: Sigmund Freud is een belangrijk personage, Gustav Mahler komt uitgebreid  in het verhaal voor, de tragische keizerin Elisabeth heeft enkele ontmoetingen met Wheeler, Mark Twain speelt een bijrolletje, Adolf Hitler speelt een nog kleiner bijrolletje en Wheeler blijkt zelfs gejamd te hebben met Buddy Holly - alleen dan weer niet in 1897.

Al deze onwaarschijnlijkheden en toevalligheden vormen wat mij betreft het minder geslaagde deel van The Little Book. Het goede nieuws is echter dat Edwards er een aangenaam leesbaar en lekker meeslepend verhaal van heeft gemaakt, waardoor je hem het onzinnige uitgangspunt voor een deel weer vergeeft. Ook een groot pluspunt is het levendige en boeiende beeld van het Wenen van rond de vorige eeuwwisseling dat Edwards schetst. Niet alleen komt de sfeer overtuigend over, ook leer je behoorlijk wat over de geschiedenis. De schrijver weet, met andere woorden, zijn fascinatie voor stad en periode goed over te brengen. Verder heeft het boek alle ingrediënten voor een commercieel succes: een hartstochtelijke romance, de langzame onthulling van meerdere familiegeheimen, een onwaarschijnlijk perfecte en toch sympathieke held én een ravissante en toch sympathieke heldin.

Regelmatig had ik het idee dat Edwards met The Little Book vooral een vehikel heeft gecreëerd om in verhaalvorm zijn ideeën en kennis over het culturele en intellectuele leven in Wenen van het fin de siècle te kunnen spuien, maar dan kregen de verwikkelingen me weer in hun greep en las ik snel en vrolijk verder.

Dus: op zoek naar een literair meesterwerk met intrigerende, geloofwaardige personages? Lees dan vooral iets anders. Op zoek naar een prettig en onderhoudend vakantieboek? Meteen The Little Book aanschaffen.

Titel van de Nederlandse vertaling: Fin de Siècle.

2 opmerkingen:

  1. Pfff, ik heb al een aantal keer met het boek in mijn handen gestaan omdat ik het een erg interessante tijd en plaats vindt. Het zijn juist die onwaarschijnlijkheden die me altijd tegenhielden. Ik weet het nog steeds niet, msschien nog even wachten tot hij voor luttele euro's op de kop te tikken is (Hollander)...

    groet,

    Koen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Even wachten tot het ergens in de uitverkoop opduikt, lijkt me een goed plan. Zo briljant is het nu ook weer niet. Alhoewel ik voor de volledigheid en eerlijkheid misschien wel moet zeggen dat het boek me van twee verschillende kanten is aangeraden door vrienden die het helemaal fantastisch vonden.

    BeantwoordenVerwijderen