vrijdag 28 januari 2011

Digitaal lezen (slot)

Ik ben nu bijna drie weken een digitale lezer en wou nog even wat ditjes en datjes kwijt op eReadergebied. Ik ben nog steeds enthousiast; vooral het feit dat ik het gemakkelijker vind me op een boek te concentreren met een eReader in mijn hand dan met een papieren exemplaar heeft me verrast. En dat terwijl ik het aanvankelijk irritant vond dat de Kindle geen paginanummers weergeeft, maar met een balkje laat zien hoeveel procent van het boek je hebt gelezen. Inmiddels ben ik daar aan gewend en vind ik het zelfs wel prettig dat ik niet meer geneigd ben om door het boek te bladeren om te kijken hoever het nog is naar het einde van het hoofdstuk; ik word niet meer afgeleid door het fysieke boek.

Daarnaast leek het me aardig om nog wat andere eReadermijmeringen te delen, zoals de volgende.
  • Pimp je eReader
    De Kindle is ergonomisch gezien een heel prettig ding, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de eReaders van Sony is hij niet verkrijgbaar in aantrekkelijke kleurtjes. De internationale versie die ik heb, is alleen leverbaar in duf-depri-donkergrijs. Gelukkig valt de Kindle heel eenvoudig te pimpen met een leuk skinnetje van Decalgirl (ook voor andere elektronische apparaten, van telefoons tot laptops). Ik heb hem in een cultureel verantwoord vinylhuidje met de waterlelies van Monet gestoken en hij ziet er meteen beeldig uit. Het opplakken is een makkie, zelfs voor een niet al te handig type als ik.
      
  • Gratis klassiekers
    Gratis eBoeken waarvan het auteursrecht is verlopen kun je vinden op www.gutenberg.org, manybooks.net en www.girlebooks.com. De eerste twee bieden ook titels in andere talen dan Engels (waaronder Nederlands - eindelijk Eline Vere in huis!), de laatste is gespecialiseerd in Engelstalige vrouwelijke schrijvers.
     
  • Handigheidjes
    De eReader kan ook pdf-bestanden aan, dus wat heb ik gedaan met het oog op mijn reis naar Nepal? De dikke handleiding van 116 pagina's voor mijn digitale camera van het net geplukt en op de Kindle gezet (idee van Tom). Hetzelfde ga ik doen met een kopie van mijn nieuwe paspoort en van mijn e-ticket, zodra ik ze heb. Het aardige is dat de Kindle er green gram zwaarder van wordt (nog steeds maar 241 gram) en er geen milimeter dikker van wordt. Handig.
     
  • Calibre
    Met het gratis te dowloaden programma Calibre kun je niet alleen de eBoeken op je pc mooi beheren, het programma zet ook eBoeken van het ene formaat om in het andere. Zo kun je een html-bestand of een pdf-bestand om laten zetten in bijvoorbeeld Mobi (voor de Kindle) of ePub (voor de Sony). Ik heb dat inmiddels gedaan met het html-bestand met de uitgebreide reisbeschrijving van mijn reis naar Nepal. Zo gebeurd. Op zich kan de Kindle ook html aan, maar Mobi leest veel prettiger op de eReader en je kunt letterype en -grootte e.d. moeiteloos aanpassen.
O ja, en mijn reis naar Nepal gaat definitief door. Weliswaar niet op het tijdstip dat ik het liefst wou, in april, maar een aantal weken eerder, hetgeen betekent dat ik over zeven weken al op het vliegtuig naar Kathmandu stap!

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten