woensdag 7 december 2011

Spam is FUN

Neil Forsyth,
Delete This at Your Peril: The Bob Servant Emails (GB 2007)
Humor, 208 pp.
Niet in het Nederlands beschikbaar


Van spam kun je ontzettend veel lol hebben. Tenminste als je net als Neil Forsyth doet en de spammers en scammers en phishers terugpakt met de idiote reacties van Bob Servant, het alter ego van schrijver Neil Forsyth. Deze Bob Servant is zogenaamd een proleterige zestigplusser uit de buurt van Dundee in Schotland, die vol overgave ingaat op verzoeken van Nigeriaanse prinsen, Russische schonen en bedrijven die op zoek zijn naar een vertegenwoordiger in de UK in ruil voor een verdacht royaal aandeel in de winst.

Het boek begint heel hulpvaardig met een kort biografietje van Bob: hij is ex-cheeseburgertycoon (als je Bob zelf tenminste mag geloven) en ex-glazenwasmagnaat (totdat de zigeuners zijn ladders stalen, alweer volgens Bob zelf); zijn beste maatjes heten Frank the Plank en Chappy Williams en Tommy Peanuts; en hij woont in een obscuur Schots kustplaatsje, genaamd Broughton Ferry. Bob is niet de meest betrouwbare figuur, hij heeft de neiging zichzelf belangrijker en interessanter voor te doen dan hij is, maar gelukkig voorziet Neil Forsyth met zijn zorgvuldig samengestelde notenapparaat de claims van Bob voortdurend van kritische kanttekeningen. Anders zouden we maar alles geloven wat Bob beweert, bijvoorbeeld dat hij in staat zou zijn om met een Blackberry te werken. Neil helpt de lezer meteen uit de droom:
... this is the most outlandish note in the entire, sorry collection of Bob Servant’s emails. The idea that he could operate a Blackberry device is complete insanity. He covers his microwave with a blanket while it’s operating and was told by Chappy Williams that he could only make mobile phone calls from within public phoneboxes, a practice he maintained for nearly the whole of 2002.
Bobs eerste avontuur is met een slecht Engels schrijvende Afrikaanse 'advocaat' die hem grote sommen geld belooft in ruil voor het tijdelijk ter beschikking stellen van zijn bankrekening. Dit lijkt Bob wel wat, alleen heeft hij nog een akkefietje met de Belastingdienst ("I have not paid any taxes since ’89 and that was by mistake"), dus of het ook in natura kan, bijvoorbeeld in goud en diamanten. De scammer is blij verrast dat hij beet heeft en mailt enthousiast terug dat goud en diamanten geen probleem zijn, maar dat Bob wel alvast een bedragje aan transactiekosten naar hem moet overmaken via Western Union. Waarop Bob bij nader inzien bedenkt dat hij in plaats van goud en diamanten eigenlijk liever wilde dieren wil ontvangen voor de privédierentuin van zijn buurman Frank the Plank, die onder meer op zoek is naar een sprekende leeuw. De scammer legt beleefd uit dat leeuwen niet kunnen praten, maar Bob denkt daar anders over
I have spoken to Frank. He will take two leopards as long as they are friendly, and one elephant if you can get it? Frank is sure that he saw a talking lion on the television once. He thinks it was either on Songs of Praise or Bullseye. He says it reminded him of Jim McLean, the old Dundee United manager. Are you sure you can’t get one?
Het maakt niet uit hoe belachelijk de reacties zijn die Bob terugstuurt, de scammers gaan eindeloos in op zijn e-mails en blijven maar aandringen op het overmaken van een bedrag aan transactiekosten.

Op een lucratief baanaanbod mailt Bob: "I am very interested in working for your company. I have a big garage that I do not use much and I was thinking that I could convert it into an office? The only thing is that it is absolutely freezing in there because I knocked a hole in the wall once when I decided that I needed an escape tunnel from the house." Wat het begin is van een warme  correspondentie.

Aan een mooie blonde Russin vertelt  Bob: "What are you up to tonight? I’ve got Frank coming round for a chicken party. We had six last time but then Frank was sick in my socks drawer so I think we’re going to take it a bit easier tonight." Waarna Olga nog net zo verliefd is als eerst. Kennelijk denken de scammers dat rijke Europeanen nu eenmaal allemaal gestoord en/of achterlijk zijn, want ze blijven min of meer geduldig doormailen, totdat Bob de correspondentie eenzijdig beëindigt of de scammer eindelijk doorheeft dat hij voor de gek wordt gehouden.

Neil Foryth heeft geheel gratis een nieuwe bron van vermaak aangeboord en ik zit nu te wachten totdat ik zelf weer een interessant aanbod uit Nigeria krijg, zodat ik ook eens lol kan hebben. Ik moet tot mijn spijt zeggen dat ik al lange tijd niks meer van dat soort lui hoor, maar wie weet ontdekken ze me binnenkort weer.

De Bob Servant e-mails zijn amusant leesvoer, maar je moet er niet te veel van achterelkaar lezen, want dan wordt het allemaal wel erg melig. Maar voor korte ritjes in de trein of in de wachtkamer van de tandarts zijn ze perfect.

Nieuwsgierig geworden? Hier is een heel leuk fragment uit de meest recente Bob Servantbundel.

PS Aarzel om niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen!

10 opmerkingen:

 1. Lachen! Ik heb je ff geplugd op twitter (ook gezelli als je thuis zit, hinthint) https://twitter.com/#!/HellaKuipers/status/144465100680593408

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha dit is leuk! Dat heet een koekje van eigen deeg....je moet maar op het idee komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad heel grappig. Ik krijg telkens banen aangeboden zogenaamd gezonden vanaf mijn eigen account, wel heel vreemd....  :)

  Dit lijkt me inderdaad een leuk dip-in dip-out boekje - telkens een beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor de plug, Hella! Ik heb mijn eigen Twitteraccount van de zomer weer opgedoekt, nadat-ie twee keer vlak achterelkaar gehackt was. Waarom ze mij moesten hebben begrijp ik niet. Mijn wachtwoorden waren geheel volgens de regels der kunst opgesteld, maar toch werd de boel gekraakt. Mateloos irritant vond ik dat, zodat ik er maar weer mee opgehouden ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is nou precies de juiste term, Joke, en het idee is inderdaad zo leuk. Als we dat nou allemaal gaan doen, worden die scammers stapelgek en houden ze er vanzelf mee op ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Judith, het zou grappig zijn als je eens op die aanbiedingen inging à la Bob Servant. Kijken wat er gebeurt... Kun je daarna meteen een boek publiceren ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Grappig! Ik heb bijna te doen met die arme Mike Christopher (uit het gelinkte fragment), die dacht dat hij zowaar beet had, maar niet dus. Geen wonder, hoewel niet passend voor een Barrister, dat hij er tot het uiterste getergd wat lelijke woorden uitgooit O:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lethe, ik had dat met de meeste stukjes: doe je als hardwerkende scammer je uiterste best om vriendelijk, beleefd en geduldig te blijven, zit je je zuurverdiende dollars al bijna uit te geven, word je op zo'n manier teruggepakt. Ontzettend sneu!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ook lachen! Just put in an order with Amazon for it. Just yesterday got an email (at my govt work email!) informing me that my great uncle Michael Scal had been killed in an auto accident in Benin. The Barrister offered to help me......Should I let him know I work in trans-national probate?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh yes, I think you should, Andrew. And if I were you I would also announce that you are taking the first flight to Benin with the entire family and expect the Barrister to put you up. See what he has to say to that!

  BeantwoordenVerwijderen