maandag 3 juni 2013

Nomaden op de brommer in Amdo

"Vaak is de verrassing van het onbekende veel mooier dan de voltrekking van het verwachte. De geboekte groepsreis naar Lhasa en omstreken werd vlak van te voren afgeblazen vanwege de onzekere situatie rondom de verplichte inreisvergunning, waardoor ik afgelopen zomer onverwacht en slecht voorbereid in Oost-Tibet terechtkwam. En dat werd een aangename kennismaking.

Amdo, zoals Oost-Tibet ook wel wordt genoemd, staat al een paar eeuwen onder Chinees gezag en misschien dat er daarom relatief weinig westerlingen komen: vast niet authentiek genoeg, denkt men al snel. Xining, de stad waar wij met een binnenlandse vlucht aankomen, heeft inderdaad weinig authentieks. Wie niet beter weet, zal zich in een willekeurige moderne Chinese stad wanen: glimmende kantoorflats, hippe winkels, druk autoverkeer, nergens een monnik te bekennen. Maar even buiten Xining begint een hele andere wereld."

Zo begint mijn artikel in het meinummer van Tibet.nu over de reis die ik in de zomer van 2012 naar Oost-Tibet maakte. Wil je weten hoe het verder gaat? Koop dan dit nummer van Tibet.nu. Je krijgt er niet alleen een bijzonder fraai, interessant en belangwekkend tijdschrift mee, maar je steunt bovendien de Stichting Tibet Support Groep Nederland, die als doel heeft "het zo breed mogelijk informeren van het Nederlandse publiek over Tibet, de Tibetaanse cultuur en de strijd van de Tibetanen, binnen en buiten Tibet, voor autonomie en behoud van de cultuur in Tibet." Geen overbodige luxe, die steun, want de Tibetaanse cultuur wordt steeds meer onder de voet gelopen door de Chinezen, die dit bijzondere land in de jaren vijftig van de vorige eeuw met geweld annexeerden. Klik hier om te kijken waar je een exemplaar van Tibet.nu kunt kopen.

PS Aarzel om niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen!

8 opmerkingen:

 1. oh wat geweldig voor je, gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je, Hella. Het grappige is dat het een verzoeknummer was. Ik kende het tijdschrift helemaal niet en zelfs als ik het wel had gekend, dan was ik nooit op het idee gekomen om er een stukje voor te schrijven. Maar uiteindelijk vond ik het erg leuk om te doen, vooral omdat de wat meer journalistieke opzet en stijl toch wel wat anders zijn dan de impressietjes die ik voor mijn webstek in elkaar draai.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat je hiervoor gevraagd werd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, zo heeft een mens soms ineens een heel verrassend mailtje in de in-box, Judith!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Anna, ik wil graag een exemplaar kopen, maar ik zie dat Utrecht er niet bij staat. Ik vond je stukje destijds en vooral ook je foto's erg interessant. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is ook wat, Erik: wel verkrijgbaar in een gat als Groningen, maar niet in Utrecht. Geen probleem. Als je mij je adres doormailt, stuur ik je een exemplaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk, Anna, gefeliciteerd! Leuke mail als je zo'n verzoek krijgt, en best een eer ook, denk ik zo.

  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, dat vond ik ook, Bettina. Bovendien houd ik wel van onverwachte uitdagingen.

  BeantwoordenVerwijderen