vrijdag 24 oktober 2014

Flink huis gehouden

Al een hele tijd ben ik achter de schermen bezig met opruimacties en ordeningswerkzaamheden. Er stond ten eerste veel te veel dood hout op mijn blog en ten tweede wilde ik het de lezer op zoek naar leestips wat gemakkelijker maken. Inmiddels zijn de eerste resultaten er.

In de eerste plaats heb ik drastisch gesnoeid. Toen ik in 2000 (in een tijd dat ik nog nooit van blogs had gehoord) begon met het schrijven van korte stukjes over mijn favoriete boeken op mijn eigen webstek waren die eigenlijk alleen bedoeld als tips voor bekenden die ook graag lazen. Vanaf november 2005 breidde dat zich uit tot een korte impressie van elk boek dat ik las en de doelgroep bestond nog steeds uit vrienden, collega's en familie. Daarnaast schreef ik ook voor mezelf, omdat ik zo beter onthield wat ik nu allemaal gelezen had. Vanaf januari 2008 werden de stukjes ongemerkt langer en diepgravender, en in januari 2009 realiseerde ik me dat ik eigenlijk met een boekenblog bezig was. Dus: account aangemaakt, blog opgezet en alle tot nu toe geschreven stukjes geïmporteerd. Tot mijn verbazing en genoegen bleken mijn besprekingen door steeds meer (toen nog) volstrekt onbekenden gelezen te worden en ging ik het schrijven over boeken steeds leuker vinden. Naar de ouwe stukjes keek ik niet echt meer om. Tot een paar maanden geleden, toen ik benieuwd was wat ik jaren geleden over een bepaalde roman had geschreven, en ik me realiseerde dat de stukjes die ik vóór 2008 schreef eigenlijk wel erg beknopt en daarmee tamelijk nietszeggend waren. Daar had niemand wat aan. Alles van vóór 2008 is dus rigoureus off-line gehaald.

Ten tweede heb ik mijn favoriete boeken op nette stapeltjes gelegd, als het ware. Ik heb al sinds jaar en dag diverse overzichten van alles wat ik hier heb besproken (zie de menubalk boven en de zijbalk rechts, waar diverse registers staan van fictie en non-fictie), maar als er op een gegeven moment een stuk of 500 besprekingen on-line staan, zal de lezer die op zoek is naar een interessant boek moeilijk nog de weg kunnen vinden. Ik heb dus diverse nieuwe pagina's met tips aangemaakt en die samen met enkele bestaande favorietenverzamelingen op één pagina bij elkaar gebracht en gepubliceerd onder de naam Leestips. Als je op deze naam in de menubalk aan de bovenkant klikt, kom je daar vanzelf terecht. In de toekomst komen er nog andere favorietenverzamelingen op die pagina te staan (zoals één met interessante spannende boeken), dus neem over een tijd ook nog eens kijkje.

Voor nu: veel plezier met grasduinen.

23 opmerkingen:

 1. Goed idee en het ziet er fris uit! Ik moet binnenkort ook maatregelen nemen want mijn tabjes raken op. Wel een leuk werkje toch, weer eens door al die gelezen boeken heen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is het Joke, en zo nu en dan moet een mens gewoon groot onderhoud plegen, ook de bloggende mensch ;-)

   Verwijderen
 2. Wat fijn die nieuwe pagina's! Erg interessant om jouw leestips zo op een rijtje te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Af en toe rommelen en de boel eens goed opschonen doet een mens (en een blog) vaak goed. Handig vooral die tips op een rijtje!

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben niet zo goed in weggooien, Bettina (ik was zelfs aan die korte onbenullige stukjes gehecht), maar dat lekkere opgeruimde gevoel maakt het weer helemaal goed.

   Verwijderen
 4. Beste Anna,

  wat een zinvolle aanpassing! Goed om je leestips zo duidelijk gepresenteerd te krijgen. En ja, eens in je leven zal je toch Proust moeten lezen! Ben nu bezig aan Roger Martin du Gard, De Thibaults. Ik zie dat dan maar als de opmaat tot ....

  Sinds 1989 (Felix Eijgenraam, NRC, De plezierfactor) houd ik een boekenschrift bij. Sinds januari 2012 in de vorm van een weblog. Geïnspireerd op jouw blog. Mooie besprekingen schrijf je.

  Met vriendelijke groet,
  Peter van der Ploeg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor het compliment, Peter! Ik heb jouw blog ook even bekeken en zie dat je uitstekende besprekingen schrijft. Ik heb me dus meteen maar geabonneerd.

   Verwijderen
 5. Een heerlijke manier om met je mee te reizen Anna, such a treat, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Anna, mooie lijsten met tips. Het is inderdaad handig om in een oogopslag te kunnen zien wat jij echt de moeite waard vind. Ik ben ook bezig om lijstjes van mijn favoriete boeken aan te leggen: romans en verhalenbundels heb ik gehad, nu de rest nog. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel succes, Erik, alhoewel ik niet denk dat we echt met hetzelfde bezig zijn. Jouw lijstjes bestaan uit niet meer dan opsommingen van titels. Zelf heb ik er heel bewust voor gekozen om overzichten van boeken te maken die ik hier uitgebreid besproken heb, omdat dat het soort lijst is dat ik zelf het liefst zie. Ik wil weten waarom een blogger een boek aanbeveelt en ik wil weten wat het boek inhoudt, qua thematiek, qua stijl, etc. Daarmee heb ik het mezelf natuurlijk wel aanzienlijk moeilijker gemaakt, want het was veel werk om de overzichten op te stellen, maar je moet toch wat in je vrije tijd ;-).
   Maar er zijn ongetwijfeld ook mensen die een 'kaal' lijstje prima en zelfs meer dan genoeg vinden.

   Verwijderen
  2. Hoi Anna, je hebt natuurlijk gelijk maar ik moet toch ergens beginnen. Ik heb nu eenmaal van de meeste goede boeken die ik ooit gelezen heb geen recensie geschreven. Ik beschouw mijn lijstjes dan ook een beetje als nog te doen lijstjes, van deze boeken wil ik in principe ooit nog een wat uitgebreidere bespreking schrijven.

   Verwijderen
  3. Goed idee, Erik. Dan wachten we daar met belangstelling op.

   Verwijderen
 7. (Oei, die boomchirurg (?) staat wel op een hele dunne tak!)
  Goed werk, Anna! Ik ben de laatste tijd wat afwezig geweest, maar ik ben nu bezig met inhalen. The Yellow Wallpaper stond al heel lang op mijn lijstje en ik heb hem nu dus maar gedownload. Dank voor de link.
  Net als Peter van der Ploeg ben ik destijds ook aan een boekenschrift begonnen dankzij De plezierfactor van Felix Eijgenraam. Een heel aanstekelijk boekje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat maf dat ik nog nooit van dat boekje gehoord heb. Ik houd namelijk al sinds 1980 een boekenschrift bij, eerste titel: Herman Melville, A Peep at Polynesian Life uit 1846, tweeëneenhalve ster, uitgelezen op 13 april 1980, genoteerd in een verrassend keurig handschrift met een Parker vulpen. Volgehouden tot 19 juli 1999, toen ik ben overgestapt op een elektronische database. Maar het schrift ligt hier nog steeds binnen handbereik.

   Verwijderen
  2. Sinds 1980, wow!

   Ik kreeg De plezierfactor voor Sinterklaas 1990 en dit boekje werd meteen de eerste entry in mijn boekenschrift (ook met vulpen, 3 sterren). Ik was net met mijn studie BDI begonnen en vond dit een mooie manier om titelbeschrijven te oefenen.

   Na een paar jaar ben ik de titels ook gaan invoeren in een database, maar om allebei bij te houden vond ik te veel werk, en ik vond mijn schrift te leuk om daarmee te stoppen.

   Verwijderen
  3. Aah, de BDI! Bestaat die opleiding nog of is ze onherkenbaar verzwolgen door een of andere reuzen-HBO?

   Verwijderen
  4. Tegen de tijd dat ik afstudeerde (avondopleiding aan de Hogeschool van A'dam) was de naam gewijzigd in IDM en tegenwoordig heet het MIM, geloof ik. Maar het is bij mijn weten nog altijd een aparte studierichting.

   Verwijderen
 8. Grasduinen op jouw weblog was al zo leuk en nu heb je het nog leuker gemaakt. Je hebt me in het verleden al veel leestips bezorgd en die zijn me steeds goed bevallen. Ik heb veel bewondering voor de manier waarop jij je blog verzorgt en het ook al die jaren volhoudt zonder in herhaling te vallen of ooit saai te worden. Ik denk dat bij de meesten daar het probleem zit. Weinigen doen het jou na (of ik heb ze in ieder geval nog niet gevonden). Dankjewel voor alle energie die je erin stopt. Weet dat ik (en ik denk dat anderen dat zullen beamen) je blog erg waarderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je zeer, Monica. Dankzij dit soort reacties wordt het alleen nog maar leuker om energie en tijd in mijn blog te stoppen. Mijn motto is altijd "If a thing is worth doing it is worth doing well".

   Verwijderen
 9. Mooie uitbreiding van je site, Anna. Ik vond het al leuk om door je titels te grasduinen, maar je geeft er weer een andere dimensie aan, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen