zaterdag 28 februari 2015

Terug naar Schotland

Diana Gabaldon,
Dragonfly in Amber (VS 1993)
Deel 2 in de Outlander-serie
Nederlandse titel: Terugkeer naar Inverness
Roman, 976 pp.Even een vluggertje, deze bespreking. Na het eerste deel in deze serie was ik helemaal verslingerd aan de avonturen van Claire en haar geliefde en volgde ik hen snel naar het Frankrijk van 1745, waarnaar ze aan het eind van deel waren uitgeweken in verband met ... eh .. problemen met justitie, zullen we maar zeggen. Hoewel ik ook dit deel met plezier heb gelezen (het is heerlijk voor lange reizen in het openbaar vervoer), vond ik het niet zo sterk als zijn voorganger. Kennelijk lag dat aan de Franse setting, want zodra de hoofdpersonen weer aftaaiden naar Schotland werd het meteen een stuk leuker en spannender.

In Frankrijk belanden Claire en haar echtgenoot aan het hof van Lodewijk XV, waar ook Charles Stuart, de jonge kroonpretendent die de geschiedenis in zou gaan als Bonnie Prince Charlie, zijn opwachting maakt om geld en manschappen te verzamelen voor zijn inval in Groot-Brittannië. Claire weet dat deze expeditie desastreus zal aflopen, niet alleen voor de soldaten die voor hem vechten, maar ook voor de clans en de Highlanders, en heeft zich ten doel gesteld de hele onderneming te verhinderen. Alleen laat de loop van de geschiedenis zich verrekte lastig veranderen.

Maar ik loop op de zaken vooruit. Het boek opent namelijk tot mijn verrassing in 1968. Claire is dus kennelijk weer naar haar eigen tijd teruggekeerd, blijkt een jongvolwassen dochter te hebben en heeft al die tijd in de VS gewoond, waar ze arts is geworden en haar huwelijk met Frank weer heeft opgepikt. Inmiddels is Frank overleden en is Claire voor het eerst weer terug in Schotland, vastbesloten om uit te vinden wat er in 1745 tijdens de rampzalige slag van Culloden uiteindelijk van haar Schotse geliefde en zijn clan is geworden. Dat was een onverwachte en intrigerende opening, want nu moest ik moet alle geweld tot pagina 976 doorlezen om uit te vinden wat er in de tussentijd was gebeurd en hoe en waarom ze weer in haar eigen tijd terug was beland en van wie die dochter was.

Gabaldon had me dus meteen weer te pakken met een interessante plotontwikkeling, maar deze openingshoofdstukken waren een stuk minder goed geschreven dan het voorgaande deel. De humor was weg en ze shuttelde nogal onhandig heen en weer tussen de eerste persoon (Claire) en de derde persoon (een jongeman die in deel 1 een klein jochie was en nu historicus is). De serieuze toon ligt Gabaldon ook niet voldoende. Dan wordt toch duidelijk dat ze geen literaire schrijver is en dat echt drama en complexe emoties te hoog gegrepen zijn. Gelukkig begint Claire (na een paar schokkende onthullingen) te vertellen over wat er in 1745 Frankrijk en vervolgens in Schotland is gebeurd en dan weet Gabaldon de toon en stijl weer op te pakken die haar boeken zo'n plezier om te lezen maken.

De intriges en avonturen in Parijs zijn best aardig, maar een beetje doorsnee, en de al te beschaafde personages zijn een stuk saaier dan de kleurrijke Schotten uit deel 1. Maar, zoals ik zei, wordt er op een gegeven moment weer overgestoken naar Schotland en daar krijgt het verhaal weer vaart en sjeu en spanning. Veel wordt tegen het einde onthuld, maar niet alles, en het boek eindigt met een knots van een cliffhanger, zodat ik verdorie absoluut verplicht ben om door te gaan met deel 3. Lijkt me een mooi plan voor de zomervakantie!

PS Aarzel niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen! Heb je dit boek besproken op je eigen blog? Plaats dan s.v.p. een link bij de reacties.

4 opmerkingen:

 1. Haha, ik ben voorlopig nog wel in Hild bezig, denk dat ik dit maar op tv blij volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik kijk nu al uit naar begin april als de tv-serie verder gaat.

   Verwijderen
 2. Oei, ik zit met dit boek nog altijd ergens in Frankrijk en inderdaad, het is lang niet zo goed als deel 1, maar nu ik weet dat het weer beter wordt, zal ik me toch maar eens aan de rest van het boek zetten... Leuk om te horen dat je ook deel drie op je bordje hebt liggen, al was het maar omdat ik de hele serie op mijn ereader heb staan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon nog even doorlezen, Monica, en dan wordt het vanzelf weer leuker. Ik ben nog steeds van plan om deel 3 voor op reis in de zomervakantie achter de hand te houden. Daar lijkt het mij uitstekend voor.

   Verwijderen