zondag 25 februari 2018

Omhoog of ver weg

Paolo Cognetti,
De acht bergen (Italië 2016)
Roman, 190 pp.
Oorspronkelijke titel: Le otto montagne
Vertaald uit het Italiaans door Yond Boeke en Patty Krone


Ik ben een kind van het vlakke land, van weilanden met sloten, van enorme wolkenluchten, van de westenwind en van een strakke horizon die hooguit door een zadeldaktorentje doorsneden wordt. Dat platte landschap heeft mij gevormd, het zit voor altijd in mij en het is waar ik thuis hoor. Maar toch. Toch ben ik ooit als een blok gevallen voor het hooggebergte: de bergen van vele duizenden meters, waar je hoogteziekte kunt krijgen en waar een andere wereld begint, met andere begroeiïng, andere lucht, een ander perspectief. De drukte is er ver weg en de hemel een stukje dichterbij. Over de lokroep van het hooggebergte gaat deze prachtige en van begin tot eind boeiende roman.

Ze geven en ze nemen
De liefde voor de bergen is wat alle vier de hoofdpersonen van dit boek verbindt. De ouders van Pietro leerden er elkaar kennen en keren er in de weekenden en de vakanties zoveel mogelijk naar terug. Pietro houdt aan die tripjes een levenslange fascinatie voor de bergen  over, die hem later ook naar de Himalaya zal voeren. En Bruno, die er zijn hele leven woont en op zijn elfde Pietro's vriendje wordt, zal zich er nooit van los kunnen maken. Hij is onderdeel van de bergen, hij behoort hen toe. Zij schenken hem indirect een vrouw en kind, maar later zullen ze ook de oorzaak zijn van het einde van de liefde; net zoals de verschillende verhouding van Pietro en zijn vader tot de bergen hen uiteindelijk uit elkaar drijft; en net zoals de bergen de dood betekenen voor een geliefd familielid. Maar de bergen zijn niet goed of slecht, ze zijn alleen maar, net als de natuur in het algemeen, en ze betekenen voor iedereen iets anders.

Eenvoud en complexiteit
De acht bergen doet eenvoudig aan, met een chronologische volgorde en één verteller (Pietro), en met een lyriek die alleen onder de oppervlakte zichtbaar is. Dat wil niet zeggen dat het een simpel verhaaltje is, zelfs al is er weinig plot. Soms is eenvoud immers ook het kenmerk van het ware. Door of misschien juist ondanks zijn ingehouden vertelstijl weet Cognetti een emotionele betrokkenheid bij de lezer te smeden die het boek boven het verhaal uit tilt. Door de ingetogenheid waarmee hij schrijft, voelt de manier waarop Cognetti de complexe verhoudingen tussen de personages schildert (de liefde, de aantrekkingskracht, de onmogelijkheden) authentiek en integer, zonder sentimenteel effectbejag.

Demonen
En altijd zijn er de bergen: toevluchtsoord voor de gestreste stedeling, uitdaging voor degene die demonen heeft te overwinnen, en niet langer geschikt om er een bestaan op te bouwen, want zij zijn niet zo eeuwig en onveranderlijk als ze lijken. In het dorp waar Pietro en zijn ouders een vakantiehuisje hebben, zijn nog maar een paar handjesvol bewoners over, waaronder Bruno. Tegen het eind komt Pietro in de Himalaya een Nepalees tegen die hem de legende van de acht bergen vertelt, een legende waarin uiteindelijk de vraag wordt gesteld wie meer van de wereld heeft meegekregen: hij die ver heeft gereisd of hij die alleen die ene berg door en door kent. Heeft Pietro de juiste keuze gemaakt of Bruno? Heeft Bruno kansen laten liggen of juist het geheim van het leven ontdekt?
________________________

Ik werd op het spoor van deze roman gezet door de wervende besprekingen van Bettina en Jacqueline. Lees hier en hier wat zij van De acht bergen vonden.

PS Aarzel niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen. Heb je dit boek besproken op je eigen blog? Dan zou het fijn zijn als je een link bij de reacties plaatst.

7 opmerkingen:

 1. Prachtig boek, nietwaar? Wat fijn dat jij het ook mooi vond! Een schrijver om in de gaten te houden.

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb inderdaad erg van dit boek genoten en ben erg blij met jouw tip!

   Verwijderen
 2. Ik heb het boek ondertussen al aan heel veel mensen kado gegeven. Het lijkt zo eenvoudig en tegelijk zit er zo veel in. Echt een van de beste boeken die ik de voorbije maanden heb gelezen. Ik denk er nog heel vaak aan terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja, een mooi boek om cadeau te geven. Ik denk dat bijna iedereen hier wel wat uithaalt.

   Verwijderen
 3. Ik zag op Goodreads dat de Engelse uitgave wordt aangeprezen als "For fans of Elena Ferrante, Fredrik Backman, and Paulo Coelho". Ik had me voorgenomen om De acht bergen aan te schaffen in de boekenweek, maar ik schrok me dood toen ik dat las. Elena Ferrante schijnt wel OK te zijn, maar die andere twee vond ik een ontzettende anti-reclame.
  Ik heb het zinnetje uit de beschrijving gehaald en hoop maar dat er niets van klopt.
  Voor de zekerheid ga ik het boek wel in de boekhandel uitgebreid voorproeven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, daar klopt gelukkig niets van. De vergelijking met Elena kan ik nog wel vaagjes thuis brengen (het zijn allebei Italiaanse auteurs die over vriendschap schrijven: bingo!), maar Coelho erbij slepen is echt je reinste flauwekul en Fredrik Backman ken ik niet, maar na wat ik daar zojuist even over gelezen heb, is ook die vergelijking mij een raadsel.

   Verwijderen
  2. Gelukkig!
   Ik heb het boek net aangeschaft. Ik bleek nog een boekenbon te hebben liggen, dus dat was een meevallertje.
   Mooie gebonden uitgave!

   Verwijderen