vrijdag 30 juli 2004

Ecuador: van Amazonejungle naar Andesgebergte

Hoewel Ecuador niet een enorm groot land is, heeft het zowel flink wat tropisch oerwoud als verscheidene besneeuwde vulkaantoppen. Ook biedt het enkele van de mooiste steden van Zuid-Amerika, zoals de hoofdstad Quito en het veel minder bekende stadje Cuenca in het zuiden, dat op zowat elke straathoek een prachtige kerk heeft. Voeg daarbij de buitengewoon vriendelijke mensen en je hebt een heel geschikt vakantieland voor de toerist die in korte tijd een gevarieerde indruk van Zuid-Amerika wil krijgen. En de lama's zijn inderdaad heel leuk om te zien, vooral de poezelige kleintjes. Reisgegevens

Periode: juli 2004
Soort reis:georganiseerde wandel-/rondreis
Organisatie: SNP
Accommodatie: hotels en pensions
Bezocht: oerwoud bij Tena;  de stadjes/steden Baños, Quilotoa, Chugchilan,  Riobamba, Cuenca, Cotacachi, Otavalo, Quito; de nationale parken Cotopaxi en Cajas
Weerin het oerwoud warm en benauwd, in de bergen goed wandelweer; weinig zon; enkele regenbuien.
Een dorpje in de Amazonejungle, in de buurt van onze lodge.
Enge beesten in de jungle?

Ik wilde dolgraag eens in mijn leven door het tropisch regenwoud banjeren, maar kreeg het spaans benauwd bij de gedachte dat ik besprongen zou kunnen worden door harige vogelspinnen. Een reis boeken met enkele dagen Amazonejungle was dan ook een hele zelfoverwinning. Gelukkig was het akeligste beest dat we tegenkwamen een kakkerlakje, en die heeft de ontmoeting met de hiel van mijn kamergenote niet overleefd. Wel hebben we veel dieren gezien in de  dierenopvang vlakbij de ecolodge waar we verbleven. Vrijwilligers zorgen hier voor dieren die eigenlijk in het oerwoud thuis horen en die bijvoorbeeld door de douane in beslag zijn genomen of ten onrechte als huisdier werden gehouden. Doel van de opvang is om de dieren uiteindelijk weer in de jungle uit te zetten, maar dat lukt helaas lang niet altijd.

Het landschap in de Andes

Ecuador is veel dichter bevolkt dan Peru, waar ik twee jaar eerder rondtrok in de ongelooflijk mooie Cordillera Blanca. Het ruige berglandschap waar ik daar verliefd op werd, heb ik in Ecuador niet gezien (mogelijkerwijs mede omdat ik deze keer geen trekking, maar een rondreis maakte), maar ook cultuurlandschap kan heel aantrekkelijk zijn, zoals de onderstaande foto aantoont.

Landschap in het noorden.
Berglandschap met lieve hond.
De hond op de foto hierboven woonde naast of tegenover of in ieder geval vlakbij het pensionnetje in Chugchilan waar we logeerden. Hij zat al klaar bij de ingang toen we vertrokken en heeft uren gezellig met ons meegewandeld. Kennelijk wist hij precies wat er van hem verlangd werd, want toen we dit mooie panorama wilden fotograferen, ging hij keurig zitten poseren. Zonder hond was deze foto nooit zo mooi geworden. Overigens kwamen we overal in de bergen vriendelijke honden tegen, soms met maar drie poten of anderszins mank. Geld voor een dierenarts is er natuurlijk niet.

De planten in de Andes

Van een afstandje (bijvoorbeeld vanuit een bus) zien het berglandschap in Ecuador er tamelijk eenvormig uit en heeft het veelal de kleur van droog gras. Neem je echter de moeite om te gaan wandelen en van de wegen af te gaan, dan zul je de prachtigste bloemen ontdekken in allerlei kleuren en vormen en maten.
De mensen in de Andes

Zoals ik al zei, zijn de mensen (vooral op het platteland) buitengewoon vriendelijk en aardig. De Indiaanse vrouwen in de Andes dragen veelal nog traditionele kleding en zien er vooral in het noorden erg mooi uit, met hun witte geborduurde blouses en elegante lange rokken. De mannen in het noorden hebben allemaal een lange vlecht en schijnen als enige dienstplichtigen in Ecuador ontheffing te hebben van de verplichting hun haar kort te houden.

Links: marktvrouw in Otavalo, in het noorden. Rechts: voetballende meisjes in Centraal-Ecuador.

Mooie gebouwen

De oude stad van Quito, met zijn steile straten, in vele kleuren geverfde huizen, fraaie gebouwen en mooie pleinen moet je zeker niet overslaan. En eet dan een ijsje op het Plaza Grande, het gezellige centrale plein. Ook Cuenca, in het zuiden, bezit een fraai centraal plein. Verder heeft Cuenca op zowat elke straathoek een kerk en zijn er nog overal oude huizen met romantische binnenplaatsen.
Kleine foto rechtsboven: de schitterende kathedraal van Cuenca, met mysterieus en verrassend ingetogen neo-romaans interieur. Grote foto boven: zondagochtenddienst in de kerk bij het San Francisco klooster in Quito.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten