vrijdag 14 november 2008

Scènes uit een huwelijk

Joshua Henkin,
Matrimony
(VS 2007)
Roman, 304 pp.
Niet in het Nederlands beschikbaar


De meeste fictie is plotdriven (om maar eens een goed Engels woord te gebruiken), daarnaast heb je ideeënromans, maar er zijn ook romans die in de eerste plaats characterdriven zijn: dergelijke boeken draaien niet zozeer om de ontwikkeling van een verhaal, maar om de ontwikkeling van de personages. Lezers die dol zijn op mensen, zijn ook dol op characterdriven fictie. En die moeten zeker Matrimony lezen, want dit boek is een uitstekend voorbeeld van dat type roman.

Zoals de titel doet vermoeden, draait dit boek om een stel: Julian Wainwright (bevoorrecht New Yorks milieu, aspiraties om schrijver te worden) en Mia Mendelsohn (sociaal bevlogen, Canadese, dochter van Joodse ouders). Het verhaal is niet echt verrassend: de twee ontmoeten elkaar op de universiteit, worden verliefd, trouwen, hebben ups and downs, gaan uitelkaar en komen weer samen.

Wat dit boek echter zo buitengewoon prettig leesbaar maakt, is dat het vanaf de eerste pagina sprankelt met leven. Misschien komt het omdat veel van mijn eigen ervaringen lijken op die van de hoofdpersonen, wat de herkenbaarheid en daarmee het leesplezier vergroot, maar het komt ook door het vakkundige schrijfwerk. Henkin weet van gewone levens en gewone mensen een boeiend verhaal te maken. Het is moeilijk om niet betrokken te raken bij en mee te leven met Julian en Mia, hun vriendschappen met anderen, hun familie, het verlies van een ouder, het verlangen naar succes, het zoeken naar een richting in het leven.

Als dit moeizaam klinkt, doe ik het boek geen recht: het leest aangenaam en gemakkelijk weg zonder oppervlakkig of clichématig te zijn. Als je het uit hebt, is het alsof je afscheid moet nemen van een paar mensen die niet perfect zijn, maar die je gaandeweg goed hebt leren kennen en waar je echt om bent gaan geven. Het boek werd niet voor niks door de prestigieuze New York Times als Notable Book van het jaar 2007 aangemerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten