donderdag 6 november 2008

Mensen en muizen in het laboratorium

Allegra Goodman,
Intuition (VS 2006)
Roman, 385 pp.
Niet in het Nederlands beschikbaar


Wie denkt dat wetenschappers ofwel verstrooide, wereldvreemde professors zijn ofwel gevoelsarme, rationele ijsklompen moet toch echt dit boek gaan lezen. Want wetenschappers zijn ook maar gewone mensen, die zich net als ieder ander laten leiden door emoties, zoals Allegra Goodman in dit uitstekende boek maar al te zeer duidelijk maakt.

Het Mendelssohn-Glass Laboratorium doet kankeronderzoek: met behulp van proefmuizen wordt getracht een medicijn tegen kanker te vinden. Aan het hoofd staan Marion Mendelssohn, een bevlogen en integere wetenschapper, en Sandy Glass, een ijdele, succesvolle arts, die een kei is in het binnenhalen van financiering. Zonder de fondsen die Sandy binnenhaalt, kan het instituut niet overleven en dus is hij onmisbaar.

Er werken diverse jonge onderzoekers op het lab, waarvan Cliff het momenteel niet zo goed doet. Zijn onderzoeksrichting lijkt op niks uit te lopen en hij krijgt te horen dat hij ermee moet stoppen en zijn collega's moet gaan helpen. Tot ieders verbazing beginnen de experimenten van Cliff vrijwel meteen daarna onverwacht spectaculaire resultaten op te leveren en binnen de kortste keren is zijn onderzoek in ere hersteld en is hij een gevierd man. Collega en vriendin Robin is jaloers, voelt zich buiten spel gezet en maakt de relatie uit. Tegelijkertijd krijgt ze het gevoel dat er iets niet klopt met Cliffs onderzoeksresultaten. Ze trekt uiteindelijk aan de bel, maar stuit uiteraard op een muur van onbegrip. Een jaloerse ex-vriendin komt nu eenmaal niet vertrouwenwekkend over als klokkenluider.

Tot vlak voor het eind blijft onduidelijk of Cliff geknoeid heeft of niet, waardoor dit boek een echte pageturner is. Maar meer nog is dit een vlijmscherp portret van de onderzoekswereld, met zijn ambities, zijn bevlogenheid, zijn ijdelheid, zijn rivaliteit, de moordende concurrentieslag om financiering, de achterklap.

Goodman schetst haar portret via de mensen in dit boek, die allemaal de nodige onvolkomenheden hebben en daardoor stuk voor stuk geloofwaardig overkomen. Marion moet schipperen tussen de toekomst van haar lab en wetenschappelijke integriteit. Sandy is oprecht geliefd bij zijn patiënten, maar is bovenal een ijdeltuit. Marions briljante, maar niet creatieve echtgenoot, die zijn loopbaan heeft opgegeven voor Marion, manipuleert anderen. Robin is een humorloze doorbijter, wiens moed je niettemin wel moet bewonderen. Zelfs alle mogelijke bijfiguren komen tot leven in deze verrassend goede roman.

Wie ook maar enigszins geïnteresseerd is in hoe het er in de wetenschappelijke wereld toe kan gaan, moet meteen dit boek lezen. Warm aanbevolen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten