zondag 9 augustus 2009

William Wordsworth en de muiterij op de Bounty

Val McDermid,
The Grave Tattoo (GB 2006)

Roman, 543 pp.
Nederlandse titel: Zeemansgraf


Deze thriller was mee op vakantie als vliegtuigboek. Functie: mij wakker houden in de lucht door ijzingwekkende spanning en eenvoudige leesbaarheid. Dat zijn dus de criteria waaraan in deze bespreking wordt getoetst.

Eerst maar even een synopsisje: we bevinden ons in het gezelschap van Jane Gresham, die gespecialiseerd is in werk en leven van de Engelse dichter William Wordsworth, die ongeveer 200 jaar geleden leefde. Tot zover nog niet erg spannend. Maar Jane komt net als William uit het Lake District en daar wordt net op dat moment in het veen het gelooide lijk gevonden van een getatoeëerde zeeman die daar waarschijnlijk 200 jaar geleden de dood heeft gevonden. Jane moet meteen aan haar favoriete legende denken, te weten het gerucht dat Fletcher Christian, leider van de muiterij op de Bounty en vriend van Wordsworth, helemaal niet op het verre Pitcairn is gestorven, maar stiekem weer terug is gekomen, waar zijn verhaal door Wordsworth op rijm werd gezet in een nu verloren gegaan gedicht. Jane, een beginnende wetenschapper in een desolate hoogbouwflat in een arme wijk van Londen, krijgt toestemming om af te reizen naar het Lake District en op onderzoek te gaan. Dat is het uitgangspunt.

Wat volgt zijn diverse verwikkelingen en diverse personages, variërend van gangstas en hippe homo's in Londen tot achterdochtige ouwe wijfjes en lastige politie-inspecteurs in het Lake District. Alles is door Val McDermid vakkundig neergezet in een uitstekend wegleesbare stijl. Met de leesbaarheid zit het dus helemaal goed.

IJzingwekkend spannend vond ik het niet echt. Ik zag van verre al aankomen wie de schurk was (wat op zich geen ernstig kritiekpunt is, want zoiets geeft mij de prettige illusie dat ik extra slim ben), maar dat ik nu ademloos de pagina's heb omgeslagen - nee, dat niet. Het motief van de schurk vond ik niet helemaal geloofwaardig in relatie tot het aantal moorden, er waren wat losse eindjes die een beetje in de lucht bleven hangen en de combinatie van de wereld van de Londense gangstas met die van de landelijke schapenboeren vond ik op de een of andere manier ook niet helemaal geslaagd. Toch is dit al met al hele adequate vliegtuiglectuur, die een ongeplande stranding door een defect KLM-vliegtuig in Johannesburg en de vlucht terug toch een stukje aangenamer maakte.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb nu net erg genoten van McDermid's The Distant Echo, spannend ondanx dat je al snel doorhad wie Het Gedaan had. En het speelde errug sfeervol in Schotland. Heb nu nog 2 andere uit de biep gehaald.
    Heldinne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de tip. Misschien iets voor mijn volgende vliegreis!

    BeantwoordenVerwijderen