woensdag 20 juli 2011

Formulethriller

Lisa Gardner,
A Perfect Husband (VS 1998)
Roman, 400 pp.


Het is 1998. Lisa Gardner, de auteur van dit boek, heeft schoon genoeg van haar duffe kantoorbaantje en van de romantische flut die ze in haar vrije tijd schrijft en besluit om voor het grote geld te gaan. Let op mensen: Lisa gaat een knoertharde thrillerbestseller afleveren!

En hoe pakt ze dat aan? Nou, gewoon zo, met de volgende gouden regels, waarbij we Lisa achter haar pc volgen gedurende het gehele creatieve proces.

"Eens kijken, we beginnen met de held en de heldin.
(1) De heldin is blond en beeldschoon en heel erg kwetsbaar en breekbaar, wordt met de dood bedreigd door haar psychopathische ex en is mishandeld door haar vader.
(2) De held is een Rambofiguur met zwart haar in een staartje, een fabelachtig afgetraind lijf, en is mishandeld door zijn vader.
(3) Ik laat de heldin om de 8 bladzijden "I need you" tegen de held zeggen; zo nu en dan even smeken ("Please, help me") kan ook geen kwaad.
(4) Ik laat de held regelmatig in boxershorts rondlopen, zodat we zoveel mogelijk van zijn gespierde torso kunnen genieten. Nadat hij zich op brute wijze maar tot beider voldoening aan de heldin heeft vergrepen (zie citaat bij 8), kunnen de boxershorts ook achterwege blijven. O la la!"

Lisa gaat even een kopje koffie halen en kruipt, opgepept door cafeïne, weer achter de pc.

"Hm. Het begint er al op te lijken, maar het is nog teveel de wereld van de romantische flut. Er moet véél meer geweld in, dus daar gaan we.
(5) Ik moet niet op een lijk meer of minder kijken; laat ze maar bij bosjes vallen, een dozijn is niks, want (goed onthouden) plausibiliteit is van ondergeschikt belang - als het verhaal maar vaart blijft houden.
(6) Vervolgens zorg ik er voor dat de extreem sadistische, narcistische, psychopathische seriemoordenaar huiveringwekkend slim is en de rest van de wereld lachwekkend dom, want anders is het te snel afgelopen.
(7) Nu moet er nog een verknipte vrouw in (type ijskonijn), die is getraumatiseerd door seksueel misbruik en incest, want dat is modern en het staat zo mooi spiecho- ... eh, psychologisch."

Verdomd, het gaat lekker. Lisa krijgt er aardigheid in en heeft nog wel een kop koffie verdiend.

"Nu de puntjes op de i.
(8) Ik moet vooral niet terughoudend zijn om mijn jarenlange ervaring in de romantische flut te gebruiken. Ik ga mijn lezeressen eens lekker verwennen met passages zoals "She felt bruised and battered, used and abused. And unbelievably satiated. Wise with the power of the mysteries and sense of her own self. He strode away from her, already heading for the pool." De dames zullen dankbaar zwijmelend verder lezen.
(9) Niet vergeten om de mannetjes te paaien met een paar Echte Mannen:  paffende zuiperds die weten wat weerloze vrouwtjes willen (= ruige seks ). Nu nog een overbodige scène met een stoere trucker en dan kan ook de gemiddelde flapdrol uit de suburbs mooi bij mijn boek wegdromen.
(10) O ja, en voor het contrast is minstens één schattig onschuldig kindje (blonde krullen, blauwe ogen) verplicht. Dat ik daar niet eerder aan gedacht heb - er is tenslotte niks mis met goedkoop sentiment.
Zo, dat was het wel zo ongeveer. Aframmelen maar en kassa."

En heeft de formule gewerkt? Nou en of! Lisa brak op spectaculaire wijze door en is al jaren een zeer succesvolle bestsellerauteur, terwijl ik nog steeds een armetierig kantoorbaantje heb en dus stinkend jaloers ben. Zal ik ooit nog eens een thriller van Lisa Gardner lezen? Echt niet. Gelukkig heb ik maar € 3,50 voor dit boek betaald. En waarom ik het überhaupt uit heb gelezen? Omdat ik dit stukje wilde schrijven natuurlijk!

11 opmerkingen:

 1. Ha Anna, dat lijkt het boek dat ik onlangs gelezen heb wel (Slaap Zacht van Lisa Jackson)! Met uitzondering van een paar details :-)
  Ik heb alleszins flink gelachen met je beschrijving van het boek (ook Vriendlief lachte mee).

  Geweldige review! Ik ben blij dat je het boek hebt uitgelezen:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, in vele  door mij beluisterde boeken van de laatste 2 jaar kom ik die   vaan stupide clichématige opzet ook steeds weer tegen. Na een aantal, zeer onwaarschijnlijke  - verwikkelingen  meestal pief paf poef en   een soort van climax . Inmiddels ben ik er   finaal op afgeknapt. 

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je, Marieke, ik heb in ieder geval veel plezier beleefd aan het schrijven van de bespreking - zo had ik toch nog wat lol aan het boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leon, het verbaast mij ook dat zoveel mensen dit soort boeken zo massaal blijft lezen. Kennelijk zijn ze net als kleine kinderen die voor het slapen gaan steeds hetzelfde verhaaltje willen horen, maakt niet uit wat. Als ik niet zoveel zin had om een lekker slechte bespreking te schrijven was ik halverwege het verhaal al opgehouden. Maar ja, zo vaak krijg ik niet de kans om een boek 1 ster te geven en bovendien, een boek afbranden is veel leuker en makkelijker dan een juichende besprekening!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Judith (Leeswammes)21 juli 2011 om 10:41

  Hartstikke leuke recensie, Anna. Ik geloof dat ik deze maar oversla. Aan de voorplaat te zien is het toch al niet mijn ding. 

  Dat mensen dit lezen? Ja! Er zijn er genoeg die Bouquetreeksen lezen en dit lijkt dan net wat literairder, toch? 

  Het Spaanse hotel waar ik de afgelopen 2 weken verbleef had een leeskamer waar mensen hun boeken konden achterlaten en ruilen. Waar de Engelse tafel naast de slechte boeken ook hele mooie had liggen (Room!) had de Nederlandse tafel beduidend minder boeken (hoewel er veel meer NL verbleven in het hotel) waarvan de meesten bouquetreeksboekjes waren of achtergelaten bibliotheekboeken. Ik zeg maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor de retweet, Judith!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja fijn, ik zeg: schrijf er zelf een. Wat ruige Groninger vastgoeders, een sexy, intelligente juriste, "literaire thriller" op de kaft ... en binnenlopen maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een briljant idee, Hella! Je krijgt een percentage van de royalties.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een briljant idee, Hella! Je krijgt een percentage van de royalties.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha, ik geloof dat dit de enige 1-ster-bespreking is die ik van je gezien heb, op Mrs Dalloway na. :-D Hopelijk zie je tussen Lisa Gardner en Virginia Woolf toch wel enig niveauverschil! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jazeker, lethe, ik zie wel degelijk verschil: Gardner is aanzienlijk leesbaarder! Dat is niet helemaal serieus, hoor. Ik heb mijn 1-sterrenbespreking van Mrs Dalloway een tijd geleden al weggehaald, omdat ik me realiseerde dat het niet terecht is om een eindoordeel te geven over een boek waarvan je maar tot bladzij 65 bent gekomen. En om je gerust te stellen: To the Lighthouse van Woolf heb ik ooit  wél met plezier gelezen, alleen was dat lang voordat ik met bloggen begon.

  BeantwoordenVerwijderen