woensdag 14 september 2011

Boekblogger van de week Joke van Boekhappen

Omdat ik niet altijd zelf aan het woord wil zijn, en  andere boekbloggers die in het Nederlands schrijven ook graag eens in de schijnwerpers zet, verschijnt op deze plek de komende tijd een serie over medeboekenliefhebbers die in het Nederlands bloggen. Deze week geef ik het woord aan Joke van Boekhappen

Wie is de mens achter de blogger?

Ik ben een vrouw, nog net in de 40-er zone. Ik woon in Doorn en heb een latrelatie met een lieve man aan de andere kant van het dorp. Om de kost te verdienen houdt ik me vier dagen per week bezig met het beheer van informatiesystemen, om precies te zijn met SAP. De andere drie dagen ben ik het liefst aan het lezen of iets boekgerelateerds aan het doen (bloggen, leesclub, Book Collector bijwerken etc), maar probeer ook wat tijd te besteden aan m'n andere liefhebberijen: creatief bezig zijn (alles met textiel en draad), wandelen, hardlopen, rommelen in de tuin en een biertje drinken op het terras. Ik kan mezelf wel kenschetsen als een bourgondiër, ik kan ontzettend genieten van lekker eten en drinken.

Wat voor soort blog heb je?

Mijn besprekingen zijn vooral boekbesprekingen maar kunnen soms ook gaan over iets boekgerelateerds als een artikel in een tijdschrift, een literatair evenement, iets op tv etc.Ik schrijf eigenlijk over allerlei soorten boeken, al denk ik dat vertaalde fictie het meest voorkomt. Ik schrijf eigenlijk nooit over onderwerpen die niet boekgerelateerd zijn, al zit ik er de laatste tijd wel aan te denken, bijvoorbeeld als ik me heel erg kwaad maak over een politiek onderwerp. Maar mijn lezers verwachten denk ik toch vooral blogs over boeken, dat houd me toch een beetje tegen.

Wat zijn drie van je lievelingsboeken?
 • De wijde hemel van Alice Sebold. Een roman over een overleden (vermoord) meisje die vanuit de hemel beziet wat er na haar dood gebeurt en vooral hoe het met haar familie gaat. Hartverscheurend mooi.
 • De duiker van Ann Packer. Nog zo'n soort boek, over een meisje wiens vriend door een ongelukkige duik verlamd raakt en in een rolstoel komt. Wil zij dan nog met hem verder of niet? Dit boek is niet alleen erg goed geschreven maar gaat vooral over moraal en ethiek, het heeft nog heel lang in mijn hoofd gespookt, categorie: wat zou jij doen in zo'n geval? Ik raad het altijd iedereen aan.
 • Het Fionavar Tapijt van Guy Gavriel Kay. Deze trilogie (bestaande uit: De Zomerboom, het Zwervend Vuur en De Donkerste Weg), mij geleend door een collega, bracht mij zo'n 20 jaar terug voor het eerst in aanraking met het genre Fantasy en ik was meteen verkocht. Ouderwets lezen met rode oortjes en helemaal van de wereld zijn. En tranen met tuiten gehuild aan het eind van deel 3. Daarna verslingerd geraakt aan de boeken van Terry Goodkind (Wetten van de Magie), ook al zo goed.
Wat zijn je favoriete boekenplekken op het web?
 • De vele boekblogs, zowel nederlands als engelstalig; natuurlijk die van jou, maar er zijn zoveel mooie en leuke boekblogs, je kunt er je dagen mee vullen als je dat zou willen. Van een aantal volg ik de feeds (die ook op mijn blog genoemd worden), wat de rest betreft doe ik af en toe een 'rondje langs de velden'.
 • www.bookbrowse.com; een engelstalig boek e-zine waar ik me op heb geabonneerd (ook zonder abonnement de moeite waard) en waar ik me op de hoogte laat brengen van de nieuw verschenen engelstalige fictie (en waardoor mijn wensenlijstje eindeloos wordt gevoed)
 • www.goodreads.com; vooral de Listopia vind ik niet te versmaden. Doe ik wel eens tussendoor op m'n werk, als ik een beetje vastzit met een probleem en even wat anders wil.
 • www.athenaeum.nl; voor het Nederlandse boekennieuws. Hier kijk ik ook elke week even welke boeken er in de weekbladen worden besproken. Ben ook altijd weer nieuwsgierig naar het 'Boek van de nacht' (tab Nacht).
 • www.nytimes.com/pages/books/index.html ; ja natuurlijk, deze hoort erbij, de New York Times Books. Altijd mooie artikelen en recensies en een begrip in Boekenland.
Bedankt, Joke!

6 opmerkingen:

 1. Wij hebben elkaar natuurlijk al in het echt ontmoet, maar al die hobbies, dat wist ik natuurlijk nog niet. Leuk!

  Ikzelf wil ook wel eens een politiek onderwerp aanhalen of iets anders dat beter in een krantencolumn thuishoort, maar tot nu toe doe ik dat toch maar niet. Dat is toch meer iets voor een andere blog, vind ik. Maar ik ken het gevoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leeswammes, de hobbies achter de lezer... :)
  Maar ik wilde in het algemeen nog ff die rare foto toelichten. Omdat ik zelf niet fotogeniek ben kom ik altijd heel raar op een foto, dat ik denk: dat ben ik niet! Sommigen lossen dat op door met hun rug naar de camera te gaan zitten. Ik dacht ik combineer mijn liefde voor boeken met mijn liefde voor katten (ohh dat had ik nog niet gezegd) dat typeert mij wel.  Maar mijn katten willen helaas niet poseren, laat staan voor mijn boekenkast. En aangezien ik nog zo'n ijzeren kat had staan met zo'n wiebelnek, leek me dat wel een aanvaardbaar alternatief. En zo is het gekomen....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn zwarte kater Mauro was erg gecharmeerd van de foto en doet jouw katten via deze weg de hartelijke groeten (Mauro kan prima typen, maar spellen ... ho maar - vandaar ik dat altijd zijn boodschappen doorgeef).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. <span>Ik heb Joke natuurlijk ook ontmoet, maar toch voegt dit weer wat toe. Prima idee, Anna. Ga je hem voor jezelf ook nog invullen? Als afsluiter of zo ;)  

  NB: Witte poes Lotje heeft dit trouwens voor Koen getypt....</span>

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In dat geval krijgt Lotje de bewonderende groeten van Mauro.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alle katten ook de groeten van Zwartje en (da's toevallig) Lotje :-)

  BeantwoordenVerwijderen