donderdag 1 september 2011

Boekblogger van de week Marc van Oostendorp

Omdat ik niet altijd zelf aan het woord wil zijn, en andere boekbloggers die in het Nederlands schrijven ook graag eens in de schijnwerpers zet, verschijnt op deze plek de komende tijd een serie over medeboekenliefhebbers die in het Nederlands bloggen. Deze week geef ik het woord aan Marc van Oostendorp.

Wie is de mens achter de blogger?

Ik ben een man van 43 jaar en woon in Leiden, maar reis tamelijk veel, vooral naar Italië, waar mijn vriendin Roberta vandaan komt. Ik ben van beroep taalkundige, gespecialiseerd in (Nederlandse) dialecten. Behalve van lezen houd ik van (klassieke) muziek, van Argentijnse tango en van eten en koken.

Wat voor soort blog heb je?

Ik schrijf op mijn eigen weblog alleen over boeken, en alleen over de boeken die ik uitgelezen heb. Omdat ik tamelijk braaf ben, lees ik de meeste boeken waar ik aan begin trouwens ook wel uit. Een ander criterium is dat ik (vooralsnog) geen taalkundeboeken bespreek, dat lezen hoort wat mij betreft tot een andere categorie. Ik lees wat me toevallig voor de voeten komt, maar heb wel sinds enkele jaren een project: alle 100 boeken lezen die volgens de Noorse Boekenclub enkele jaren geleden tot de beste aller tijden horen (http://marc-las.blogspot.com/p/de-noorse-boekenclub.html). Ik vond dat een leuke en sympathieke lijst, hij is samengesteld door schrijvers uit alle landen.
Ik heb geen doelgroep voor ogen, het maakt me eigenlijk niet echt uit wie het leest. Wel is het zo dat ik zelf vaak tijdens het lezen van een boek op internet kijk wat anderen over dat boek zeggen. Het internet maakt het mogelijk dat lezers een virtuele gemeenschap vormen, dat vind ik aardig, en ik hoop dat mijn stukjes ook een deel zijn van die gemeenschap.

Wat zijn drie van je lievelingsboeken?
 • Montaigne, Essais (mijn bespreking).
  Een boekblogger van enkele eeuwen geleden, en nog steeds ongelooflijk dichtbij.
 • Robert Musil, Der Mann ohne Eigenschaften (mijn bespreking)
  Een boek om je geheel in te verliezen. 
 • Philip Roth, American Pastoral (mijn bespreking)
  Er is niemand die je zo’n treurig herfstgevoel geeft als Philip Roth.

Wat zijn je favoriete boekenplekken op het web?
 • Boeklog
  IJsbrand heeft een heel eigen toon, hij klinkt vaak alsof hij een beetje uit zijn humeur is. Ik begrijp niet hoe iemand iedere dag een boek kan lezen, maar hij doet het.
 • Neder-L
  Weblog-tijdschrift voor neerlandici, waar ik zelf aan bijdraag, dus ik ben niet helemaal objectief.
 • Anna van Gelderen
  Jawel. Het meest sociale boekweblog van Nederland, of althans, dat ik lees. Bij de meeste weblogs staat er onder iedere post geen enkele opmerkingen, maar niet bij Anna, waar altijd over en weer gereageerd wordt.
 • Christiaan Weijts
  Vind ik de interessantste jonge Nederlandse schrijver (met Grunberg, maar diens weblog lees ik niet).
 • Laurens Jz. Coster
  Al zolang internet bestaat iedere dag een Nederlands gedicht. (Ik ben hier ook zijdelings bij betrokken.)
Hartelijk dank, Marc.

7 opmerkingen:

 1. Leuk, deze nieuwe rubriek. (Ik zal mijn vragen ook snel beantwoorden, Anna).

  IK had Marc's blog nog niet gezien. Leuk om op deze manier weer nieuwe bloggers te leren kennen. 

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoop dat op deze manier allerlei extra kruisverbanden in de Nederlandstalige boekbloggerswereld worden gelegd, en daar kan jouw De Boekblogger natuurlijk onmogelijk ontbreken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ken Marc's blog wel en lees ook altijd even wat Marc las, maar het is wel heel leuk om iets meer over de mens achter de blog te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat vind ik nou ook altijd, Joke. Zo worden we van elektronische verschijnselen echte mensen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Marc van Oostendorp6 september 2011 om 22:58

  Dank je wel, Anna! (Zie het nu pas, was een paar dagen weg.) Jouw blog is geloof ik een van de oudste, en ik ben zelf bijna tien jaar geleden begonnen. En er waren er toen ook al meer. Het Nederlandse boekbloggerswereldje bestaat alles bij elkaar dus toch alweer een tijdje - het is aardig dat het nu langzamerhand ook een beetje georganiseerd begint te worden, met jullie bloggersbijeenkomsten en nu ook dit initiatief. Ben erg benieuwd naar het vervolg van de serie!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor die boekbloggersbijeenkomst ben jij natuurlijk ook van harte uitgenodigd Marc, dus mocht je zin hebben in een dagje Er-Gaat-Niets-Boven-Groningen .....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Marc van Oostendorp8 september 2011 om 00:25

  Groningen is prachtig, maar deze keer kan ik niet. Wie weet een volgende keer!

  BeantwoordenVerwijderen