woensdag 7 september 2011

Boekblogger van de week Occy MacMahon

Omdat ik niet altijd zelf aan het woord wil zijn, en  andere boekbloggers die in het Nederlands schrijven ook graag eens in de schijnwerpers zet, verschijnt op deze plek de komende tijd een serie over medeboekenliefhebbers die in het Nederlands bloggen. Deze week geef ik het woord aan Occy MacMahon van de occamsrazorlibrary.

Wie is de mens achter de blogger?

Occy MacMahon is het pseudoniem van een steeds ouder wordende bibliotheekassistent - werkzaam in een willekeurige Vlaamse openbare bibliotheek - melancholisch van aard, en bovendien ook nog een gretig boekenlezer en -vergaarder.

Wat voor soort blog heb je?

Het is altijd de bedoeling geweest zo weinig mogelijk aan boekbesprekingen te doen en het meer te hebben over de boeken die ik koop. Maar dat is eigenlijk sinds het vroege begin van de blog helemaal fout gelopen – ook al omdat ik meer boeken koop dan ik lezen kan, en een oordeel kruipt er altijd wel ergens in.Verder verzamel ik – voornl. om interessant te doen – literaire citaten waar het woordje ‘scheermes’ (of ‘razor’) in voorkomt en spui ik wel eens wat ongein over het bibliotheekveld. De boeken die ik lees behoren tot de ruime wereldliteratuur – meer proza dan poëzie – weinig crime – af en toe eens een jeugdboek – zelden non-fictie, of het moet over boeken gaan.

Wat zijn drie van je lievelingsboeken?  
 • Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust – mag je me mee begraven.  
 • Ulysses van James Joyce – mag je me mee doodslaan.  
 • This is not a novel van David Markson (en de andere titels in de reeks The Last Novel, Reader’s Block, Vanishing Point) – ‘mijn’ ontdekking van 2011 – vier boeken die alleen maar bestaan uit korte citaten, opsommingen van feiten, sterfgevallen, ... en toch drijft er een verhaal naar boven ... Mijn bespreking
  Wat zijn je favoriete boekenplekken op het web?
   Bedankt, Occy!

   4 opmerkingen:

   1. Leuk "interview". Ik heb Occy's blog al een paar keer bezocht, en het is leuk nu iets meer te weten. 

    Bedankt voor de links naar andere boekensites. Dit kende ik nog niet allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen
   2. @leeswammes: Graag gedaan, ik ontdek hierdoor nu ook jou site en de hilarische ugly covers competition!

    BeantwoordenVerwijderen
   3. Die Markson ga ik eens onderzoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
   4. Ik ken heer Occy al sinds jaar en dag (dat wil zeggen, zijn blog...) en ben een trouw lezer. Een tikje lui in de reacties, dat geef ik toe. Mijns inziens terecht gehuldigd voor zijn blog, dat laat hij bescheiden achterwege in zijn verhaal...

    BeantwoordenVerwijderen