donderdag 13 oktober 2011

Boekblogger van de week IJsbrand van Boeklog

Omdat ik niet altijd zelf aan het woord wil zijn, en  andere boekloggers die in het Nederlands schrijven ook graag eens in de schijnwerpers zet, verschijnt op deze plek de komende tijd een serie over medeboekenliefhebbers die in het Nederlands loggen. Deze week geef ik het woord aan A.IJ. van den Berg, online meestal actief onder de naam ijsbrand[t] van Boeklog; wat hij las, en of dit wat was

Wie is de mens achter de blogger?

Ik lees weleens een boek. Maar het grootste deel van mijn tijd gaat op aan een bestaan als zelfstandig researcher, met als onderzoeksvraag de invloed van informatie- en communicatietechnologie [ICT] op cultuur, economie, en samenleving.

Wat voor soort weblog heb je? 

Boeklog begon in 2005 puur als een leesdagboek. Omdat ik weleens iets lees, en heel veel daarvan al snel weer uit mijn geheugen bleek te zijn verdwijnen. Door er wat over te schrijven, merkte ik meer te onthouden. En door de plicht om na afloop min of meer een oordeel te formuleren, denk ik beter te zijn gaan lezen.In de loop van de jaren is boeklog mijn leespatronen gaan beïnvloeden. Die waren al breed, en eclectisch volgens sommigen, maar zijn slechts onvoorspelbaarder geworden. Nog altijd stuurt allereerst het toeval mijn leespatroon. Alleen beïnvloed ik het toeval tegenwoordig ook weleens wat. Bijvoorbeeld door een hele reeks boeken, fictie en non-fictie door elkaar, over éen onderwerp uit te kiezen.

Door boeklog ben ik boeken gaan lezen die anders nooit op mijn pad waren gekomen, en dat is éen van de rijkdommen van het weblog. Dat anderen mij op deze reis volgen, is vererend. Ik ben ook iets anders gaan schrijven om dat bezoek, omdat sommige boeklogjes uit de eerste jaren wel heel erg alleen voor mij bedoeld waren. Maar dit voelt niet als een compromis. Als ik puur zou schrijven om bezoek te trekken, zou ik bijvoorbeeld wel de actualiteit in boekenland gaan volgen, en dan vooral succesvolle auteurs bespreken. Alleen interesseert juist zo’n aanpak me niet. Daar spreekt me te veel een wat wanhopige behoefte uit om erbij te willen horen.

Niet onbelangrijk voor mij is tenslotte dat boeklog me blijft dwingen om de technische mogelijkheden te verkennen die er bestaan om informatie uit de database achter het weblog helder te ontsluiten. Al geldt daarbij misschien dat er een groot IKEA-effect speelt; dat ik mijn eigen PHP-scripts kan schrijven, vind waarschijnlijk alleen ik belangrijk. Maar boeklog is dus ook een technisch speeltuintje.

Wat zijn drie van je lievelingsboeken? 

Eén van de lessen die ik van zeven jaar boeklog heb geleerd, is dat het nogal kan uitmaken op welk moment in je leven een boek je onder ogen komt. Zoals Lichtenberg al schreef, een boek gelijkt een spiegel. Als het een aap is die erin kijkt, kan er geen apostel uit terugkijken. Als het goed is, verander ik ook door te leven. Het kan dus best toeval zijn dat een favoriet boek een favoriet boek werd, omdat de omstandigheden eenmalig goed waren. Boeklog heeft een overzichtspagina met de nu 165 titels die ik aanbevelingswaardig achtte; wat ze tot favorieten maakt. Van enkele titels vermoed ik toch dat ze profiteerden van het moment, en dat ze een herleesbeurt niet overleven [url= http://boeklog.info/aanbevolen/ ]
Drie boeken die wel al bewezen hebben met mij mee te groeien, zijn:
  • Jeroen Brouwers, Kroniek van een karakter
    ”Brouwers schreef zijn brieven vaak als het echte werk erop zat voor de dag, en hij zich even niet meer hoefde te bekommeren om de vorm waartoe hij zichzelf normaliter dwong. Het Nederlands lijkt dan ook vakantie te krijgen bij hem, en de taal mag even alles.” Volledige bespreking.
  • Fernando Pessoa, Het boek der rusteloosheid [versie 1990] / The Book of Disquiet
    Citaat uit het boek:”Ik kan niet lezen, want mijn vlijmscherp kritisch gevoel onthult enkel gebreken, tekortkomingen, mogelijke verbeteringen. Ik kan niet dromen, want ik voel de droom zo levendig dat ik hem vergelijk met de werkelijkheid en onmiddellijk merk dat hij niet werkelijk is; en zo verdwijnt zijn waarde. Ik kan me niet vermaken met de onschuldige beschouwing van de dingen en de mensen, want onvermijdelijk ontstaat de behoefte om te doorgronden en daar mijn belangstelling niet zonder die behoefte kan bestaan, sterft zij weg of droogt zij uit. [154]” Bespreking.
  • John Updike, The Maple Stories
    ”toch wilde ik per se dit mooie kleine gebonden boekje hebben. Omdat de verhalen over de Maples samen misschien wel de mooiste roman opleveren die John Updike ooit geschreven heeft. Om de woorden van Bob den Uyl maar weer eens te gedenken, deze verhalenbundel is als een roman zonder de vervelende stukken.” Volledige bespreking
Wat zijn je favoriete boekenplekken op het web?

De afgelopen anderhalf jaar zijn nogal wat van mijn favoriete plekken verdwenen, of tot niet meer dan een lege huls geworden van wat ooit ze waren, omdat het leven eruit is. Ook merk ik een verschuiving op in mijzelf; waarschijnlijk om de verveling om dagelijks iets te moeten beschrijven. Boeklog verandert in 2012 van aanpak – al weet ik nog niet precies hoe. Maar ik merk nu al de pure boekenwebsites wat plichtmatig te bekijken, en veel geïnteresseerder te zijn in een bredere blik. Hoe moet het verder, bijvoorbeeld, met het boek, of met het verhaal, in deze tijd van digitale mogelijkheden en uitgevers met maar éen standaardreceptje?
  • Nieman Storyboard. Groepsweblog over hoe verhalen te vertellen, in deze tijd, in willekeurig welk medium.
  • Teleread. Het best geïnformeerde weblog over de ontwikkeling van het elektronische boek; ook al is het erg Amerikan georiënteerd.
  • Bookforum. Merk op dat ik het Omnivore-weblog veel interessanter vind dan het weblog over boeken ‘Paper Trail’ op dezelfde site -- dat toch te zeer aan die vervelende actualiteit in boekenland vastzit.
  • A.L. Kennedy on writing. Weblog van de Britse schrijfster over het bestaan als auteur, bij the Guardian.
Bedankt, IJsbrand!

2 opmerkingen:

  1. Een nieuw blog voor mij! Leuk om Boeklog te leren kennen.

    Ik ben het met Ijsbrand eens: door over boeken te schrijven is ook mijn manier van lezen anders geworden. Ik schrijf elke dag op mijn Engelse blog (op mijn NLse ongeveer 2x per week) maar alleen dit jaar (2011). Daarna gaat het waarschijnlijk wat minder worden. 

    Bedankt voor de links, die kende ik geen van alle.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Verhalen vertellen ?  Kijk eens op iTunes   bij The Moth / als  podcast /, verhalen worden  verteld zonder papier voor een live publiek . Soms  weinig inspirerend maar doorgaans  aanstekelijk en soms geniaal vertelde verhalen van " normale belevenissen  van doorsnee mensen " 
    Ook   de  publieke omroep in de VS  ( PRI ) heeft websites  en podcasts met   vertelde verhalen.

    Op de WDR  zijn als podcast Erlebte Geschichten te dowloaden , - meestel oudere -  mensen vertellen hun verhaal   

    fantastisch e kost 

    BeantwoordenVerwijderen