donderdag 20 oktober 2011

Boekblogger van de week Boekenliefhebber

Omdat ik niet altijd zelf aan het woord wil zijn, en  andere boekbloggers die in het Nederlands schrijven ook graag eens in de schijnwerpers zet, verschijnt op deze plek de komende tijd een serie over medeboekenliefhebbers die in het Nederlands bloggen. Deze week geef ik het woord aan
Boekenliefhebber van Boekenliefhebber.


Wie is de mens achter de blogger?

Boekenliefhebber is een jonkman die zich bij het opstaan afvraagt in welke eeuw hij leeft. Stapelt boeken op elkaar om de werkelijkheid bij te benen, maar vindt er plezier in om nooit op zijn bestemming te geraken.

Wat voor soort blog heb je? 

Het begon als een literair dagboek, maar lijkt steeds meer een jaarverslag: ik lees en koop beduidend minder. Als de vlam terug in de pan schiet, bericht ik naar hartenlust over gelezen boeken, vormgeving, adresjes, desiderata, aankopen enz. Nu eens kort en korzelig, dan weer lang en onderbouwd.   

Wat zijn drie van je lievelingsboeken? 
 • Cynthia Ozick – The Messiah of Stockholm. Ideaal leesvoer voor bibliofielen. Gelezen in Stockholm, omvergeblazen door thema en verteltrant. 
 • Fitzroy Maclean – Vlucht in het avontuur. Hoeveel levens kan je leiden? Lezing dateert van 10 jaar geleden, maar dit boek overleeft elke boekenopruiming.
 • Gerrit Komrij – Demonen. Toen CERN recent berichtte dat er deeltjes bestaan die sneller reizen dan het licht, dacht ik: het is zover, ze hebben de hersenen van Komrij ontdekt.  
Wat zijn je favoriete boekenplekken op het web?
 • Alleen woorden tellen. De auteur, een archivaris, lijkt geheel opgetrokken uit papier – en dat is een compliment. De url werkt even niet.  
 • Boekendingen. Nederlands, Belgisch en internationaal boekennieuws. Verlegt regelmatig mijn horizon.
 • Boekhappen. Velt (h)eerlijke oordelen over gelezen boeken. Enige nadeel is haar goede smaak: resulteert in een véél te lange tip-lijst. 
 • Occy. Doet zijn ding.  
 • Bibliofilos. ‘Even weg’ zegt het bordje voor de deur. Maar wie weet komt ze terug.

Dank je, Boekenliefhebber.


4 opmerkingen:

 1. Ja dit is Boekenliefhebber ten voeten uit. Zijn in blogland enigszins afwijkende stijl volg ik al lang, soms word ik er zelf ook korzelig van en soms heel enthousiast maar het is altijd weer een verrassing, wat hij voor ons in petto heeft.  Dat hij sinds een tijdje ook met een kat door het boekenleven gaat, pleit behoorlijk in zijn voordeel :-)
  Jammer dat hij de laatste tijd niet meer regelmatig post, maar daar is mee te leven. Ben natuurlijk zeer vereerd dat hij mij noemt als één van zijn favoriete boekenplekken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Boekenliefhebber21 oktober 2011 om 08:56

  Lieve woorden Boekhapper! Nu je het zegt: sinds die kat hier rondloopt, kom ik eigenlijk helemaal niet meer aan bloggen toe. Maar dat hoeft dus geen nadeel te zijn :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Anna,
  Ik wilde je een mail sturen, maar je contactformulier geeft Error. Kan je mij een mail sturen op info@notjustanybook.nl?

  Hartelijke groet, Cathelijne

  BeantwoordenVerwijderen