zondag 29 april 2012

Een officiële Holmes uit 2011

Anthony Horowitz,
The House of Silk (GB 2011)
Roman, 303 pp.
Nederlandse titel: Het huis van Zijde (uitgeverij Prometheus)


Een onvervalst en authentiek Sherlock Holmesmysterie uit ... 2011. Het speelt zich af in 1890, is door Dr. Watson eerst opgetekend na de dood van Holmes en onlangs pas gepubliceerd, omdat de hooggeplaatste betrokkenen destijds de zaak vakkundig in de doofpot hadden gestopt - en niet voor niks! Deze jongste aanwinst in de Holmescanon is opvallend genoeg geschreven op verzoek van de erven van Arthur Conan Doyle en is daarmee een soort geautoriseerde voortzetting van zijn werk, met een officieel stempeltje erop. Horowitz was voor mij een onbekende grootheid, maar hij blijkt een bestsellerauteur van jeugdboeken te zijn en schreef meerdere afleveringen van de tv-serie Midsomer Murders, die ik stomvervelend vond. Gelukkig wist ik dat nog niet toen ik aan dit boek begon, want Horowitz kwijt zich voorbeeldig van zijn taak.

Opiumtent, gevangenis en straatschoffies
Het begint, zoals dat hoort, met een bezoekje van een onbekende gast aan Bakerstreet 221b. De gast is een vermogende kunsthandelaar die, na een bezoek aan Amerika, vermoedt dat hij gevolgd wordt door een louche heerschap met een litteken in zijn gezicht. Hij vermoedt ook dat hij weet wie en wat hier achterzit en vreest voor zijn leven. Via deze zaak belanden Holmes en Watson in een op het eerste gezicht heel andere zaak, maar aan het eind knoopt Horowitz de beide zaken netjes aan elkaar, doch pas na diverse behoorlijk hachelijke avonturen in onder meer een opiumtent, een gevangenis en een opvanghuis voor straatjochies. Mooi zijn vooral de sfeertekeningen van de achterbuurten van Victoriaans Londen. De plot is vanzelfsprekend lekker ingenieus, waarbij Holmes alweer vanzelfsprekend Watson en de rest altijd weer een hele hoop stappen voor is. In de ontknoping zit een eenentwintigste-eeuws tintje, maar wat dat is zal ik hier uiteraard niet uit de doeken doen. Wel is het zonder meer geloofwaardig en passend genoeg om het boek niet te verpesten.

Echt iets voor de Holmespuristen
Zoals ik al zei, kwijt Horowitz zich voorbeeldig van zijn taak en de ware Holmesliefhebber zal ongetwijfeld zeer van deze roman genieten. Persoonlijk beleef ik meer plezier aan verhalen die de figuren van Conan Doyle als basis nemen en er vervolgens iets heel eigens mee doen, zoals de boeken van Laurie R. King, rond Mary Russell (hier en hier) of de uiterst vermakelijke BBC-serie waarin het gegeven naar de eenentwintigste eeuw is getransponeerd en waarvan inmiddels de derde serie in voorbereiding is. Zij spelen met het genre en stoppen er allebei een dosis humor en ironie in, die mij zeer bevalt. Dit boek neemt zichzelf veel serieuzer, maar de Sherlock Holmespuristen zijn er over het algemeen zeer mee ingenomen en ook zelf heb ik er een paar aangename uurtjes mee doorgebracht.

PS Aarzel om niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen!

16 opmerkingen:

 1. vroeger heb ik met plezier heel wat boeken van Horowitz gelezen en ik ben dus beslist nieuwsgierig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zie de laatste tijd nogal wat 'Holmes offsprings'. Zo kwam ik laatst 'A study in Sherlock' met ondertitel 'Stories inspired by the Holmes canon'. Canon!  Holmes is in! Maar ik heb nog niet eens een 'echte' gelezen, dus laat ik dat dan eerst maar eens doen  :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Judith / Leeswammes30 april 2012 om 09:27

  k dacht dat Horowitz vooral een kinderboekenschrijver was. Misschien een andere? Of is dit boek ook wel geschikt voor tieners?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah, een Horowitzkenner! dan zou je dit boek zeker moeten lezen, Theetante.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. "Homes is in!" Dat was mij ook opgevallen, Joke. Ik ben niet bepaald een Holmesdeskundige, maar heb zelf lang geleden wel met veel plezier The Hound of the Baskervilles gelezen. Die kan ik je dus met een gerust hart aanraden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klopt, Judith. Dat staat ook in mijn bespreking: "hij blijkt een bestsellerauteur van jeugdboeken te zijn". Dit boek lijkt mij prima geschikt voor tieners, hoewel het daar niet specifiek voor bedoeld is. Ik had het vermoedelijk zelf op die leeftijd hartstikke leuk gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Judith / Leeswammes30 april 2012 om 10:31

  Oeps! Ik moet eerlijk bekennen dat ik heel "gek" lees op internet. Ik scan en probeer op die manier op te vangen waar het over gaat en lees niet woord voor woord. Vooral niet met boekbesprekingen want dan ben ik bang iets teveel van het verhaal mee te krijgen (en dat is weer jammer). 

  Een boek voor mijn tienerzonnen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inmiddels, daartoe  aangespoord door deze recensie , in het bezit van het luisterboek,  gekocht bj Audible   voor 15 dollar.
  10 uur Victoriaans genot !

  Veel dank  

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leon, dat is een koopje! En nu maar lekker schoffelen met Sherlock Holmes op je hoofd. Laat je me nog weten wat je er van vond?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Eerste indruk is prima . Mij viel nog in dat er een ander voordeel aan audioboeken verbonden is . De TOON van de verteller is cruciaal. Minder geletterden als ik  bijv.   ben ,  zijn geholpen   als zij  de tekst en de toon  van de tekst  simultaan meekrijgen . Dat maakt een groot verschil in het beter begrijpen van en meevoelen met het verhaal. Nu is de ene verteller de andere niet. De verteller die ik nu beluister weet het geprangde   van Watson en het " plechtstatige  uilskuiken -   autistisch genie "  contrast van het verhaal meesterlijk te verbeelden. 

  BeantwoordenVerwijderen
 11. <span>House of Silk ......... sommige boeken zijn beter dan de originele  boeken  in een reeks . Dit is er zo een . Dank voor  de attendering .</span><span> De verteller is meesterlijk.</span>

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leon, jouw "eerste indruk" was één van de reacties die aanvankelijk in de spam-krochten was verzeild geraakt, maar gelukkig heb ik hem daaruit weer kunnen bevrijden. Leuk dat je zo van de luisterversie geniet. Derek Jacobi is een uitstekend acteur en het verbaast me niets dat hij hier iets heel moois van maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben er bijna doorheen. Het is geen beproeving , integendeel. De verteller beheerst alle register en het verhaal is zowel modern als 19e eeuws . Ik vind het mede daarom ongelooflijk knap geschreven en goed getroffen. Dank voor de suggestie . Ik beluister het laatste uur met veel plezier .

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nee ik zag ze niet aankomen . Plot boeide me veel minder dan de vertelling zelf en de prachtige sfeertekening . Dank voor de bespreking , zij leidde tot een prima investering

  BeantwoordenVerwijderen