donderdag 15 augustus 2013

Een tatoeage om een moord voor te doen

Akimitsu Takagi,
The Tattoo Murder Case (Japan 1948)
Roman, 324 pp.
Niet in het Nederlands vertaald


In 1948, het jaar waarin dit boek verscheen, was het hebben van een tatoeage net gelegaliseerd in Japan en daarom nog steeds vooral voorbehouden aan gangsters en andere ongure types. Zelfs tot op de dag van vandaag zijn Japanners met tatoeages niet welkom in sommige fitnesscentra. Maar (tot voor kort) verboden vruchten hebben een mysterieuze aantrekkingskracht, en daarom waren er in het Japan van vlak na de oorlog ook 'nette' mensen die enorm kickten op tatoeages. Let wel trouwens, we hebben het hier niet over een lullig hartje op de bil of een ankertje op de biceps, maar over uitgebreide voorstellingen die grote delen van of soms zelf het hele lichaam bedekken (ja, écht het hele lichaam).

Het boek speelt in 1947, als Tokio nog in puin ligt na de oorlog en Japan nog maar net begonnen is het trauma te verwerken dat ze die oorlog grandioos verloren hebben. De mensen zijn maar al te blij met een beetje afleiding en vandaar dat er veel belangstelling is voor een tatoeagewedstrijd, waar gestreden wordt om wie het mooiste levende canvas onder de kleren heeft. Spannend, pikant én kunstzinnig.

Bij de wedstrijd worden we voorgesteld aan drie van de voornaamste personages. Ten eerste is daar de enigszins sinistere dr. Hayakawa, die is geobsedeerd door de tatoeagekunst en de mensen met de mooist gedecoreerde lichamen probeert over te halen hun huid na hun dood aan hem na te laten. Eveneens aanwezig  is de jonge Kenzo, die zich verder gaat specialiseren in de forensische geneeskunde en denkt dat een dergelijk gebeuren nuttig kan zijn voor zijn toekomstige beroep. Tenslotte maken we kennis met de verleidelijke Kinue, dochter van een beroemde tatoeagekunstenaar, gangsterliefje en deelneemster aan de wedstrijd.

Oude Japanse tattoeages (bron)
Ik verklap niks meer dan wat op elke achterflap staat, als ik hier meld dat Kinue het slachtoffer wordt van de moord uit de titel. Het is niet alleen een gruwelijke moord, maar ook een ongelooflijk slim uitgevoerde en uiterst raadselachtige moord, die de politie, in de vorm van Kenzo's oudere broer, niet in staat is om op te lossen.

Gelukkig loopt Kenzo zijn oude studievriend Kyosuke weer tegen het lijf, die net als hij veilig en wel teruggekeerd is uit de oorlog, en die nog net zo briljant is als vroeger. Kyosuke is een soort Sherlock Holmes-figuur: een amateur die door zijn geniale rationele vermogens in staat is om precies uit te denken hoe de moord is gepleegd en vervolgens te deduceren wie de moordenaar is.

The Tattoo Murder Case is in veel opzichten een ouderwetse puzzeldetective met een traditioneel afgesloten-kamer-mysterie en de altijd wat onwaarschijnlijk overkomende briljante amateurspeurder. In andere opzichten doet het verhaal juist heel modern aan: de kinky wereld van de tatoeages en de gangsters maakt een allesbehalve ouderwetse indruk. Dit ingenieuze moordmysterie is daarom een echte aanrader voor liefhebbers van het genre die wel eens wat anders willen. Je moet er wel Engels of Japans voor kunnen lezen, want het boek is niet in het Nederlands verkrijgbaar.

PS Aarzel om niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen!
Bookmark and Share

Geen opmerkingen:

Een reactie posten