zondag 22 september 2013

Het spel om de macht

George R.R. Martin,
A Storm of Swords (VS 2000)
(deel 3 van A Song of Ice and Fire, ofwel Game of Thrones )
Nederlandse titel: Een storm van zwaarden
Roman, 1216 pp.
11 september 2013


Strikt genomen is dit soort boeken niks voor mij. Al dat geknok, al dat achterlijke bovennatuurlijke gedoe...

En toch heb ik zojuist gretig de meer dan 1200 bladzijden van deel 3 van deze serie verslonden en zou ik eigenlijk het liefst meteen naar deel 4 zou grijpen - als ik dat niet had bestemd voor de kerstvakantie. Zoiets zegt veel over de vertelkwaliteiten van Martin en over de wereld die hij heeft gecreëerd. In mijn bespreking van deel 1 en 2 heb ik daar al uitgebreid over geschreven, zodat ik hier kan volstaan met wat korte observaties.

Hoewel de serie zich afspeelt in een fictieve wereld, compleet met fantasiewezens en deels eigen natuurwetten, is ze in sommige opzichten heel wat realistischer dan menige 'realistische' roman, waar de hoofdpersonen steevast in leven blijven en alleen de bijfiguren het loodje leggen. Hier gaan ook hoofdfiguren dood en dan natuurlijk nét die personages die je zo sympathiek vond en die je medeleven verdienden - net als in het echte leven. Daarom blijft de spanning er altijd in en wordt het verhaal (tot nu toe tenminste) allerminst voorspelbaar. Martin heeft bovendien in de tweede helft een paar hele interessante plottwists voor de lezer in petto, die het speelveld meerdere keren helemaal omgooien.

Tweede sterke punt betreft de sterke personages. Zelfs de door en door slechte personages blijken meerdere dimensies te hebben (op Joffrey na dan, dat is gewoon een sadistisch stuk vreten), de good guys zijn maar al te menselijk en maken belangrijke beoordelingsfouten en één van de bad guys ontwikkelt zelfs een (heel rudimentair) geweten. Boeiendst zijn nog steeds de twee outsiders: de mismaakte en de bastaard. Zij zijn als gevolg van hun status van uitgestotenen in staat tot compassie voor de underdog en zijn daardoor meer dan de anderen de dragers van het morele geweten van het boek.

De serie gaat over macht en over het spel op leven en dood dat om die macht gespeeld wordt. Sommige personages zijn daarin spelers, andere zijn pionnen, maar die rollen kunnen zomaar wisselen of in elkaar overlopen. Sommige spelers spelen openlijk door middel van geweld en bedrog, andere door middel van het listig achter de schermen manoeuvreren. Vaak winnen geweld en bedrog (ik zei al, het is net de echte wereld), maar niet altijd: medemenselijkheid en rechtvaardigheid worden ook zo nu en dan beloond. Als dat niet zo was, zou het verhaal wel erg cynisch worden en was ik waarschijnlijk allang afgehaakt.

Voor wie wil weten hoe het er met het verhaal er in deel 3 voorstaat: welnu, er woedt nog steeds heftig strijd op het fictieve continent van Westeros. Meerdere troonpretendenten, die zich allemaal koning noemen, bestrijden elkaar op leven en dood, terwijl in het verre oosten een jonge vrouw met een ijzersterke claim, die haar leven tot nu toe heeft gesleten als banneling, zich grondig en zorgvuldig aan het voorbereiden is op een invasie om haar troon op te eisen. Tot overmaat van ramp broeit het ook in het hoge noorden, in de kille wereld achter de 20 meter hoge muur van ijs, waar de wachters door de rest van Westeros steeds meer aan hun lot worden overgelaten. Heel onverstandig, want griezelige, ijzingwekkende wezens zijn begonnen de oorlogszuchtige maar weinig gedisciplineerde Wildlings die tot nu toe ten noorden van de muur woonden naar het zuiden op te jagen. Het is maar zeer de vraag of de wachters op de muur in staat zullen zijn de Wildlings buiten te houden.

Maar dat is iets voor het volgende deel. Ik heb nu al zin in de kerstvakantie.

PS Aarzel om niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen!
Bookmark and Share

6 opmerkingen:

  1. Ik heb deel 1 gelezen en hier erg van genoten, deel 2 en 3 staan op dit moment in de kast om gelezen te worden. Ik wacht erop dat de dagen wat donkerder en kouder worden, want dan kan ik beter van dit soort verhalen genieten. En er valt nog genoeg te genieten als ik je goed begrijp!

    groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, het is echt geweldig leesvoer en het is mede dankzij jouw aanbeveling dat ik aan deze serie ben begonnen. Dus: nog bedankt daarvoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Graag gedaan (al kan ik me dat eerlijk gezegd nier herinneren)
    Het is altijd fijn dat als je enthousiast bent over een boek en het aanraad, dat degene die het gaat lezen het boek ook mooi vindt. Anders voel ik me zo schuldig! Maar dat is nu niet nodig. :-)

    groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoho! Deze reactie kreeg ik van jou op mijn blogpost over het eerste deel:
    "Ok Joke, nu jij het boek hebt goedgekeurd, ga ik het ook lezen! Ik weet nog niet wanneer ik er aan toe kom, maar het komt zeker aan de beurt."
    Dus ik wil ook graag wel wat credits, daar krijg ik een kick van ;-))
    Ik zag in diezelfde post trouwens dat Bettina toen al met deel 2 bezig was.....wat is er gebeurd onderweg, Bettina?
    De post: http://joke-boekhappen.blogspot.nl/2012/08/george-rr-martin-het-spel-der-tronen.html

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat weet ik nog heel goed, Joke, daarom staat er in mijn reactie hierboven ook mede! Ik had destijds al gezien dat het één van Bettina's favorieten was, waardoor ik dacht "Misschien is dit tóch wel wat voor mij" en jouw enthousiasme gaf de doorslag. Dus jij ook veel dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nu weet ik het weer! Ik wilde beginnen aan deel 2, maar had het boek toch nog even weggezet en ben het daarna een beetje vergeten. Maar ergens in de komende herfst/winter pak ik het weer, want voor mij zijn dit geen boeken om in de zomer te lezen.

    groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen