zondag 7 december 2014

Voor bij het haardvuur

Jenn Ashworth, Tom Fletcher, Richard Hirst, Alison Moore, Emma Jane Unsworth, The Longest Night: Five Curious Tales (GB 2013)
Korte verhalen, 83 pp.
Met illustraties van Beth Ward
Inleiding door Stephen Volk
Uitgegeven in eigen beheer door de schrijversHet is weer de tijd van het jaar dat het overdag nauwelijks licht lijkt te worden. Buiten zijn de mussen aan het dak vastgevroren. Sneeuw jaagt door de straten en je auto is ingesneeuwd. De wind giert door de centraleverwarmingsbuizen. Ergens klappert een raam dat niet goed dicht zit. De katten liggen zo klef mogelijk tegen je aan en je hebt een grote pot hete thee binnen handbereik. Kortom, je bent helemaal in de stemming voor een fijne bundel eigentijdse griezelverhalen speciaal geschreven voor deze tijd van het jaar.

Vorig jaar december kwam een Britse schrijverscollectief (waarvan de Booker-genomineerde Alison Moore de bekendste is) met deze bundel originele korte vertellingen, die hun inspiratie zochten in de griezelverhalen zoals die vroeger tijdens de donkerste tijd van het jaar bij het haardvuur werden verteld. Ze zijn allemaal zo rond de vijftien bladzijden lang en elk verhaal begint met een intrigerende zwart-wit illustratie van kunstenaar Beth Ward. Het boekje, dat in beperkte oplage verscheen, is met veel zorg uitgegeven en elk exemplaar is gesigneerd door één van de auteurs. Hoewel ze geïnspireerd zijn door oude meesters in het genre als A.N. Wilson zijn het duidelijk moderne verhalen.

 • 'Winter Closing' van Alison Moore speelt zich af in het huis van een overleden schrijfster dat nu een aan haar gewijd museumpje is. Het is een onplezierig huis, maar een fan van de schrijfster geeft hier onvermoeibaar rondleidingen, totdat er op 21 december, voordat het huis de wintersluiting in gaat, een kleinigheidje mis gaat.
   
 • Het verhaal van Emma Jane Unsworth, getiteld 'In' is beklemmend en aanvankelijk raadselachtig. Maar als je het aandachtig leest, blijkt dat je in het hoofd verkeert van een vrouw die overspannen is en op het punt staat af te knappen. Ze wordt gék van dat klapperende tuinhek.
   
 • De bijdrage van Richard Hirst, 'Drums at Cullen' speelt op originele wijze met een paar standaardelementen van het genre: een geïsoleerd landhuis en een vrouw die uit de dood opgestaan lijkt te zijn. Zalig griezelen.
   
 • 'Bedtime' van Tom Fletcher heeft als setting een aftakelend huis dat net is betrokken door twee oververmoeide jonge ouders. De werkende moeder draait nachtdiensten en slaapt overdag, de werkloze vader ziet hoe hun kleine dochtertje 's nachts steeds vreemder gedrag gaat vertonen.
   
 • Het laatste verhaal is misschien wel het meest intrigerend: 'Dark Jack' van Jenn Ashworth gaat over een vrouw die 's avonds als vrijwilliger bij een telefonische hulpdienst werkt en ernstig overstuur raakt van een beller die steeds dingen zegt als: "It's dark and it's cold and I can't get out."
  
Alle vijf de verhalen zijn heel verschillend, maar hebben één dingen gemeen: ze spelen allemaal in de periode van het jaar dat de nachten het langst zijn en eindigen steeds op een uiterst suggestieve noot waardoor je nog een tijdje na blijft huiveren en peinzen. Meteen aanschaffen dus. Helaas is deze bundel uitverkocht (de oplage bedroeg slechts 500 stuks), maar het goede nieuws is dat het collectief zojuist een nieuwe bundel het daglicht heeft doen zien. Hij heet Poor Souls' Night: Seven Curious Tales, heeft een inleiding van Alison Flood en is voor slechts € 12,70 (inclusief verzendkosten) hier te bestellen. Wacht niet te lang, want ook deze oplage telt maar 500 stuks. Mijn exemplaar is al onderweg.

PS Aarzel om niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen! Heb je dit boek besproken op je eigen blog? Plaats dan s.v.p. een link bij de reacties.

4 opmerkingen:

 1. Er ging net iets geks met mijn reactie, dus als die twee keer verschijnt, dan ligt het daaraan.
  Dank voor deze tip iig, want dit klinkt als een heerlijk boekje voor de Kerstvakantie. Jammer alleen dat de oplage zo beperkt is, maar ik ga eens kijken of ik er aan kan komen (de nieuwe geeft dan de meeste kans waarschijnlijk)

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals je kunt lezen als je mijn laatste alinea erop na slaat, is deze bundel inderdaad uitverkocht, maar de nieuwe bloemlezing is nog wel verkrijgbaar. Het zijn verhalen om twee keer te lezen (wat gezien de lengte geen probleem is) en om dan uitgebreid over na te mijmeren. Wat ik vooral zo goed vond, is dat de sfeer en de setting in detail worden weergegeven, en dat het einde vervolgens vooral suggestief is, zonder precies weer te geven wat er aan de hand is. Je hebt dus als lezer ook een belangrijke rol. Ik las steeds elke dag één verhaal en heb daar erg van genoten.

   Verwijderen
 2. Dag Anna, O dat lijkt e zo heerlijk! Kleffe katten en potten thee heb ik al, dit boekje zou het helemaal afmaken! Groet!

  BeantwoordenVerwijderen