woensdag 27 januari 2016

50 Shades of Donald Trump: een meesterwerk

Elijah Daniel,
Trump Temptation: The Billionaire & the Bellboy (VS 2016)
Kort verhaal, 10 pp.
27 januari 2016
Sterretjes: buitencategorie

We weten allemaal dat Donald Trump een hele ....eh, bijzondere man is, maar dat hij tegenwoordig ook fungeert als muze voor homo-erotische fictie, wisten de meesten van jullie vast nog niet. En wat voor fictie: Trump Temptation is een uniek meesterwerkje binnen de eigentijdse literatuur dat volgens mij (en iedereen die het tot nu toe gelezen heeft) een grote kans maakt op een nominatie voor de Booker Prize, nu de Amerikanen ook mee mogen doen. Het is romantisch, poëtisch, schokkend en heftig - en dat allemaal in vier hoofdstukken en een stuk of 10 pagina's.

De auteur zegt zelf in het voorwoord "What the fuck are you doing? Seriously. Why are you reading this shit? I wrote this really fucking drunk and in 4hrs. This is really bad, and it’s meant to be really bad. You paid fucking real actual money for this shit. You need to reevaluate your life." Maar de erudiete literatuurkenner weet onmiddellijk hoe hij zoiets moet interpreteren: dit is geen valse bescheidenheid maar een fantastisch staaltje van postmoderne ironie.

Het meeslepende verhaal is geschreven in de ik-vorm, vanuit het gezichtspunt van een eenvoudige jongeman uit een boerengehucht in Michigan die in het Trump Hotel in het exotische Hong Kong stage loopt als liftjongen. Dat alleen al is bijna te mooi om waar te zijn. Maar op een dag gebeurt er nog iets mooiers, want wie komt er in zijn lift:
It was him. It was Donald! He stood there in front of me, like a tall stallion. With his oily orange skin glistening in the sunlight as if he were a soggy cheeto, his hair unkempt and messy, like a gorgeous rat’s nest. He was beautiful.
Dit gebeurde er toen de schrijver wilde weten
wat The Donald van zijn boek vond. Cultuurbarbaar!
Let op de originele metaforen: "soggy cheeto" en "gorgeous rat's nest". En let ook op hoe ze heel gedurfd en effectief gejuxtaposeerd worden met "He was beautiful." Even later doet de schrijver nog een keer zoiets: "As he got further and further, my eyes continued to be glued to his rear end. His gorgeous ass flapped behind him like a mouthwatering stack of pancakes in his pants. My hunger for pancakes had never been stronger." Weergaloos! Nadat je dit verhaal gelezen hebt, zijn pannenkoeken nooit meer gewoon pannenkoeken. Deze schrijver beheerst zijn proza als geen ander.

En hier houdt het niet op. Het verhaal is namelijk zooooo sexy, want wie houdt het nou droog bij een letterlijk adembenemende aanduiding als "the purple-headed yogurt slinger in my pants". Als dat niet suggestief is! Maar ook de plot is adembenemend. Aan het eind kwam er een onthulling die zo schokkend was dat ik onwillekeurig heel hard moest gillen en hardhandig de stiltecoupé werd uitgegooid. Maar dat moet je over hebben voor Literatuur. Alleen jammer dat daarbij mijn leesbril sneuvelde.

PS Aarzel niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen. Heb je dit boek besproken op je eigen blog? Dan zou het fijn zijn als je een link bij de reacties plaatst.

9 opmerkingen:

 1. Briljant! Moest je echt gillen op het eind of doe je ook aan overdrijving als stijlfiguur? Ik vind het wel behoorlijk duur voor 10 pagina's (plus de kosten van je leesbril er nog bij!).

  De auteur zou dit in het kader van het algemeen belang gewoon gratis op AO3 moeten zetten. Iedereen moet hier kennis van kunnen nemen! Maar gelukkig zijn de reviews op Amazon wel gratis ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moest echt héél hard lachen, dus die € 1,84 zijn wat mij betreft uitstekend besteed!

   Verwijderen
 2. Is het alleen verkrijgbaar via Amazon?

  Ik ben de reviews aan het lezen, o.a. S. Palin en A. Roused bevelen het warm aan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is het alleen verkrijgbaar via Amazon, maar ik raad je aan om je mailbox goed in de gaten te houden. Je weet maar nooit. Iets dat door S. Palin en A. Roused wordt aanbevolen moet wel goed zijn.

   Verwijderen
 3. Wel een leuke blog hier.Ik ben een trouwe lezer en ik vind het prachtig.Maar ik had nooit gedacht om zelf eens iets te posten.Tot nu dan.Ik ben momenteel terug aan het lezen geraakt.Dacht verkeerdelijk dat ik computeroperator wou zijn.Voel me toch het helemaal terugtrekken naar de literatuur,door het boek dat ik momenteel aan het lezen ben met name'De dag dat de keizer hoffelijk mijn tranan droogt'.Van Kenzaburo Oë.En laatst heb ik nog 'De geverfde vogel'van Jerzy Kozinsky gelezen.Ik had vandaag ook mijn school examen Engels (eerste jaar)en ben geslaagd.Ik zou nu toch vooral willen verdergaan op dit vlak,Engels beginnen lezen.Dat zou een goeie stap zijn.Maar welk boek zou als eerste in het Engels lezen.Of zou iemand iets kunnen aanraden.Ik sta altijd open voor suggesties.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je even langs komt, Daniël! Je stelt wel een moeilijke vraag, want er is zo ontzettend veel moois op het gebied van de Engelse literatuur. Te zien aan de romans die je noemt houd je wel van pittige boeken. Aan de andere kant moet het Engels natuurlijk niet overdreven moeilijk zijn. Misschien kun je mijn favoriet van het afgelopen jaar proberen: Station Eleven van Emily St. John Mandel (bespreking hier) of als je eens een heerlijke negentiende-eeuwse klassieker wilt lezen, kan ik je The Woman in White van Wilkie Collins aanraden (bespreking hier. Op jouw leeftijd vond ik dat geweldig en bij herlezing vond ik het net zo heerlijk.

   Verwijderen
 4. Dag Anna van Gelderen.Bedankt voor de suggesties.Ik heb hier nog drie boeken klaarliggen die ik eerst ga lezen.Dan zijn we op school al enkele dagen/weken bezig met het volgend semester,en dan ga ik zoveel mogelijk naar het Engels lezen overstappen..Het is geen verplichting aan mijzelf maar een een natuurlijke evolutie als ik mijn huidig niveau wil behouden.En het is ook noodzakelijk om verder te gaan,want als ik goed kan lezen zal dit ook mijn schrijftaal verbeteren door mijn uitbreidende woordenschat.Dat het Engels nog niet te moeilijk moet zijn dat heeft u goed bekeken.Ik wil u ook feliciteren met uw prachtige blog,want naast het bespreken van boeken hebt u ook een weergaloze databank die vanuit al de hoekjes en kantjes van de wereldliteratuur ware meesterwerken tevoorschijn haalt.Ik ga nu op zoek naar 'station eleven' en 'the woman in white'Ik kijk uit naar de volgende etappe in uw leesreis en wereldreis.
  Met vriendelijke groeten.Daniël.
  '

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel veel leesplezier gewenst, Daniël. Ik hoop dat je nog heel lang van literatuur zult genieten.

   Verwijderen