vrijdag 20 januari 2017

Boeken voor vandaag

Bron
Vandaag wordt de man met het allergrootste ego ter wereld beĆ«digd als de machtigste man ter wereld. Het is huiveringwekkend en we kunnen er niks tegen doen, behalve tegengeluiden laten horen en blijven laten horen. Van mijn kant zijn het steeds maar armzalige, petieterig tegengeluidjes, maar heel veel kleine tegengeluidjes kunnen samen een luide stem vormen die toch gehoord wordt en die misschien erger kan voorkomen.

Omdat dit een boekenblog is, volgen hier een paar inspirerende boekenlijsten en een profetisch citaat van een schrijver die al meer dan zestig jaar dood is.

The Guardian doet hier aanbevelingen voor een leeslijst voor de nieuwe president, wetende dat hij waarschijnlijk niet eens zijn eigen kwijlbiografie The Art of the Deal heeft gelezen, maar vooruit, je kunt het altijd proberen šŸ˜

Als tegenstelling hier een overzicht in The New York Times van de favoriete boeken van Barack Obama. Het contrast tussen twee opeenvolgende presidenten is waarschijnlijk nooit groter geweest.

En dan hier nog een lijst naar mijn hart van een uitstekend boekblog dat ik al bijna een jaar of tien volg en dat ik nog steeds ƩƩn van mijn favoriete literaire blogs is. Jenny geeft een lijst van Leesvoer Om Er Even Fijn Mee Tussenuit Te Knijpen, eentje met Boeken Die Je Optimistisch Maken en eentje met Boeken Die Solidariteit Creƫren In Plaats Van Haat. Er staan diverse van mijn eigen favorieten bij, zoals het boek van Cordelia Fine en de roman Americanah, dus ik kan deze lijst niet warm genoeg aanbevelen.

Tot slot een citaat van de beroemde Amerikaanse schrijver en recensent H.L. Mencken (1880-1956), via deze taalwebsite. Wanneer hij deze uitspraak deed, weet ik niet, maar gezien zijn overlijdensdatum moet het meer dan zestig jaar geleden zijn. Dus niet meer zeggen dat niemand dit aan zag komen!
When the field is nationwide, and the fight must be waged chiefly at second and third hand, and the force of personality cannot so readily make itself felt, then all the odds are on the man who is, intrinsically, the most devious and mediocre -- the man who can most easily adeptly disperse the notion that his mind is a virtual vacuum. The Presidency tends, year by year, to go to such men. As democracy is perfected, the office represents, more and more closely, the inner soul of the people. We move toward a lofty ideal. On some great and glorious day the plain folks of the land will reach their heart's desire at last, and the White House will be adorned by a downright moron.  
Is er hier ook iemand die Trump een warm hart toedraagt en straks wƩl met plezier voor de buis gaat zitten? Ik ga een boek lezen.

PS Aarzel niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen. Heb je dit boek besproken op je eigen blog? Dan zou het fijn zijn als je een link bij de reacties plaatst.

9 opmerkingen:

 1. Het is een ongelofelijk naar idee dat een zo erudiete en aardige en integere man als Barack Obama wordt opgevolgd door dit figuur. Het team met uiterst enge en vooral heel incompetente mensen (zoals het nu aanziet) voorspelt ook weinig goeds.
  Dank voor het onder de aandacht brengen van het blog van Jenny, die staat nu gelijk bij mijn favorieten, want ik kende het nog niet!

  Groetjes, Bettina

  PS, Ik heb wel een stukje van de inauguratie bekeken, maar dan vanuit historisch oogpunt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bettina, ik denk dat je veel interessants op het blog van Jenny zult vinden (ze blogt trouwens samen met Theresa). Beide dames schrijven fantastisch goede recensies en ik heb er al veel inspiratie opgedaan.

   Verwijderen
 2. De BBC maakte al een aantal dagen reclame voor hun rechtstreekse uitzending van de inauguratie vanmiddag. "Maak dit live mee!" of woorden van gelijke strekking. Uh, nee, dank u wel.
  Ik word blij van Obama's favorietenlijstje. Allemaal fictie, i.t.t. de recommended reading voor de Donald (hoewel die No Means No! natuurlijk wel dringend moet lezen).
  Van Dis heeft eens gezegd dat non-fictie je helpt om de wereld te leren kennen, en romans je helpen om de wereld te leren begrijpen. Vond ik een mooie uitspraak (vooral natuurlijk omdat ik zelf veel liever fictie lees). :)
  Ik ben momenteel Wuthering Heights aan het lezen.

  P.S. Die recaptcha is echt een verschrikking. Nu moest ik weer een contour tekenen, wat helemaal niet ging. Vervolgens mocht ik gewoon wat afbeeldingen selecteren, maar lukte het scrollen niet, zodat ik niet op 'verifiƫren' kon klikken. Kijken of het bij deze poging wel lukt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geweldig dat de Women's March veel meer mensen op de been bracht dan de inauguratie en niet te geloven dat Trump reageert als een weerzinwekkend verwend rotkind en zegt dat er niks van waar is en dat de media op hun tellen moeten passen! Volgens mij gaat hij zijn uiterste best doen de persvrijheid zoveel mogelijk in te perken. Hij heeft al de smaak van een dictator (de inrichting van de Trump Tower wordt wel 'dictator chique' genoemd), hij gedraagt zich ook al meteen zo.

   Even een domme vraag: wat bedoel je met recaptcha? Ik ken het woord niet, wat ongetwijfeld aan mij zal liggen.

   Verwijderen
  2. Recaptcha = dat dingetje waarmee ik moet bewijzen dat ik geen robot ben. Ik krijg dan een schermpje voor mijn neus met 9 plaatjes en moet de plaatjes aanklikken waarop (bijv.) verkeersborden of etalages te zien zijn. Vervolgens op 'verifiƫren' klikken en dan maar hopen dat hij mijn comment post en niet opeet. (Tegenwoordig kopieer ik mijn comment eerst voor ik het gepubliceerd probeer te krijgen.)

   Verwijderen
  3. (Natuurlijk deed hij het deze keer zonder me eerst plaatjes te tonen... maar voor dit comment moest het dan weer wel.)

   Ik schoot gisteren helemaal vol toen ik hoorde hoeveel vrouwen (mensen) naar Washington waren afgereisd om mee te lopen. Dat er gewoon geen doorkomen aan was op de perrons en zo.
   In Amsterdam was er ook een vrouwenmars waar 3000 mensen aan mee hebben gedaan i.p.v. de paar honderd die ze hadden verwacht (was er zelf niet bij, helaas).

   Verwijderen
  4. Aha, dat dingetje. Dat heb ik een tijd geleden ingesteld toen ik plotseling in hoog tempo overspoeld werd met spambots. Misschien dat ik nu weer eens moet kijken hoe het zonder gaat. Wellicht zijn ze me inmiddels uit het oog verloren ;-)

   Verwijderen
  5. Inmiddels kan iedereen weer ongebreideld reacties posten. Kijken hoe het gaat.

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen