zondag 12 november 2017

Neem ook eens een kijkje op ...

Bron van deze fantastische afbeelding: hier
Medeblogger Jacqueline vroeg me gisteren in een reactie op mijn vorige bericht waar ik mijn leestips toch vandaan haalde. Dat bracht me op een idee.

De meeste van mijn tips haal ik van de besprekingen in The Guardian en The New York Times, maar andere boekbloggers hebben ook een belangrijk aandeel. Tijd dus om die eens in het zonnetje te zetten.

Vroeger las ik veel meer blogs, maar daarvoor ontbreekt me tegenwoordig de tijd en energie en ik volg nu alleen nog blogs die ik echt de moeite waard vind en daarom met een gerust hart kan aanbevelen. Ik presenteer ze in hier in alfabetische volgorde, want het is niet zo dat ik een nu beter vind dan de andere. Ik lees hun besprekingen stuk voor stuk met veel plezier.

 • Bettina schrijft
  Wat ik aan Bettina's blog zo waardeer is dat de kwaliteit constant is en dat ze naast boekbesprekingen ook foto's van haar frequente stedentrips deelt en uitgebreid schrijft over mooie tentoonstellingen. Vooral de overzichten van wat de musea in het komende seizoen weer te bieden hebben, worden door mij altijd gretig gelezen.
 • Boekhappen
  Joke schrijft jammer genoeg niet meer zo regelmatig als vroeger, maar de besprekingen die ze publiceert zijn altijd de moeite waard: puntig geschreven, vaak met humor, en altijd to the point. Je krijgt van haar besprekingen meestal een heel goed idee om wat voor soort boek het gaat, want ze legt uitgebreid uit wat haar wel of niet beviel.
 • Books & Liliane
  Liliane heeft Engels gestudeerd en schrijft dus uitsluitend over Engelstalige literatuur, wat mij natuurlijk goed uitkomt. Met name haar besprekingen van de Man Booker genomineerden lees ik altijd met veel belangstelling. Je kunt goed zien dat ze een letterenstudie heeft gedaan, want haar blogs zijn goed en met kennis van zaken geschreven.
 • Heldenreis
  Hella is schrijfcoach en dat merk je meteen aan haar benadering. Ze bekijkt boeken vooral vanuit de schrijftechniek (wat doet de schrijver hier, hoe goed past die het ter beschikking staande arsenaal toe, etc.), wat net weer een wat andere invalshoek oplevert en vaak ook verrassende inzichten. Verder schrijft ze regelmatig columnachtige blogs over wat haar opvalt in de actualiteit.
 • hogglestock
  De Amerikaanse Thomas heeft een hele eigen smaak; hij houdt vooral van minder bekende schrijfsters uit de vorige eeuw en is verzot op tweedehands boekwinkels. Hij schrijft ontzettend geestig, ook over over de reizen die hij samen met zijn man maakt, en kwam een paar jaar geleden gezellig even langs in Groningen, waar hij binnen de kortste keren de tweedehands afdeling van onze grootste boekwinkel had ontdekt.
 • Quis leget haec?
  Zelfs al haal ik niet enorm veel tips van het blog van Koen, dan nog lees ik zijn besprekingen met groot plezier, gewoon als op zichzelf staande stukjes. Hij weet altijd heel vlot en vloeiend en boeiend weer te geven wat hij van een boek vond en waarom. Precies wat een goede boekblogger hoort te doen, wat mij betreft.
 • Shelf Love
  Jenny en Theresa uit de VS volg ik al heel lang en het is bewonderenswaardig hoe ze elke keer weer kwalitatief hoogstaande besprekingen weten te schrijven. Steeds blijkt dat ze heel goed over een boek hebben nagedacht en veel inzicht in literatuur hebben. Het leuke is dat ze van alles lezen en bij mij de belangstelling voor bijvoorbeeld fantasy en Stephen King hebben aangewakkerd. Ze tonen daarmee aan dat je over echt alle soorten boeken interessante dingen kunt schrijven en dat het stompzinnig is om je neus op te halen voor alles wat niet voor Literatuur doorgaat.
 • Theetante in boekenland
  Jacqueline schrijft zo verrukkelijk. Ze heeft helemaal haar eigen stijl en heeft altijd verrassende dingen te melden over de boeken die ze heeft gelezen. Je kunt duidelijk merken dat ze een creatieveling met een sprankelende geest is.
 • Vulpes Libris
  Een Brits blog, dat ik ook al heel lang volg. De bijdragen komen van een (deels) wisselend collectief van bloggers, waaronder een professionele literatuurwetenschapper en soms beginnende schrijvers. De boeken die ze bespreken zijn heerlijk eclectisch (van middeleeuwse literatuur via geschiedenis tot misdaadromans en romantiek), maar ook hier is de kwaliteit altijd zeer hoog en humor is hen ook bepaald niet vreemd.
 • winterlief
  Kim schrijft over het algemeen niet zozeer besprekingen, maar eerder gedachten over de literatuur die ze op dat moment aan het lezen is. Ze is zelf ook een begenadigd schrijver (vind ik) en heeft vaak ontzettend interessante dingen te zeggen, die je niet gauw bij een andere blogger tegen zult komen.


Heb jij een favoriet boekenblog dat hier nog niet bijstaat (EENTJE graag, niet je hele lijst hier dumpen s.v.p.). En wat vind je nu zo goed aan juist dat blog?

PS Aarzel niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen. Heb je dit boek besproken op je eigen blog? Dan zou het fijn zijn als je een link bij de reacties plaatst.

12 opmerkingen:

 1. Een blog dat hier nog niet genoemd is en dat ik met veel plezier lees is Reading Rambo. (Mensen die allergisch zijn voor gifs vinden het waarschijnlijk niks.)
  Alice schrijft met veel humor over onderwerpen die haar na aan het hart liggen. Veel boeken over women's history, non-fictie in het algemeen, classics, en wat YA.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt leuk en ziet er ook leuk uit, maar ik ben één van die mensen die helemaal gestoord worden van gifs, dus helaas, geen blog voor mij :-(

   Verwijderen
 2. Hoi Anna, een blog dat ik zelf ook graag lees is dat van Jannie:
  https://mijnboekenkast.blogspot.nl/ over Nederlandstalige literatuur. Ze schrijft doorwrochte en onderhoudende stukken. Misschien zul je niet zoveel hebben met de boeken die ze bespreekt (ze leest nu eenmaal geen Engelse boeken), maar haar besprekingen zijn op zich ook al de moeite waard van het lezen. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, Erik: uitstekend blog. Als ik tijd had om de Nederlandse literatuur bij te houden ging ik het zeker volgen.

   Verwijderen
 3. Fijne lijst, nog een paar onbekende voor mij die ik meteen ga opzoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie lijst, Anna, en net zoals Hella zegt, ook een paar die ik nog niet kende en dus meteen ga opzoeken (altijd fijn zoiets).

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je! Leuke stimulans om vooral verder te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi artikel Anna en dank voor de vermelding! ik vind http://boeklog.info/ ook een fijn blog. Heel veel besprekingen en al jaren een vaste waarde in mijn bloglijst, net als jouw blog :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een lieve woorden Anna, hartelijk dank...

  twee blogs die ik graag volg, naast een aantal die jij al hebt genoemd:

  https://fortlaufen.blogspot.nl
  https://omstreifer.com/
  https://theblankgarden.com/ (vooral veel over vrouwelijke schrijvers)
  https://thebookbindersdaughter.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een eer, dank je Anna! Toch wel weer een stimulans om vaker te bloggen ;-)
  Ik kijk zelf ook regelmatig op Reading Matters van de Australische journaliste Kim Forrester: https://readingmattersblog.com/

  En laten we vooral ook Shiny New Books niet vergeten!
  http://shinynewbooks.co.uk/

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zie nu pas dat je me veel te veel eer geeft! Wat leuk om te lezen, en die andere blogs ga ik natuurlijk ook bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen