zondag 12 januari 2020

Magie, avontuur en humor

Sebastien de Castell,
Spellslinger (Canada 2016)
Roman, 416 pp.
Nederlandse titel: Vogelvrij

Deel 1 van de Spellslinger-serie
Sebastien de Castell,
Shadowblack (Canada 2017)
Roman, 352 pp.
Nederlandse titel: Schaduwzwart

Deel 2 van de Spellslinger-serieSebastien de Castell,
Charmcaster (Canada 2018)
Roman, 432 pp.
Nederlandse titel: Talisbinder

Deel 3 van de Spellslinger-serie

Ha, leuke nieuwe fantasy-serie ontdekt! Helemaal goed voor als je een hardnekkige griep hebt en tijdelijk aan hersenverweking lijdt. Magie, avontuur en humor, wat wil je nog meer als suffe grieplijer? Er zijn inmiddels nóg drie delen, maar die bewaar ik lekker voor volgende winter. Ik zal proberen om wat over deze eerste drie te vertellen, zonder de plot teveel te verklappen, want er zitten juist regelmatige leuke plotwendingen in de boeken die mede bijdragen aan het leesplezier. Hoofdpersoon en verteller is Kellen, op het moment dat het verhaal begint bijna 16 jaar oud, dat wil zeggen op de leeftijd dat hij de drie beproevingen af moet leggen waarmee hij officieel lid van de machtige magiërsclan van de Jan'Tep wordt. Probleem is dat Kellens magische krachten zwak tot zeer zwak zijn en dat hij zich er uit moet redden met een combinatie van lef en slimheid. De vraag is of dat gaat lukken. De belangen zijn enorm, want als hij niet door de testen komt, wordt hij uitgestoten en automatisch gedegradeerd naar de klassen van de Sha'Tep, de arbeiders en bedienden, die behandeld worden als derderangs burgers.

Cowboy en zen-meester
Gelukkig krijgt Kellen hulp uit onverwachte hoek. Eerst duikt Ferius Parfax op, een buitenlandse vrouw met een stel speelkaarten die veel meer zijn dan speelkaarten. Ferius rookt en drinkt en gokt, is stoer en laconiek en voor niemand bang, maar ook filosofisch en raadselachtig. Eigenlijk is ze een soort combinatie van lonesome cowboy en zen-meester, en ze schiet steeds op kritieke momenten (en daarvan zijn er nogal wat) Kellen te hulp. Door haar leert Kellen zijn clan met heel andere ogen te bekijken. Hij leert over geschiedvervalsing en hoe geschiedenis altijd door de overwinnaars wordt geschreven en ontdekt dingen over zijn eigen machtige familie die op zijn zachtst gezegd een tikje verontrustend zijn. Het leuke van Ferius is dat ze niks van magie moet hebben en dat ze Kellen leert hoe je met moed en intelligentie net zo ver kunt komen in de wereld.

Sarcastische kat
Kellen krijgt nog een onverwachte metgezel: een nekhek! De nekheks zijn legendarische monsters, die in werkelijkheid een soort vechtlustige katachtigen zijn - geen echte monsters dus, maar ook niet bepaald poezelig. Door omstandigheden wordt het lot van Kellen samengebracht met één van de nekheks, die hij als enige kan verstaan (ja, het is tenslotte fantasy). Het beest heet Reichis en Reichis is een kei in bijten, stelen, afpersen en sarcasme. Je snapt dat de kleptomane Reichis, altijd goed voor een humoristische noot, al gauw mijn favoriete personage werd. Met zijn drieën beleven ze allerlei hachelijke avonturen en we leren samen met Kellen zijn wereld kennen, ook die buiten de bekrompen clan van de Jan'Tep magiërs. Dankzij de Jan'Tep en de lange arm van hun magie is die wereld echter altijd vol gevaar voor Kellen.

Intelligent vermaak
Waar Reichis voor de komische noot zorgt, zorgt Ferius voor de morele dimensie. Ze zet Kellen subtiel op het juiste pad als hij moeilijke keuzes moet maken. Is familie echt altijd belangrijker dan rechtvaardigheid, de stelregel waarmee hij is opgevoed? Mag je een mens opofferen voor een vaag 'groter goed'? Mag je je afzijdig houden als een onbekende in gevaar is? Er is dus naast de avonturen en de humor ook nog een duidelijk serieuzer aspect aan deze verhalen. Dat maakt ze niet alleen ontzettend onderhoudend, maar ook nog eens intelligent. En vergeet niet om eens goed naar de mooie omslagtekeningen te kijken. Alleen die zijn al de moeite waard.

PS Aarzel niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen. Heb je dit boek besproken op je eigen blog? Dan zou het fijn zijn als je een link bij de reacties plaatst.

2 opmerkingen:

 1. De covers zien er in ieder geval goed uit!

  Is het een YA-serie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Strikt genomen niet, maar ik denk wel dat de boeken zeer geschikt zijn voor die doelgroep.

   Verwijderen