Welkom!

Er was eens een klein meisje in een dorp in Friesland dat vanaf het moment dat ze leerde lezen verliefd werd op boeken. De dorpsbibliotheek werd de schatkamer waarin ze op avontuur en op reis ging. Toen ze groot was, ging ze Engelse letterkunde studeren in Groningen, waar ze leerde om op een andere manier – met meer diepgang – te lezen. Gelukkig benadrukte haar favoriete professor ook het plezier in literatuur en genoot ze nog meer dan vroeger. Maar toen ze in 1982 afstudeerde, waren er alleen wat kleine baantjes in het middelbaar onderwijs, die na korte tijd weer wegbezuinigd werden. Net als veel generatiegenoten koos ze er dus maar voor om het over een hele andere boeg te gooien. Ze ging rechten studeren en werd jurist. Gelukkig bleek het werk als jurist verrassend leuk en interessant te zijn en daarnaast kon ze nog steeds op avontuur en op reis in haar boeken.  

Inmiddels verdiende ze ook eindelijk genoeg om ver op reis te gaan. Ze trok bijvoorbeeld met een tentje door de bergen van Kirgizië  en Peru; ze maakte een sledenhondentocht op Groenland; ze kreeg hoogteziekte in Tadzjikistan en bewonderde middeleeuwse kerkjes in Ethiopië. Ze overnachtte in Syrische kloosters, in Japanse tempelherbergen, in Mongoolse joerts en op de hellingen van de Kilimanjaro – en verkeerde ook daar steeds in het gezelschap van haar geliefde boeken.  

In 2005 begon ze met het publiceren (op haar webstek) van korte leesimpressies van elk boek dat ze las en vanaf 2009 werden dat veel uitgebreidere stukken op een echt blog. Anna’s Leesreis was geboren.  

Beste lezer, dat meisje was ik! Ik ben inmiddels met pensioen en schrijf allang niet meer besprekingen van elk boek dat ik lees, maar lezen is voor mij nog wel steeds – net als voor dat kleine meisje – een reis en een avontuur. Wil je ook mee? Volg me dan hier en ga samen met mij naar de Indiase Himalaya, naar middeleeuws Engeland, naar Oeganda, naar negentiende-eeuws Parijs, naar Maleisië, naar het laat-antieke Constantinopel en nog veel meer prachtige bestemmingen. Ik kijk uit naar je gezelschap.

____________________________

Update mei 2023: omdat ik het als pensionado verschrikkelijk druk heb met andere dingen, ben ik gestopt met bloggen. Je bent uiteraard nog steeds van harte welkom om hier te grasduinen, maar er komen geen nieuwe besprekingen meer bij.

11 opmerkingen:

 1. Dag Anna,
  Ik had uit de bibliotheek een boek van Anne Tyler mee. Ik vind het altijd zo leuk om wat meer van de schrijver en het boek op te zoeken en zo kwam ik bij jou terecht! Zo leuk!
  Dus ik doe je vele groetjes vanuit Brugge en ik zal regelmatig op je blog komen kijken.
  Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Marie, welkom op mijn blog en ik hoop dat ik je hier nog veel vaker tegen mag komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Anna,

  Wat een heerlijke blog heb jij :) Ik volg je al een hele tijd, dus dan mag je dat wel een keer horen! Twitter je ook of doe je daar niet aan?

  groeten,
  Lalagè

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om te horen, Lalagè! Ik heb een paar jaar geleden even getwitterd, maar toen mijn account in korte tijd twee keer gekraakt werd (ondanks de ijzersterke wachtwoorden) ben ik er weer mee opgehouden. Je zult het dus met mijn blog moeten doen ;-)

   Verwijderen
 4. Prachtig werk doe je! Zou het ook leuk vinden als je mij wil helpen met diverse projecten ken je ook anderen die Volunteer Werk willen promoten in Uganda ZuidWest! Ben daar nu diverse keren geweest op de plaatsen die je ook laat zien en promoot VolunTourism met tips op Facebook! Hoor graag! Please share https://www.facebook.com/groups/VolunTourismTips/ Groetjes nog even uit Zandvoort spoedig weer daar naartoe! Half Jaartje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, zou je me s.v.p. een berichtje willen sturen via de contactpagina (klik hier). Dan kan ik per e-mail reageren.

   Verwijderen
 5. I got 60, but if you've been to London and Paris a couple of times you get lots of them at once as it were.
  I was surprised and pleased that one of the last attractions was The Tiger's Nest. Not many people will have been there, not only because it is in Bhutan, but also because it is quite a long climb, only the first part of which you can do on horseback. The rest has to be done on your own two feet and you have to be fairly fit to get there.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kom op 118 en moet er dus nog 132.
  Groet, Daan van der Meij

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat schiet aardig op, Daan! Nog even doorbuffelen en je bent al op de helft ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Anna, wat een fijne blog zeg, en wat goed dat er mensen zijn zoals jij die het lezen nog een warm hart toedragen anno 2019 groet Erik Geurten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je bericht, Erik. Blijf langskomen en dan zul je zien dat er gelukkig nog een paar meer mensen zijn die het lezen een warm hart toedragen ;-)

   Verwijderen