I Am Pilgrim (GB 2013)
Roman, 624 pp.
Nederlandse titel: Ik ben Pelgrim
Ben je op zoek naar een lekkere thriller volgens het boekje? Zo eentje die al je aandacht opslokt zodra hij eenmaal echt op gang is? Hoeft hij niet ontzettend origineel te zijn, maar wel goed geschreven? Dan hoef je niet verder te zoeken, want hier is-ie. I Am Pilgrim doet precies wat een prima thriller hoort te doen, zonder verder al te veel pretenties te hebben. Ik heb er een aantal heerlijk spannende uren mee doorgebracht.
Zoals ik al zei, opvallend origineel is het boek niet. Het houdt zich aan de regels van het genre en is in die zin tamelijk voorspelbaar. Maar de schrijver weet feilloos hoe hij die regels met maximum effect moet toepassen. Terry Hayes is van oorsprong scenarioschrijver en dat is in twee opzichten goed merkbaar. Ten eerste kan het boek zo verfilmd worden en het zou me niks verbazen als de filmrechten al verkocht zijn. Ten tweede weet Hayes precies hoe je spanning opbouwt en hoe je de aandacht van de
Het begint met een tamelijk gewone moordzaak in New York: een jonge vrouw is om het leven gebracht. Bij nader inzien blijken er echter toch wel een aantal vreemde kantjes aan de zaak te zitten en trommelt de rechercheur in kwestie een goede vriend op, een nog tamelijk jonge spion-in-ruste die een briljant boek over forensische wetenschap heeft geschreven. Aldus komt de ik-figuur op de proppen en al snel vallen hem nog meer vreemde dingen op. Het meest verontrustende daarvan is nog wel dat de moordenaar alle trucjes uit zijn boek heeft toegepast.
Inmiddels worden in Afghanistan drie westerlingen ontvoerd en omgebracht. Als de slachtoffers gevonden worden, doen de Amerikanen een nog veel verontrustender ontdekking dan de ik-figuur in New York. Zo verontrustend zelfs dat onmiddellijk en in gierende paniek de president van de VS wordt ingeschakeld, en er vervolgens wordt besloten om de ik-figuur min of meer te dwingen nog één keer - in het allergrootste geheim - in actie te komen: vind de degene die hier achter zit en elimineer hem. Zo belanden we samen met de ik-figuur in Turkije, in een kustplaats die heel toevallig ook een verband lijkt te hebben met de moord in New York. Zeker is dat echter niet. Wel zeker is dat de tegenstander van de verteller net als hij briljant is, en al jaren geduldig en doelbewust naar de ondergang van de VS toewerkt.
De rest van het boek is een steeds spannender wordende race tegen de klok. Supersubtiel is het niet. De persoonlijkheid van de cynische ex-spion wordt adequaat uitgewerkt, maar de bad guy is weinig meer dan een eendimensionale figuur met een obsessie. Gelukkig lezen we dit soort boeken niet in de eerste plaats voor de psychologische doorkijkjes, maar voor de spannende plotwendingen en de actie, en op dat punt hebben we niks te klagen. Hayes heeft een ingenieuze, en zodanig realistisch aandoende en angstaanjagende plot bedacht, dat je je regelmatig nagel bijtend afvraagt wanneer zoiets werkelijkheid wordt en of niet iemand al ergens bezig is om dit in de praktijk te brengen. Hopelijk is een en ander in werkelijkheid wat minder realistisch dan het hier beschreven wordt.
Terry Hayes is duidelijk een thrillerschrijver om in de gaten te houden. Zijn volgende boek (The Year of the Locust) komt in september uit en hoewel ik weinig actiethrillers lees, komt deze zeker hoog op mijn verlanglijst.
PS Aarzel om niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen! Heb je dit boek besproken op je eigen blog? Plaats dan s.v.p. een link bij de reacties.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten