vrijdag 25 juli 2008

De dominee heeft het gedaan

Peter Lovesey,
The Reaper (GB 2000)
Roman, 310 pp.


Een moordmysterie met een verrassend uitgangspunt: geen whodunit, maar een will-they-catch-'im. Al op bladzijde 8 zijn we er als lezer getuige van hoe de vlotte jonge dominee zijn bisschop de schedel inslaat met een presse papier van St Paul's Cathedral en zich vervolgens op professionele wijze van het lijk ontdoet. De bisschop heeft namelijk ontdekt dat de dominee kerkgelden verduistert en moet dus onschadelijk gemaakt worden - net als ieder ander die de dominee in de weg staat, overigens.

In zijn parochie in het lieflijke Wiltshire is dominee Otis Joy intussen onveranderd populair. Alleen een nieuwe inwoner vertrouwt het niet zo, maar die beweert ook dat hij maatjes is met lieden als Placido Domingo en John Lennon, dus er wordt maar weinig aandacht aan zijn verdenkingen geschonken in het dorp, waar normaal met de nodige overgave wordt geroddeld. En bovendien, de dominee is zo aantrekkelijk en zo leuk en zijn preken zijn zo'n hit, dat hij onmogelijk met duistere praktijken in verband gebracht kan worden.

Maar er valt nog een dode en nog één, en na een tijdje wordt ook de droogstoppelige Burton Sands achterdochtig. Burton is registeraccountant en is tot zijn verontwaardiging gepasseerd voor de functie van parochiepenningmeester ten koste van een jonge vrouw zonder enige financiële kennis en ervaring. Dat pikt Burton niet en hij gaat discreet op onderzoek uit.

Tot zover de originele en buitengewoon onderhoudende plot, waarvan ik niet al te veel wil prijs geven. Ik heb in ieder geval in geen tijden zo'n leuk moordmysterie gelezen. Otis Joy is "deliciously wicked", het dorp en de dorpelingen zijn heerlijk herkenbaar neergezet en het blijft tot het eind spannend. Warm aanbevolen vakantielectuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten