maandag 12 oktober 2009

Berespannend tot op de laatste bladzij

Suzanne Collins,
The Hunger Games (VS 2008)

Roman, 454 pp.
Nederlandse titel: De hongerspelen


Dit is het spannendste boek dat ik in tijden heb gelezen. En het leek zo weinigbelovend: science fiction én jeugdboek, niet de genres waar ik nou veel mee heb. Aan de andere kant: iedereen die ik op internet tegenkwam was enthousiast over dit boek, zelfs The New York Times, en omdat ik mezelf laatst als goed voornementje had beloofd om ook eens wat anders dan de gebruikelijke kost te lezen, landde onlangs The Hunger Games op mijn deurmat. Al na 20 bladzijden was ik verkocht.

The Hunger Games speelt in een dystopische toekomst. Er is iets vreselijk misgegaan in Amerika (nu Panem geheten) en alleen een kleine groep mensen in de Capitol (nu om veiligheidsredenen in de Rocky Mountains) is nog verschrikkelijk rijk. De rest woont in armoede in de twaalf andere districten en werkt zich uit de naad om de beautiful people in de Capitol in staat te stellen hun luxueuze levensstijl te handhaven. Daar komt uiteraard flink wat geweld en onderdrukking aan te pas. Eén van die onderdrukkingsinstrumenten is de jaarlijkse Hunger Games. Elk district is verplicht om daarvoor één jongen en één meisje in te loten, die vervolgens naar de Capitol worden afgevoerd en daar worden klaargestoomd voor de grootste reality-tv show on earth. De winnaar is de overlevende die overblijft nadat de andere 23 elkaar op live tv hebben afgemaakt of zijn doodgegaan aan honger of dorst. En deze winnaar zal voor de rest van zijn of haar leven nooit meer iets tekort komen.

Katniss Everdeen is een meisje van 16 en woont in het armste deel van het armste district. Vader is vijf jaar eerder bij een mijnexplosie omgekomen, moeder trekt het niet meer en zusje Primrose is nog maar 11. Katniss houdt sindsdien met illegale jacht en handel het gezin in leven. Dat gaat naar omstandigheden redelijk, totdat zusje Prim wordt ingeloot voor de Hunger Games. Katniss weet dat Prim geen enkele kans maakt om te overleven en neemt haar plaats in. Vanaf dit moment begint er een loeispannend verhaal, dat mij meerdere avonden tot na mijn gebruikelijke bedtijd wakker heeft gehouden.

Collins' proza is weinig opvallend, ze schrijft functioneel en helder, meer niet; maar ze weet op uitstekende wijze de spanning voortdurend vast te houden tot op het allerlaatste moment en Katniss is zo levensecht, zo sympathiek in haar combinatie van stoerheid en puberale onhandigheid, dat niet-meeleven onmogelijk is. Impliciet stelt het boek ook nog eens vragen over sociaal-economische ongelijkheid aan de orde en illustreert het de weerzinwekkendheid van reality tv. Een onvervalste aanrader, dit boek. Toch eens wat vaker mijn neus in de sf en de jeugdboeken steken.

Onlangs is er een vervolg op The Hunger Games uitgekomen en volgens The New York Times is dat nog beter dan het eerste deel, en is een derde (en laatste) deel in de maak. Deel 2 blijkt zelfs al uit te zijn in paperback, zodat ik het meteen - gulzig - heb besteld (slechts €6,37 inclusief verzendkosten).

Later toegevoegd: ik heb deel 2 inmiddels gelezen en hier besproken.

6 opmerkingen:

 1. Díé ga ik bestellen! Net als jij om mijn neus eens in anderssoortige boeken te steken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar bestel jij je boeken meestal? Amazon UK, of gewoon Bol.com?

  Misschien een tip, The Book Depository (www.bookdepository.co.uk) rekent geen verzendkosten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk, ik hoop dat je het net zo spannend vindt als ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik bestel al mijn nieuwe boeken bij .... inderdaad de onvolprezen Book Depository (prima tip dus), en goede tweedehandsjes via Amazon.co.uk Marketplace of www.bookfinder.com. En zo nu en dan koop ik in mijn lunchpauze iets bij Van der Velde in Groningen om mijn favoriete plaatselijke boekhandel te ondersteunen. Anders is het mijn schuld als ze straks failliet gaan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben ook voor de bijl en heb de drie delen in huis gehaald. Ben benieuwd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Veel plezier, Koen. En als jij er niks aan vindt, kun je de boeken altijd nog doorschuiven naar je dochter.
  Ik heb laatst in het vliegtuig de filmversie gezien; lang zo goed niet als het boek natuurlijk, maar toch nog steeds de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen