zaterdag 7 augustus 2010

Digitaal lezen


Eindelijk modern! Ik heb de eReader (Sony Reader Touch Edition PRS600) van mijn buurman te leen. Hij gebruikt hem voor zijn bedrijf en is momenteel met vakantie, dus nu mag ik er een week mee spelen. Het apparaat heeft een sexy rood kleurtje, zodat het qua uiterlijk wel goed zit, maar hoe zit het met de rest?
 • Formaat en gewicht
  Het ding is lekker dun en klein, perfect om mee te nemen in de trein of op het soort bergwandelvakanties dat ik graag doe, waar je (inclusief slaapzak en -matje) maar 12 kilo mee mag nemen. Ik zie me nu al met honderden virtuele boeken in een zijzakje van mijn rugzak door de Himalaya huppelen.
   
 • Bedieningsgemak
  Ik vermoed dat zelfs mijn zwaar technofobe moeder hier vrij moeiteloos een boek op zou kunnen lezen. Je zet het ding aan, er verschijnt een hoofdmenu met ikoontjes (zie plaatje) en je duwt met je duim of pink of wat dan ook op "Boeken", of als je al in een boek bezig was op "Doorgaan met lezen", waarna je precies op de pagina belandt die je de vorige keer had verlaten. Doodsimpel. Een pagina omslaan is ook niet moeilijk. Je hoeft alleen maar op één van de knoppen linksonder te drukken. MAAR: die knoppen zitten wel op een onhandige plek. Je houdt het apparaat aan de zijkanten vast (ik tenminste wel) en het zou veel slimmer zijn als, net bij de Amazon Kindle, daar ook de omslagknoppen zaten. Minpuntje.
   
 • Scherm
  Omdat het apparaatje zo compact is, is het scherm ook niet erg groot. Bij sommige van de gratis boeken van het Project Gutenberg heb je een rare bladspiegel met overdreven grote marges en dan staat er wel erg weinig op een pagina. Je blijft dan omslaan. Voor een boek met een normale bladspiegel voldoet het schermformaat echter goed genoeg. Als je het lettertype groter zet, moet je trouwens wel weer vaak omslaan.
  Het contrast tussen het wit van de pagina (dat eerder lichtgrijs is) en het zwart van de letters zou beslist beter kunnen.
  Er is niet zo veel reflectie als bij een computerscherm, maar het is er wel: ik vind een papieren boek nog steeds rustiger aan de ogen.
   
 • Snelheid
  De Sony is traahaahaag. Het omslaan van een bladzij gaat sloom en het scherm knippert een paar keer irritant. Dat knipperen went wel enigszins. Opstarten en tussen menu-onderdelen navigeren gaat tergend langzaam, alsof op je op een antiek DOS-peeceetje uit de jaren tachtig aan het werken bent. Dat moet toch beter kunnen.
   
 • Batterij
  Omdat de Sony (net als de meeste eReaders) geen gewoon computerscherm heeft, maar gebruik maakt van eInk-technologie gebruikt hij alleen energie als je een pagina omslaat. De batterij gaat daarom heel lang mee, namelijk 7500 bladzijden lang. Voor een primitief reisje door de bergen, waarbij je een paar weken geen stopcontacten tegenkomt, is dat fantastisch, nog afgezien van het feit dat een dergelijk laag energiegebruik milieuvriendelijk is.
   
 • Boeken dowloaden
  Mijn buurman heeft het apparaat via Bol gekocht en heeft ook meerder pogingen gedaan om daar voor mij een boek te kopen. Het openen van gratis boeken op de eReader gaat prima, maar hij vertikt het om de via Bol gekocht boeken te openen. Het blijkt dat het ding op de een of andere manier niet in staat om de beveiliging te kraken. De helpdesk van Bol kon weinig meer bieden dan het geld voor de boeken teruggeven, wat ik uitermate droevig vind, want als de Sony het zelfs bij een technologisch hoogontwikkeld iemand als mijn buurman niet goed doet, krijgt mijn bejaarde moeder hem helemaal niet aan de praat. Die krijgt van zoiets alleen maar nachtmerries.
Het voorlopige oordeel: ideaal om mee te nemen op reis, simpel te bedienen, zeer zuinig in het gebruik, MAAR ook: traag, matig schermcontrast, onhandige en wat irritante paginaomslag en tamelijk ernstige kinderziektes bij het kopen van boeken. Voorlopig schaf ik geen Sony eReader aan, maar ik ben wel nieuwsgierig naar de allernieuwste Kindle (vanaf 27 augustus te koop) en ik mag binnenkort ook de nieuwe iPad van mijn buurman uitproberen - zodra hij hem even kan missen. Stay tuned!

12 opmerkingen:

 1. Leuke test! Ben ook erg nieuwsgierig naar zulke readers, maar vind ze nog te duur en ik wil dan iig een beeld van 6 inch. Je recensie maakt me duidelijk dat ik inderdaad beter nog even kan wachten met kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga je bevindingen met aandacht volgen. Ik zie mezelf niet met zo'n ding zitten, of het moet uit pure noodzaak zijn. Ik heb tot nu toe op mijn vakanties kunnen volstaan met "echte" boeken en ik kan me niet voorstellen dat zo'n ding hun plaats in zou kunnen nemen. Alleen het vasthouden van zo'n ding lijkt me al niets, ben denk ik te zeer verknocht aan het vasthouden van een origineel boek, ik wil heen en weer kunnen bladeren en dat ook voelen. Ik blog, twitter, hyves en heb zelfs een nieuwe (zij het zeer basale prepaid) mobiel aangeschaft maar soms ben ik hopeloos ouderwets (en voel me daar prima bij :) )

  groet,

  Koen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor je verslag. Ik hoef voorlopig ook nog geen ereader. Ik ga altijd luxe met de auto op vakantie en neem dat gerust 10 boeken mee. Maar voor reizen zoals jij dat doet, is het wel weer handig. Maar, bedenk wel dat ereaders geen backlighting hebben, dus als het donker is (en je hebt geen lamp in de buurt) kun je ook op een ereader niet lezen.

  Dat je boeken van bol.com er niet op kunt lezen is ronduit belachelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad, ik zou nog even afwachten. Ze kunnen alleen maar beter en goedkoper worden. Een beelddiagonaal van 6 inch is ook voor mij het minimum (waar deze Sony overigens netjes aan voldeed).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik probeer een open instelling te hebben m.b.t. nieuwe technologie, maar voorlopig ben ik zelf ook nog erg verknocht aan papier. Het vasthouden valt trouwens erg mee; dat vond ik eigenlijk zelfs prettiger dan zo'n weerbarstige paperback of zo'n veel te zware hardback. Op dit moment ben ik er nog niet uit. Als ik een eReader aanschaf, dan is het voor erbij, voor als ik onderweg ben. Ik heb tenslotte ook nog bijna 600 ouderwetse boeken ongelezen in de kast staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een gewoon boek kun je ook niet lezen zonder lamp, dus wat betreft maakt het niet uit. En als ik op vakantie ga, heb ik natuurlijk altijd een superdelux lichtgewicht hoofdlampje mee, waarmee het heerlijk lezen is in de slaapzak als het buiten vriest en de wolven in de verte huilen .. eh .. herstel, de pakezels naast de tent staan te balken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Graag gelezen! Behalve voor avontuurlijke backpackers en zakenwereldreizigers zie ik het nut van zo'n ding niet. Op 'gewone' vakantie neem ik engelse pockets mee die ik na lezing achterlaat, zodat op die plek een souveniertje in de koffer kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt op zich natuurlijk gelijk en ik geef toe dat ik tot nu toe nooit echt het gemis van een dergelijk apparaat heb gevoeld, maar nu ze er zo nadrukkelijk zijn, ben ik er in ieder geval erg nieuwsgierig naar geworden: slachtoffer van de martketinghype! Niet dat ik van plan er voorlopig één te kopen (famous last words...)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat fijn, zo'n buurman! Je review maakt mijn aarzeling om een e-reader te kopen nog groter. Ik wil wel, maar ik wacht liever tot er een betere kwaliteit is. Intussen heb ik The Enchanted April op mijn mobiele telefoon gelezen. Leuk boek, maar zo'n schermpje is me toch te klein. Het is handig voor eventjes, als je op de trein staat te wachten bijvoorbeeld. Maar verder niet. Groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Er schijnen hele volksstammen te zijn die boeken op hun iPhone lezen, maar mij lijkt zo'n klein schermpje ook niks. Zo onrustig als je om de haverklap om moet slaan; en je hebt weinig overzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als aanvulling van 'de buurman': het probleem bij BOL deed zich vooral in het begin voor. Dat schijnt bij de nieuwe generatie boeken nu goed te gaan. Inmiddels heb ik een iPad, waarvan ik hoop dat je die binnenkort ook eens wilt testen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nog heel erg bedankt voor het uitlenen van de Sony en ik zal graag de iPad een keer uittesten. Ik sta al in de startblokken, bij wijze van spreken...

  BeantwoordenVerwijderen