woensdag 5 mei 2021

Fries bont (een agrarisch verhaaltje)

Ik ben niet van plan om dit met iemand te delen. Dat akkefietje met de gierkelder was al erg genoeg. In alle kranten stond het, breed uitgemeten. Ik weet dat ik niet moet zeuren, want ik ben op tijd gered en het enige dat ik er aan opgelopen heb, is een flinke hersenschudding, maar waarom al die aandacht in de pers? Zo leuk was het niet. Dus dit houd ik mooi voor mezelf, want anders zeggen ze nog dat ik gek ben geworden.

Het is ook wel een beetje raar. Elke keer als ik na het ongeluk in de stal aan het werk ging, hoorde ik gekwebbel in mijn hoofd. Tenminste, ik dacht eerst dat het in mijn hoofd was. Maar plotseling begreep ik dat het de koeien waren. Ze waren met elkaar aan het kletsen en ik kon ze voor het eerst horen. Boukje 32 en Akke 68 hadden het over het weer, Tjitske 12 en Hylkje 41 bespraken de nieuwe uierzalf en Jebbichje 23 lag te mijmeren over het eerste kievitsei.

Hylkje 41
Het was allemaal even oninteressant, want koeien hebben niet direct een rijk geestelijk leven, dus ik deed geen enkele poging om aan de gesprekken mee te doen. Totdat ik op een ochtend binnen kwam om te melken en hoorde dat ze aan het roddelen waren. Over mij!

"Hij heeft al weken zijn haar niet gewassen."

"En altijd diezelfde saaie trui en die uitgelubberde spijkerbroek. Nooit eens een fleurig kleurtje of een sexy pasvorm."

"Ja, vreselijk, hè? En dan die buik. Zo komt onze Wiebe nooit aan de vrouw."

Dat raakte me. Dus ik ben eens gaan nadenken. Aan die buik kan ik niet zoveel doen. De Popkema-familie is nu eenmaal fors gebouwd. Elke week mijn haar wassen vind ik overdreven, maar misschien is een keer in de twee weken niet zo’n slecht idee. En dan mijn kleren... Lastig, ik koop ze mijn hele leven al bij de Wehkamp en altijd ongeveer dezelfde. Zouden die ook fleurige truien hebben?

Keus zat, zo bleek. Ik heb een lekker bonte trui met stripfiguurtjes erop besteld, flink strak, dus goed afkledend. Kom ik vanochtend in de stal, met mijn haar net gewassen, mooie nieuwe trui aan het lijf, roep ik "En dames, wat vinden jullie ervan?", krijg ik verdomme dit te horen: "Boeoeoeoeoeh!"


PS Aarzel niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen.

6 opmerkingen: