zondag 7 november 2021

Een zeer bijzonder fietsmaatje

Dean Nicholson & Gary Jenkins,
Nala's World (2020)

Reisverhaal, 272 pp.
Nederlandse titel: Nala's wereld


Dean Nicholson is een uit de kluiten gewassen Schot met tatoeages. Het is duidelijk een beste vent, maar hij heeft op zijn dertigste nog niet veel van zijn leven gemaakt. Zijn voornaamste bezigheden tot nu toe hebben vooral bestaan uit feesten en eenvoudige baantjes om in leven te blijven. Hij woont - uiteraard - nog bij zijn ouders. Gelukkig krijgt hij op een gegeven moment ook wel in de gaten dat hij zo niet eeuwig door kan gaan en hij besluit om iets radicaals te doen: hij gaat samen met zijn beste vriend de wereld rondfietsen. Zijn familie vindt het - uiteraard - een geweldig idee en Dean werkt zich een tijdlang uit de naad als bouwvakker om genoeg geld bij elkaar te verdienen voor de grote reis.

En daar gaan ze dan eindelijk! Nu zal alles anders worden. Alleen wordt het dat niet, want ook onderweg zijn overal feestjes en het lukt Dean maar niet om zichzelf te vinden. Ergens op de Balkan neemt hij een moedig besluit: zijn kameraad slaat linksaf naar Boedapest voor nog meer feestgedruis, Dean slaat rechtsaf richting Bosnië om in zijn eentje verder te fietsen. En daar gebeurt het.

Gedumpt in de bergen
Ergens in de bergen, op een onherbergzaam stuk, ver van de bewoonde wereld, hoort hij wanhopige kreetjes achter zich. Hij kijkt achterom en ziet tot zijn stomme verbazing een piepjong uitgehongerd katje achter zijn fiets aanrennen. Een kitten? Hier, in de bergen waar niemand woont? Het beestje moet hier zijn gedumpt om langzaam dood te gaan. Dean, de forse bouwvakker met de getatoeëerde armen, stopt en ontfermt zich over het beestje. Hij geeft het wat te eten en maakt ruimte in zijn stuurtasje waar het katje dankbaar plaats neemt. En vanaf dat moment verandert Deans leven volkomen.

Zenuwslopend
Hij moet al gauw ergens een dierenarts zien te vinden, want het katje is er na een zware regenstorm die hen onderweg overvalt niet heel erg goed aan toe. Gelukkig is ze redelijk eenvoudig weer op te lappen, maar nu wordt het pas echt ingewikkeld, want je kunt niet zomaar met een oningeënte kat de grens over fietsen en Nala is nog te jong voor de verplichte vaccinaties. Bij de eerste grens is dat echter precies wat Dean wel doet. Het katje (inmiddels Nala gedoopt) slaapt gelukkig overal doorheen in de fietstas, maar Dean vindt het zo zenuwslopend dat hij besluit om alles voortaan volgens de regels te doen - wat niet altijd meevalt en veel geld kost.

Viral!
Dean fietst onder meer door Griekenland en Turkije, vaak met Nala om zijn schouders gedrapeerd (iets wat ook eigen mijn kat heerlijk vindt) en beleeft daar met Nala dingen die hij in zijn eentje nooit zo mee zou maken. De twee trekken onderweg veel bekijks, zijn onafscheidelijk en Dean is van een zorgeloos feestbeest getransformeerd in een zorgzame poezenvader, die inzit over zijn kindje. Op Instagram en You Tube (Dean is hip en heeft een GoPro-camera en een drone mee) leeft een groeiend groepje volgers mee, totdat YouTube-kanaal The Dodo hem ontdekt en een filmpje maakt dat viral gaat. Nala en Dean worden letterlijk wereldberoemd. Onderweg worden ze herkend door fans en krijgen ze regelmatig gratis onderdak en hulp aangeboden, iets wat Dean in zijn eentje nooit gebeurd zou zijn, zoals hij zich maar al te goed realiseert. Hartverwarmend is het wel.

Lekker feel good
Nala's World is een onvervalst feel good boek, van het type waar ik echt even behoefte aan had. Dean heeft het geschreven samen met ghostwriter Gary Jenkins, zodat het goed opgebouwd en prima leesbaar is. Ik weet zeker dat elke kattenliefhebber hier van zal genieten en waarschijnlijk zullen ook mensen die niet zoveel met katten hebben, maar wel van onderhoudende reisverhalen houden, dit een erg leuk boek vinden.

Hieronder het filmpje op You Tube kanaal The Dodo, waarmee Nala en Dean beroemd werden.


PS Aarzel niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen. Heb je dit boek besproken op je eigen blog? Dan zou het fijn zijn als je een link bij de reacties plaatst.


6 opmerkingen: