zaterdag 1 juni 2013

Barbara Pym Week


Jawel, dames en heren, het is vanaf vandaag Barbara Pym Reading Week! Dat wist u vast nog niet (of misschien onderschat ik u). Morgen is het namelijk precies een eeuw geleden dat deze Engelse schrijfster geboren werd en ter ere van dat heugelijke feit organiseert één van mijn favoriete bloggers, Thomas van My Porch, samen met Amanda van Fig and Thistle, een feestweek waarin de lezer getrakteerd wordt op boekbesprekingen en achtergrondverhalen, en waarin je zelfs kans maakt om een Barbara Pym theedoek te winnen! Omdat ik zelf ook erg gecharmeerd ben van de uiterst subtiele humor van Barbara Pym en van haar scherpe observatievermogen, leek het me vanzelfsprekend dat ik op zijn minst een klein beetje meedoe aan de festiviteiten. Dat kleine beetje bestaat uit deze blogpost en uit het lezen van mijn vijfde Barbara Pym boek (A Glass of Blessings), waar ik zo meteen aan ga beginnen, zodra ik dit stukje af heb.

Nog nooit gehoord van Barbara Pym? Lees dan hier wat meer over haar. Anglofiel en nog nooit wat van Barbara Pym gelezen? Shame on you! Elke anglofiel moet tenminste één van haar boeken hebben gelezen, want anders is de persoon in kwestie de naam anglofiel niet waard (beschamende bekentenis: ik las pas in 2010 voor het eerst een boek van haar en geneer me kapot dat ik mezelf vóór die tijd een echte anglofiel achtte). Je kunt ook beginnen door eerst één van mijn besprekingen te lezen. Tot nu toe heb ik op deze plaats vier keer over een roman van Barbara Pym geblogd:


Vind je ook dat het weer eens tijd is om niet de hele tijd amechtig achter de nieuwste bestsellers aan te hijgen, maar te onthaasten met een heerlijk boek van een Engelse schrijfster die in de jaren 60 uit de mode raakte wegens gebrek aan hipheid? Grijp dan eens naar Barbara Pym. Ik ga nu gauw beginnen aan A Glass of Blessings.

PS Aarzel om niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen!

8 opmerkingen:

 1. Ik geef eerlijk toe dat ik nog nooit een boek van haar gelezen heb, maar ik ga me hier nu zeker in verdiepen. Welk boek zou je aanraden als goede kennismaking met deze schrijfster?

  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb er ooit eentje gelezen maar vond het tamelijk saai ... Weet niet meer welke. Welke raad jij het meest aan?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het 'probleem' met Barbara Pym is een beetje dat haar boeken zó gemakkelijk weglezen, dat je al snel over de ironie en de scherpe observaties heen leest. Daarom kan ik me voorstellen dat mensen ze saai vinden. Als je wat gas terug neemt, komen ze (vind ik tenminste) het beste tot hun recht.
  Voor Bettina zou ik Some Tame Gazelle willen aanraden om mee te beginnen en voor Hella Excellent Women.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha, je hebt mij onderschat! Ik wist het al! Maar ook alleen omdat ik het op een engelstalige site gelezen had ;-)
  Ik heb zelfs ooit een vertaalde Pym gelezen, ik weet alleen niet meer welke, en ook niet meer wat ik ervan vond. Dat was in de tijd toen de biep nog niet voortdurend aan het meten was welke boeken onvoldoende uitgeleend worden (en die vervolgens uit de collectie te gooien) want ze zijn via de biep erg moeilijk te krijgen.
  Ik ga er ook wel weer eens één proberen, maar nu ff niet, heb er al te veel onderhanden. Kan alle bordjes nog net draaiend houden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Some tame gazelle is hierij besteld, je ziet, ik volg je aanwijzingen meteen op! :-)

  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vooral rustig aan doen, Joke. Barbara Pym moet je lezen als je er helemaal voor in de stemming bent. Niks afdwingen! Hoe gaat het met je hernia?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo mag ik het horen, Bettina. Zelf ben ik ook altijd heel gezagsgetrouw ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Met de hernia gaat het langzaam vooruit, maar zitten is nog steeds geen feest....ben dus nog steeds aan het 'revalideren'.

  BeantwoordenVerwijderen