De mooiste reisverhalen

Op deze pagina tref je de mooiste reisverhalen aan die ik heb gelezen en besproken nadat ik ben begonnen met bloggen. De pagina wordt up-to-date gehouden en aangevuld met nieuwe titels als daar aanleiding toe is. Dus kom over een jaartje of zo vooral nog een keer langs.

Afrika


Laurens van der Post, The Lost World of the Kalahari (1958)
Klassieker. Vooral de BBC-expeditie waarmee de schrijver de woestijn intrekt is zeer boeiend beschreven. De expeditie raakt al gauw in de problemen en het wordt steeds dubieuzer of Van der Post nog een authentieke Bosjesman-stam zal tegenkomen. Van der Post weet spanning in het verhaal aan te brengen, zijn natuurbeschrijvingen zijn vol van leven en poëzie en de lezer wordt volop meegesleept in het avontuur.
Klik hier voor de volledige bespreking.

Azië



Jon Krakauer, Into Thin Air (1997)
Jon Krakauer was als jongetje al gegrepen door het Everest-virus. Later, toen hij een ervaren bergbeklimmer en getrouwde journalist was, verminderde dat, maar toen hij de kans kreeg om voor een tijdschrift een artikel te schrijven over de commercialisering van de Everest-beklimmingen greep hij die meteen. De beklimming werd een ramp.
Klik hier voor de volledige bespreking.


P.F. Thomése, Grillroom Jeruzalem (2011)
In 2010 kreeg de auteur een uitnodiging om met nog 3 bekende schrijvers door Israël en de bezette gebieden te reizen en daar een boek over te schrijven. Wat dat oplevert is een ontzettend goed geschreven verslag waarin oneerbiedige humor en de confrontatie met andermans ellende in elkaar overgaan en door elkaar heen lopen, en een mengsel opleveren dat zowel amusant als indrukwekkend is.
Klik hier voor de volledige bespreking.

Europa



Patrick Leigh Fermor, A Time of Gifts (1977) en Between the Woods and the Water (1986)
Op 9 december 1933 neemt de 18-jarige Patrick de veerboot naar Hoek van Holland, met de bedoeling om vandaar naar Istanbul te wandelen op een budget van een pond per week. De ene nacht slaapt hij tussen de koeien in een boerenschuur, de andere in het kasteel van een baron die een kennis van een kennis is. Klassieke en erudiete reistrilogie, waarvan deel 3 nog volgt.
Klik hier en hier voor de volledige bespreking.

Sara Maitland, Gossip from the Forest (2012)
Een fascinerende mix van wandelingen door diverse Engelse bossen en de rol die het woud in de verbeelding, in de geschiedenis en vooral in de sprookjes heeft gespeeld. Maitland denkt dat de sprookjes die wij kennen (die van de Gebroeders Grimm en Moeder de Gans) zijn ontstaan in het bos, dat ze voor het eerst verteld werden door bosbewoners.
Klik hier voor de volledige bespreking.


Chris Stewart, Driving over Lemons (1999) en A Parrot in the Pepper Tree (2002) en The Almond Blossom Appreciation Society (2006)
Deze heerlijke serie gaat over de pogingen van Chris om het te maken als keuterboertje in de Alpujarras in het zuiden van Spanje. Hoe hij een amper bereikbare bouwval met de boer er nog in koopt, zonder zijn vrouw Ana te raadplegen, in de illusie dat hij een koopje gedaan heeft en hoe zijn optimisme en vertrouwen in de mensheid hem overal doorheen slepen. Zalige Britse humor.
Klik hier en hier voor de volledige bespreking.

Noord-Amerika



Barry Lopez, Arctic Dreams (1986)
Bekroond boek over het Noordpoolgebied in allerlei facetten. Lopez kiest voor een thematische benadering en combineert een literaire stijl met een poëtische blik. Hij vertelt over de eerste bewoners van het gebied; vertelt fascinerende verhalen over de verschillende soorten zeeijs, over ijsberen, over de poolnacht die vele maanden duurt en nog veel meer.
Klik hier voor de volledige bespreking.


Gary Paulsen, Winterdance (1995)
De Iditarod is een sledehondenrace dwars door Alaska over bijna 2000 km. De race vindt plaats in maart als het nog bitter koud is in de binnenlanden van Alaska - en die binnenlanden zijn in de winter één grote barre wildernis. Gary Paulsen vertelt over zijn deelname. Hij is geen literator, maar wat een fantastisch verhaal maakt hij ervan: humoristisch, spannend, ontroerend en bovenal meeslepend.
Klik hier voor de volledige bespreking.

Zuid-Amerika



Peter Fleming, Brazilian Adventure (1932)
Peter Fleming was de broer van James Bond-auteur Ian Fleming. Hij had een bekakte achtergrond, had gestudeerd in Oxford, maar zocht in de Braziliaanse binnenlanden onverdroten het avontuur en blijkt bepaald geen watje te zijn. Een onderhoudend en spannend verslag vol Britse ironie en zelfspot.
Klik hier voor de volledige bespreking.


David Grann, The Lost City of Z (2009)
In 1925 trok "Colonel" Percy Fawcett voor de zoveelste keer de Amazonejungle in, er heilig van overtuigd dat hij deze keer eindelijk de verdwenen beschaving zou vinden waar hij al zo lang naar op zoek was en die hij de City of Z noemde. De expeditie kreeg zeer veel aandacht in de media, totdat Fawcett en zijn mannen spoorloos verdwenen. Grann gaat 80 jaar later op onderzoek uit. Zeer boeiend.
Klik hier voor de volledige bespreking.