donderdag 31 december 2009

Mijn favorieten van 2009

Zijn er nog meer mensen hier met een zwak voor lijstjes? Ik weet dat het ontzettend afgezaagd is om aan het eind van het jaar een Beste-van-2009-lijst op te stellen, maar ik kan het niet laten. Wees maar blij dat ik slechts 86 boeken heb gelezen dit jaar, zodat het geen Top-2000 kan worden. Alhoewel, "slechts" 86 - voor mij is dat een enorme hoeveelheid. Een al te best hardloopjaar was het daarentegen niet, want al die leestijd moet natuurlijk wel ergens vandaan komen: slechts 1773 km. gerend tegen 3017 km. in mijn topjaar 2005, toen ik samen met Haile Gebreselassie de marathon van Amsterdam liep en slechts 97 minuten na hem finishte. Haile greep naast het wereldrecord, maar ik liep mijn beste tijd ooit en eindigde als nummer 305 (of daaromtrent) op de Nationale Marathon Ranglijst 2005 van Runner's World. Dat ik dat nog mee mocht maken.

Terug naar de boeken. Eerst maar even de statistiekjes (want ik ben ook een liefhebber van statistiekjes).

Soort boeken
Fictie: 63
Mémoires en reisverhalen: 8
Geschiedenis en kunstgeschiedenis: 7
Overige: 9

Dames en heren
Ik had sterk de indruk dat ik dit jaar voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke schrijvers had gelezen, maar ik blijk er spectaculair naast te zitten. Ik las 59 boeken van mannen en 28 van vrouwen. En ik maar denken dat ik dit jaar veel lievige vrouwenboeken had gelezen. Zeker gedroomd.

Geografie
Van de fictie die ik las kwamen er 46 boeken uit het Engelse taalgebied (26 uit GB, 10 uit de VS, vijf uit Canada, vier uit Ierland, één uit Nieuw Zeeland), vier uit Nederland, vier uit Frankrijk, twee uit Rusland en las ik één boek elk uit Italië, Zweden, Portugal, Oostenrijk, Israel, Somalië en Azerbeidzjan. Wel erg overheersend Engelstalig; maar ja, daar heb ik tenminste nog een beetje verstand van en dan moeten ze daar maar niet zoveel goeie romans publiceren.
O ja, en ik las ook nog een lang essay uit Japan en twee boeken over Zuidelijk Afrika vanwege mijn tripje naar Namibië deze zomer.

Jaartallen
Ik las slechts vier negentiende-eeuwse romans, en 11 uit de periode 1900-1970. De rest was eigentijds, waarvan zelfs een handjevol uit 2009. Tjonge, wat was ik actueel.

En dan nu de hoogtepunten van mijn leesjaar.

Beste literaire romans
  • Nooit meer slapen van W.F. Hermans. Geweldig boek. Het heeft van alles waar ik in geïnteresseerd ben: wetenschap, een wandelreis in de Noorse rimboe, lekkende tenten en een spannend verhaal.
  • The Dig van John Preston, een uiterst subtiel klein boekje over de opgraving van een Angelsaksisch graf in Sutton Hoo in 1939. Alleen voor wie houdt van tussen de regels doorlezen.
  • en Proust natuurlijk, maar die bewaar ik voor volgend jaar als ik de cyclus ga uitlezen (hoop ik)
Meest meeslepende roman
  • Ali and Nino van Kurban Said, met name de moeite waard voor mensen die net als ik in het Midden-Oosten hebben gereisd en daarbij getroffen zijn door de Oosterse cultuur (en er niet alleen maar modieus op schelden)
Sterkste misdaadverhaal
  • When Will There Be Good News? van Kate Atkinson, het derde en waarschijnlijk beste deel in haar Jackson Brodie-serie, waarin de show wordt gestolen door de aandoenlijke puber Reggie; één van de zeer weinige boeken die met recht een literaire thriller kunnen worden genoemd;
    en eervolle vermeldingen voor:
  • The Coffeetrader van David Liss en
  • Dark Fire van C.J. Sansom, allebei ijzersterke historische misdaadromans met een originele plot en veel gevoel voor de toenmalige tijdsgeest van respectievelijk het zeventiende-eeuwse Amsterdam en het zestiende-eeuwse Engeland.
Geestigste boek
  • The Uncommon Reader van Alan Bennett, waarin Queen Elizabeth per ongeluk in de bibliobus verzeild raakt, uit beleefdheid een boek leent en een fanatiek lezer wordt; allemaal puur fictief natuurlijk.
Spannendste romans
  • The Hunger Games en Catching Fire van Suzanne Collins, en dat terwijl ik niks met sf en jeugdboeken heb. Volgend jaar toch eens wat meer mij onbekende genres uitproberen.
Mooiste mémoires
  • Lark Rise to Candleford van Flora Thompson, liefdevolle herinneringen aan een armoedige maar gelukkige jeugd in een gehucht in het Engeland van de late negentiende eeuw;
  • Angela's Ashes van Frank McCourt, nog een armoedige jeugd, maar dan een stuk erger: hartverscheurend én humoristisch portret van een vreselijke jeugd in de sloppenwijk van Limerick.
Beste boeken over literatuur
  • How Proust Can Change your Life van Alain de Botton, die naar Groningen kwam voor een lezing, wat mij op het idee bracht om dit boek te lezen, dat ik vervolgens zo leuk vond dat ik erna ben begonnen aan A la recherche de temps perdu en dat Proust nu bezig is mijn hele leven te veranderen (grapje).
  • The Suspicions van Mr Whicher van Kate Summerscale bespreekt een waar gebeurde Victoriaanse moordzaak, naar aanleiding waarvan we ook het een en ander komen te weten over het leven in die tijd en vooral over hoe deze zaak de eerste Engelse misdaadromans als genre beïnvloedde.
Beste geschiedenis
  • The Island at the Center of the World van Russell Shorto, over de eerste decennia van de kolonie en handelspost Nieuw Amsterdam, dat later New York werd en waaraan meer Nederlands is dan men altijd gedacht. Grotendeels gebaseerd op stukken die pas onlangs beschikbaar zijn gekomen.
Wat was Uw favoriete boek het afgelopen jaar, Gewaardeerde Bloglezer?

14 opmerkingen:

  1. Favoriet is wel een lastige, maar de volgende boeken staken er wel bovenuit:

    - De rest is lawaai van Alex Ross. Een gids in mijn immer voortdurende worsteling om door te dringen in de muziek van de twintigste eeuw
    - De Privé-domeinen Mijn Vlaamse jaren (Jeroen Brouwers) en Weverbergh '30-'70 vanwege de hoogst vermakelijke toestanden in de Vlaamse uitgeverswereld
    - De winkeldagboeken van Engberts en Hesselink over de nog vermakelijker beslommeringen van de eigenaren van Hinderickx & Winderickx. Ik blijf ze steunen!
    - De bibliotheek bij nacht van Alberto Manguel. 's Avonds laat te lezen in volmaakte stilte bij een goed glas wijn
    - Don Quichot van La Mancha van Cervantes. Prachtige karakters en potsierlijke avonturen.

    Dan doe ik andere klassiekers nog te kort, evenals een aantal Privé-domeinen en wat werken over de Thomas-cantor uit Leipzig. Het is maar een greep natuurlijk.

    Beste wensen voor het nieuwe jaar in ieder geval!

    groet,

    Koen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aller-favorietste? Moeilijk hoor... Van de 4 die mijn blog sieren zijn er 3 die op de eerste plaats staan: Extremely Loud... wegens ontroering en vormgeving, Secret River wegens indringend thema en prachtige beschrijvingen, en Godverdomse Dagen wegens Nog Nooit zo'n boek gelezen (er is nog nooit zo'n boek geschreven, weet ik zeker).
    Enne .... Brandsporen? :-[

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Interessante lijst, Koen. De boeken van Alex Ross en Alberto Manguel ben ik elders ook al meerdere malen tegen gekomen. Zelf heb ik van Alberto Manguel laatst A History of Reading aangeschaft. Ken je dat?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. The Secret River moet ik nu toch echt snel gaan lezen. Aan The Idea of Perfection, ook van Kate Grenville, heb ik destijds veel plezier beleefd, maar ik heb wel begrepen dat The Secret River een heel ander soort boek is (en waarschijnlijk nog beter). Het komt op de lijst voor 2010!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. A History of reading heb ik in de Nederlandse versie in de kast staan, evenals Dagboek van een lezer. Vooral die eerste idd zeer de moeite waard!

    groet,

    Koen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voor zover ik goed kan vergelijken (want niet zoveel gelezen)
    On Cesil beach, mooie stijl geschreven
    En tja, ik ben een fan van Grunberg, hoewel tot mijn spijt 'onze oom' wat tegenviel.
    En, hoewel het al een oud boek is, 'Tussen twee paleizen' van Nagieb Mahfoez. Boeiend verhaal, mooi verteld.

    groet,
    Judith

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Chesil Beach is inderdaad prachtig. Het was één van mijn favorieten in 2008. Tot mijn vreugde zag ik onlangs dat er in maart weer een nieuwe McEwan gaat verschijnen. Ik weet tot nu toe alleen dat de titel Solar is en ben benieuwd naar de eerste recensies straks.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoezo lijstjes afgezaagd? Dit soort lijstjes is waarom ik bijhoud wat ik lees! Terugblikken aan het eind van het jaar en weer even genieten van wat je las. Ik kwam er gisteren pas aan toe en moet de statistiekjes nog doen.

    Wat een berg boeken las je! Jammer dat het ten koste ging van hartlopen; zou mij niet uitmaken maar liever én én natuurlijk. ;) Enne als ik ooit een spelletje 'The 6 degrees of Haile Gebreselassie' moet doen dan zit ik via jou dus slechts 2 stappen van hem vandaan! Wow. Maar ik ben nog meer onder de indruk van je prestatie van toen.

    Back to books...
    Nooit meer slapen - las ik in 2007 en toen eindigde hij ook bij mijn toppers! Echt een geweldig (verrassend en gedoemd) boek.

    Van The Dig had ik nog niet gehoord maar hij klinkt interessant!

    The Hunger Games / Catching Fire - zucht, jij ook al? Ik ben geen jeugdboeken- en fanatasylezer (tja, dat zeg jij ook) maar de titels blijven maar steeds mijn kant op gesmeten worden...

    Angela's Ashes... Vooral de film niet kijken! Ik trok het boek nog net (als ik mij dat goed herinner, met terugwerkende kracht is het een boek dat ik vanwege de ellende NIEMAND zou aanraden) maar de film is nog miserabeler en voegt niets toe.

    The Suspicions van Mr. Wicher - wat grappig dat jij die nu toch weer als highlight uit je lijst pikt. Het book panel van Simon Mayo (een van mijn fav podcasts) was hier enthousiast over maar verschillende boekgrrls vonden het vooral erg langdradig en voorzien van teveel ruis (mijn woorden). Ik kan dus niet besluiten of ik hem wel of niet op mijn 'nog te lezen lijstje' moet plaatsen!

    Nu nog even kijken wat je commentators voor favorieten hebben. :)

    Ik wens je een geweldig 2010 met nog meer boeken én meer hardlopen (plus natuurlijk alle gebruikelijke wensen qua gezondheid en zo). :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik las Don Quichot in 2005. Ben blij dat ik het heb gedaan (nu weet ik tenminste echt waar het over gaat en kan ik verwijzingen in andere boeken herkennen), maar eerlijk gezegd vond ik het niet geweldig. Ik had echt een beetje doorzettingsvermogen nodig... ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Jij ook een fantastisch 2010 gewenst, met veel mooie boeken en veel lekker Japans eten en veel mooie wandelingen.
    Ik heb overal gemengde reacties op The Suspicions of Mr Whicher gezien. Vooral mensen die een suspenseverhaal verwachtten, vonden het boek tegenvallen. Zelf was ik enorm gecharmeerd van al de historische en letterkundige aspecten en ik vond het daardoor adembenemder dan menig thriller. Maar dat is heel persoonlijk.
    En je krijgt de groeten van Haile ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Na twee weken nu weer aan het werk en dus eindelijk weer de mogelijkheid om te reageren.

    Allereerst een heel goed en gezond 2010 gewenst met veel leesplezier!

    En wat een mooie marathon-herinnering! :)

    Diverse titels uit je lijstje heb ik ook gelezen, maar ik weet niet meer op welke blogjes ik heb gereageerd, dus voor de zekerheid laat ik commentaar hier achterwege. Alleen heb ik vorig jaar de (uitstekende) Engelse vertaling van Nooit meer slapen aan een Amerikaanse vriendin gegeven, die vond het ook een geweldig boek.

    Ik heb vorig jaar maar 39 boeken gelezen (wel meer dan in 2008) en dit is mijn top 5 van nieuw gelezen boeken:

    1. The Earth Hums in B Flat - Mari Strachan
    2. Gilead - Marilynne Robinson
    3. Odd One Out - Lissa Evans: dit boek had ik eerst 3 sterren gegeven (= goed), maar achteraf wilde ik het toch liever aanschaffen om nog eens te kunnen lezen dan de hierna volgende boeken met 4 sterren (= zeer goed), dus heb ik het gepromoveerd naar de 3e plaats. Een heel plezierig boek.
    4. Een volmaakte kelner - Alain Claude Sulzer: mooi, klein verhaal over een treurig verlopende liefde. De kelner uit de titel deed me een beetje denken aan de butler in The Remains of the Day.
    5. Vrije vormen - Joke van Leeuwen: prachtig geschreven, maar een nogal gruwelijk einde (ik ben ook zo iemand voor wie geweld al gauw teveel wordt).

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een interessante lijst. Nummer 1 en 2 ken ik en vond ik ook allebei prachtig, maar de andere 3 zijn voor mij volstrekt onbekend. Ga ik eens nazoeken op LibraryThing.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Erik Scheffers1 mei 2012 om 16:03

    Hoi Anna, mooiste boek dat ik in 2009 heb gelezen was de "Essays" van Montaigne. Ook erg mooi:
    - Stille sneeuwval van Junichiro Tanizaki
    - De broers Karamazov van Dostojewski in de nieuwe vertaling van Arthur Langeveld
    - The complete Calvin and Hobbes van Bill Watterson
    - 8 delen Boeddha, een manga (Japans stripverhaal) van Osamu Tezuka
    - Onder de Palestijnen en Safe area Gorazde van Joe Sacco
    - Het fotoboek van Jan Saudek uitgegeven door Taschen
    - Portraits of greatness, een fotoboek van Yousuf Karsh
    Tenslotte heb ik ook erg genoten van het herlezen van het 23-delige Geheim dagboek van Hans Warren

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bedankt voor je bijdrage, Erik. Ik moet toch eindelijk eens aan Montaigne beginnen. Hij staat al tijden op mijn eReader, tezamen met een boek over hem van Sarah Bakewell.

    BeantwoordenVerwijderen