zondag 5 januari 2014

2 x 15 in 5

Ik heb laatst een afspraakje met Joke van Boekhappen gemaakt. Nee, niet zó'n afspraakje! maar een afspraak om een blogpost te schrijven naar aanleiding van de NRC-lijst van de 50 opvallendste romans van de afgelopen in vijf jaar. Het leek ons aardig idee om ook zoiets te doen, maar dan net een beetje anders - leuker en interessanter natuurlijk ;-). Daarom verschijnen er vandaag van ons ieder twee lijstjes met romans uit de afgelopen  vijf jaar: één met onze favorieten die we al hebben gelezen, en één met de vijftien romans die we nog graag willen lezen. Joke heeft er stiekem nog een reisboek en wetenschapsboek ingesmokkeld, maar ik heb me uit gemakzucht, net als NRC, beperkt tot fictie. Hier is de link naar de lijsten van Joke.

15 gelezen toppers die zijn verschenen in 2009-2013 (klik op de titel voor mijn bespreking)


15 romans uit 2009-2013 die ik nog wil lezen 

En hieronder dan de 15 romans, eveneens verschenen in de afgelopen vijf jaar, waar ik nieuwsgierig naar ben en die ik nog graag wil lezen. Dat is overigens geen enkele garantie dat ik ze ook daadwerkelijk zal lezen - wij verkeren tegenwoordig immers in de hoogst luxueuze positie dat er oneindig meer mooie boeken uitkomen dan we ooit daadwerkelijk tot ons kunnen nemen. De vervolgromans van Knaus en Mantel (respectievelijk Liefde en Bring Up the Bodies) staan er niet op, want het spreekt vanzelf dat ik die graag wil lezen en zo heb ik lekker ruimte voor twee extra boeken. Mij ontbreekt momenteel de tijd om mijn keuze nader toe te lichten (ik loop ook al verscheidene boekbesprekingen achter), maar als je op de titel klikt, kom je op de pagina die LibraryThing aan het boek heeft gewijd.

Zijn er mensen die al boeken van de tweede lijst hebben gelezen? En wat vonden ze daar van? Aanrader of afknapper?

PS Aarzel om niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen!

34 opmerkingen:

 1. Ja daar ben ik ook hier weer! De meeste boeken die je hebt gelezen of nog wilt lezen staan ook nog op mijn lijstjes. Nu ik ze zie denk ik: oh ja die ook nog!! Maar er was er één die ik niet kende, het boek van Priya Basil! Dat lijkt me ook een erg mooi boek. Stefan Hertmans heb ik als reservering bij de biep staan. Ik heb me net een beetje zitten verdiepen in boeken over WOI maar dat kan ik beter niet doen want dat levert alleen maar weer langere lijsten op ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch levert het maken en vastleggen van zo'n lijst ook nog wat anders op, volgens mij. Ik zie door de vele boeken die ik nog heb door de bomen amper nog het bos, maar nu is er structuur aangebracht, zijn er prioriteiten gesteld en houd ik me misschien wat beter aan mijn eigen voornemens. Verhip! heb ik toch nog een goed voornemen gemaakt, terwijl ik daar normaal niet aan doe.

   Verwijderen
  2. Oh ja dat is wel een goed idee. knap als je dat kunt volhouden. Ik weet van mezelf dat ik dat niet kan, er komen dan toch weer allerlei boeken tussendoor die ook zo graag meteen wil lezen. Ben benieuwd Anna!

   Verwijderen
  3. Het is zeer de vraag of ik het volhoud, maar ik kan altijd een poging doen! Ik ben benieuwd hoeveel boeken van deze lijst ik aan het eind van het jaar echt gelezen heb.
   Maar hoe dan ook, het was in ieder geval een heel goed idee van jou.

   Verwijderen
 2. Hoi Anna, deze post heeft ook al bij de site van Joke gestaan.Ik zal ook eens een poging wagen om met een lijstje te komen van mijn favoriete boeken van de laatste 5 jaar. Het grote probleem hierbij is dat ik vrijwel geen recent uitgebrachte boeken lees. Toch kom ik nog tot 10 titels die ik de moeite waard vond. Allereerst 5 graphic novels:
  1: Guy Delisle: Jeruzalem, een prachtige strip over het leven in Jeruzalem naar aanleiding van een verblijf van een jaar in die stad.
  2: Craig Thompson: Habibie, een prachtig getekende strip vol met elementen uit de wereld van 1001 nacht. Inhoudelijk valt hier wel wat op aan te merken (nogal geweldadig).
  3: Julie Maroh: Blauw is een warme kleur, over het opgroeien van een meisje in een Franse provinciestad. De film die van het boek is gemaakt "La vie d'Adèle" is fenomenaal.
  4: Apostolos Doxiades: Logicomix. Over de zoektocht naar waarheid.
  5: Joe Sacco: Footnotes from Gaza. Over twee incidenten tussen de Israëliers en de Palestijnen in de jaren 50.
  Ook kom ik tot 5 boeken geschreven door Nederlandstalige auteurs:
  6: Carolijn Visser: Het eerste boek waarin Carolijn Visser niet haar eigen belevenissen opschrijft maar die van een familie in Argentinië. Mooie biografie!
  7: Jan van Mersbergen: Reis naar de overkant van de nacht. Getipt door jou over een dronken nacht tijdens Carnavalsavond in Venlo.
  8: David van Reybrouck: Congo. Zeer leesbaar geschreven geschiedenis van dit land.
  9: Hans Warren: Geheim dagboek deel 21: 1998-2000. Afsluiting van een langlopend dagboekproject. Ik vind Warren geweldig, maar de meningen over zijn dagboek zijn sterk verdeeld.
  10: Mirjam van Roode: De roep van de Mapori. Een auteur waar nog nooit iemand van heeft gehoord, die ik toevallig persoonlijk ken. Sterk geschreven verhaal over een intercultureel huwelijk tussen een Nederlandse en een Masai.
  Van deze tien boeken is het boek van Delisle duidelijk mijn favoriet.
  Dan nog een boek dat waarschijnlijk op ieders lijstje voorkomt maar dat al in 1963 is verschenen en nu pas is vertaald. Stoner van John Williams.
  Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eh ja, dat deze post ook op de site van Joke staat, weet ik, Erik. Als je nog even naar boven gaat naar het begin, kun je zien dat we dat namelijk samen zo gepland hebben!
   Het was trouwens de bedoeling om je alleen te beperken tot romans, maar je mag de regels natuurlijk zelf aanpassen :-)
   Leuk dat Jan van Mersbergen ook op jouw lijst staat. Fantastisch boek is dat.

   Verwijderen
 3. Mooie lijstjes! Aangezien ik mij 'beperk' tot Nederlandse literatuur, zullen mijn lijstjes er héél anders uitzien. Momenteel lees ik voornamelijk recente romans. Misschien ga ik ook een 2 x 15 in 5 maken, geeft wel duidelijkheid wat ik nu echt graag wil lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens, Inge. Ik moet bekennen dat ik uren met deze lijstjes bezig ben geweest (ik heb veel te veel boeken), maar dat die bezigheid me uiteindelijk wel veel voldoening heeft geschonken. Laat me weten als je zelf ook zo'n lijst maakt, dan kan ik inspiratie op doen voor Nederlandse boeken. Ik lees daar niet heel veel van, maar toch wel zo nu en dan één.

   Verwijderen
 4. Van beide lijstjes heb ik enkel De afvallige gelezen. Sense of an Ending, Wolf Hall en Oorlog en Terpentijn staan hier thuis te wachten bij mijn ongelezen boeken. Het wordt dringend tijd dat ik daar eens werk van maak. (Misschien na de drie boeken die ik momenteel tegelijk aan het lezen ben...)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, er zijn te veel mooie boeken, Marieke! Wat een luxe, hè? Lees in ieder geval Sense of an Ending als ik zo onbescheiden mag zijn, dat geeft veel stof tot nadenken, én het is zeer toegankelijk.

   Verwijderen
 5. Marriage Plot is a waste of time, de Omweg vond ik lang niet zo goed als Boven is het Stil, en op The Luminaries verheug ik me. Voor de rest wacht ik jouw bespreking af!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laat The Marriage Plot me nu net van allerlei verschillende kanten me nadrukkelijk zijn aangeraden... Benieuwd wat ik er zelf van ga vinden. En als ik De omweg (dat zeer enthousiast werd ontvangen in de Engelstalige pers en blogosphere) goed vind, ga ik natuurlijk door naar Boven is het stil.

   Verwijderen
  2. Oh hier zit er nog één die The Marriage Plot aangeraden heeft gekregen....en ik werd zelf ook enthousiast door de bespreking bij Theetante (http://detheetante.blogspot.nl/2013/11/sttttt-studie.html).
   Nou ja, ik ben ook benieuwd wat ik er zelf van ga vinden....

   Verwijderen
 6. Stefan Hertmans roman 'Oorlog en Terpentijn' heb ik afgelopen jaar gelezen en stond in 2013 bij mij op plaats 2, hoewel ik er lang over gedubd heb: 1 was ook mogelijk. Het is een bijzonder en prachtig boek, waarin ik veel passages heb aangestreept om te herlezen. Overigens, mijn conplimenten voor je mooie blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om te horen dat je Oorlog en terpentijn zo de moeite waard vond, Margriet. En welkom op mijn blog!

   Verwijderen
 7. Erg leuk om jouw lijst en die van Joke met elkaar te vergelijken. Ik zie een paar bekende boeken, en een paar die ik niet ken, maar misschien wel interessant zijn. Over The Luminaries hoor ik niet zo heel veel goeds, vrees ik, dus ik weet het niet met dat boek. HhhH heb ik op de ereader, dus ik ben wel benieuwd of ik die mooi zal vinden.

  Dank voor de inspiratie!
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou mij interessant en inspirerend lijken om kennis te nemen van jouw 15 boeken uit 2009-2013 die je nog wilt lezen. Waarom doe je niet gewoon mee? (en dat geldt voor de anderen met een blog ook!)

   Verwijderen
 8. Ik vrees dat mijn fictielijstje beperkt blijft tot 5 in 5. In alfabetische volgorde:

  Jessica Grant – Come, Thou Tortoise
  Julie Hecht – Happy Trails to You
  Mari Strachan – The Earth Hums in B-Flat
  Sue Townsend – Adrian Mole: the Prostrate Years
  Floortje Zwigtman – Spiegeljongen

  Helaas mocht What Was Lost van Catherine O'Flynn niet meedoen (2008), en The News Where You Are vond ik toch een stukje minder dan haar debuut.

  Ik wil in ieder geval Life After Life van Kate Atkinson en The Goldfinch van Donna Tartt lezen. Voor de rest leg ik me nergens op vast. :)

  (Allemaal dames, valt me trouwens nu pas op.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een originele lijst, Lethe. Ik heb daarvan alleen het boek van Strachan gelezen en zoals je hebt gezien was dat ook één van mijn toppers.
   What Was Lost was ook bij mij zonder meer op de lijst gekomen, als het niet in 2008 was gepubliceerd en wat betreft The News Where You Are, dat was inderdaad toch een stukje minder, helaas (bespreking volgt deze maand).

   Verwijderen
  2. PS Ik ontdek net dat er op mijn beide gecombineerde lijsten evenveel dames als heren staan. Dat is toch aardig!

   Verwijderen
  3. Ik denk dat de eerste twee titels (van Grant en Hecht) jou ook wel zouden aanspreken.

   Come, Thou Tortoise is mijn favoriet, n.a.v. het maken van dit lijstje ben ik het momenteel weer aan het herlezen. (Als je op zoek gaat naar recensies moet je niet die uit de Guardian lezen. Afgezien van het feit dat het een van de weinige negatieve recensies is, is het ook nogal spoilerific.)

   Verwijderen
  4. Ik heb zojuist een voorproefje van Come, Thou Tortoise naar mijn Kindle gestuurd. Amazon noemt het een "delightfully offbeat story" en dat is voor mij altijd een aanbeveling.

   Verwijderen
 9. Hoi Anna, jouw toppers gaan regelrecht naar mijn wensenlijst en wat jouw wensenlijst betreft, daarvan kan ik je Oorlog en Terpentijn en HHhH van harte aanbevelen. Ze behoren tot het beste van het beste van mijn afgelopen leesjaren. Over De omweg was ik niet zo enthousiast, maar de boeken van Gerbrand Bakker kunnen me altijd wel raken, op de een of andere manier.
  The Good Muslim las ik nog niet, maar wel deel 1 van deze Bangladesh-trilogie, m.n. A Golden Age dat me niet zo kon bekoren. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een goed boek van te maken, maar m.i. ontbrak er toch iets. Ik kijk al uit naar jouw recensies in 2014!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Monica, ik denk dat ik nu toch echt niet meer aan Oorlog en terpentijn ontkom ;-), en HHhH komt ook een plekje hoger op de nog-te-lezen lijst. Van Gerbrand Bakker heb ik nog nooit wat gelezen, maar De omweg werd op meerdere plekken enthousiast ontvangen in de Engelse vertaling, zodat ik met dat boek wilde beginnen.
   Het schijnt dat deel 2 van Bangladesh-trilogie beter is dan deel 1, vandaar dat ik van plan om gewoon meteen maar met deel 2 te beginnen.

   Verwijderen
 10. Hoi Anna, inmiddels heb ik een nieuw mooi boek gelezen uit de laatste 5 jaar: deel 1 en 2 van "Memoires van een slecht mens" van Theo Kars. Zie librarything of blog2 voor een korte bespreking. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Telt niet, Erik! Er mogen alleen romans op de lijst ;-)
   Blog2? Hoor ik te weten wat en waar dat is?

   Verwijderen
  2. Hoi Anna, neem me niet kwalijk. www.blog2.nl is de boekenblog van antiquariaat Boek2 uit Maarssen (voorheen Utrecht) waar voortaan af en toe boekbesprekingen van mij geplaatst worden. Ik blijf ze ook op librarything plaatsen. Ik had natuurlijk niet goed gekeken dat er alleen romans op de lijst stonden. Jammer eigenlijk, er is nog zoveel meer: verhalenbundels, reisverhalen, memoires, dagboeken, biografieën, etc. Vaak wordt in Nederland gedaan alsof romans de enige soort boeken zijn. Groetjes, Erik

   Verwijderen
  3. Erik, dat er alleen romans op de lijst staan heeft helemaal niks te maken met het feit dat wij niet geïnteresseerd zouden zijn in non-fictie, maar komt omdat
   (1) de NRC-lijst waar wij door geïnspireerd werden ook alleen maar romans kende;
   (2) er anders helemaal geen beginnen meer aan was. Het was nu al zo moeilijk om keuzes te maken.

   Verwijderen
 11. There are a few in your list that I know. I've not read the Damon Algut book but last year I read his book "The Quarry", which was very good. Barnes and Atkinson - very "English" writers. I'm not sure how Nicholson Baker's Anthologist would come across in translation because it covers many technical aspects of English language poetry. I thought it was so good I have an audio version as well as the book and have bought the book for a friend also.

  Very interesting post!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I don't think The Anthologist has been translated into Dutch, Tom, probably wisely. Anyway, I always read English language books in the original.
   I have The Quarry on my Kindle, actually bought it on your recommendation (!) and might even get round to reading it this year. I plan to visit Uganda this summer and aim to read somewhat more African literature than ususal.

   Verwijderen
 12. ik ben nu ongeveer 100 blz ver in The Luminaries en begin me te vervelen. Ben bang dat ik erin ophoud.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O jammer. Hopelijk komt het op korte termijn nog goed en raak je door een onverwachte wending toch geboeid. Ik laat het boek wel op mijn lijstje staan, en ben benieuwd hoe het mij vergaat rond pagina 100.

   Verwijderen
 13. Zeer goeie smaak! Ik heb The Luminaries net uit en vond het fantastisch. In het begin een beetje doorzetten en je niet teveel aantrekken van de hele horoscoopstructuur, het verhaal en de personages op zich zijn al ingewikkeld genoeg. The Marriage Plot vind ik trouwens ook wel nog een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed om te horen, Annelies. Ik ga The Luminaries zeker lezen (kwam hier een hele interessante bespreking tegen), maar wacht even tot ik weer wat meer tijd voor dikke boeken heb - hopelijk in april. Ik raak steeds nieuwsgieriger.

   Verwijderen