woensdag 12 augustus 2015

Boeken over boeken

Ik weet, beste lezers, dat de meeste van jullie dol zijn op 'boeken over boeken': romans of non-fictie waarin de liefde voor lezen en boeken in allerlei vormen expliciet en met groot enthousiasme wordt beleden. Hieronder heb ik - in alfabetische volgorde van schrijversnaam - de titels verzameld die ik onder deze noemer de afgelopen jaren heb besproken. Er zijn romans bij, memoires, essays, een hommage aan een schrijver, een hommage aan lezen in het algemeen en zelfs een hommage aan één boek.

Begrijpt je omgeving niet waarom je zo graag met boeken in de weer bent? Is er niemand met wie je uren kunt leuteren over je leesliefde? Grijp dan naar één van de boeken hieronder en je krijgt het gevoel dat je er een zielsverwant bij hebt.



Alan Bennett, The Uncommon Reader (GB 2006)

Het is allemaal de schuld van de hondjes. Als die niet zo tekeer waren gegaan tegen de bibliobus bij de paleiskeukens, dan had Queen Elizabeth zich nooit verplicht gevoeld om uit beleefdheid een boek te lenen en had ze nooit de geneugten van het lezen ontdekt. Dit boek is duidelijk amusante fictie - voor zover bekend heeft QE II niet de minste interesse voor boeken - maar het is in de eerste plaats een lofrede op het lezen. Klik hier voor de volledige bespreking.


Alain de Botton, How Proust Can Change Your Life (GB 1997)

Dit is een volstrekt unieke en onwaarschijnlijk klinkende combi van literatuurkritiek, biografie, zelfhulpgids en filosofie, gebracht met veel gevoel voor humor en ironie. De humor en de speelsheid zijn trouwens bedrieglijk en ik werd er zelf ook even door misleid, totdat ik me realiseerde dat De Botton onder al die lichtvoetigheid warempel intelligente inzichten verborg. Klik hier voor de volledige bespreking.


Lewis Buzbee, The Yellow-Lighted Bookshop (VS 2006)

Zoals de ondertitel doet vermoeden bestaat The Yellow-Lighted Bookshop zowel uit geschiedenis als uit persoonlijke mémoires: we worden deelgenoot van Buzbee's eigen ervaringen in de boekverkoperswereld én krijgen daar tussendoor de geschiedenis van het boekverkopen voorgeschoteld: van E-gyptenaren tot E-boeken, zeg maar. Het is een aangenaam boekje. Klik hier voor de volledige bespreking.


William Deresiewicz, A Jane Austen Education (VS 2011)

Deresiewicz relateert het groeiproces van de Austinheldinnen op onderhoudende wijze aan zijn eigen leven. Elke roman leerde hem steeds weer iets over zichzelf. En net zoals bij de Austenheldinnen kwamen inzicht en zelfkennis pas na het maken van fouten. Het boek klinkt nu een beetje als een soort gimmicky zelfhulpboek, maar dat is het gelukkig niet, want Deresiewicz komtwel degelijk tot een beter begrip van de boeken zelf en van wat Austens schrijfkunst inhoudt. Klik hier voor de volledige bespreking.


Anne Fadiman, Ex Libris: Confessions of a Common Reader (VS 1998)

Dit verrukkelijke bundeltje bevat 18 erudiete en tegelijkertijd luchtige opstellen over zaken die met boeken en lezen te maken hebben. Zo is er een essay over de vreugde van het ontdekken van nieuwe moeilijke woorden (wie weet uit zijn hoofd wat opopanax betekent? of mephitic?), maar ook één over de lol van het bestuderen van het Amerikaanse equivalent van de Wehkampcatalogus. Of over hoe het een kick geeft om de Odyssee te lezen in de Siciliaanse grot waar de cycloop gewoond zou hebben. Klik hier voor de volledige bespreking.


Alan Jacobs, The Pleasures of Reading in an Age of Distraction (VS 2011)

Jacobs breekt in dit fijne boek een lans voor het opgaan in boeken zonder de hele tijd afgeleid worden door je Twitter- en Facebookaccount, voor het lezen voor plezier en verdieping, waarbij je je niet laat opjagen door lijstjes zoals 1001 Books You Have To Read Before You Die, maar vooral je eigen opwellingen volgt en aldus je eigen smaak en onderscheidingsvermogen vormt. Klik hier voor de volledige bespreking.



Rebecca Mead, My Life in Middlemarch (VS 2014)

Toen Rebecca Mead een opgroeiende tiener in Engeland was, ontdekte ze voor het eerst Middlemarch, de dikke pil uit 1874 van George Eliot. Middlemarch maakte meteen een verpletterende  indruk en bleef het boek waaruit Mead steeds weer uit zou putten en steeds weer naar terug zou keren. Daarover heeft ze nu dit boek geschreven, een mix van memoires, literatuurkritiek en biografie. Klik hier voor de volledige bespreking.


Christopher Morley, Parnassus on Wheels (VS 1917) 

De hoofdpersoon van deze charmante novelle is een behoorlijk onwaarschijnlijke heldin: een gezette Amerikaanse boerin van middelbare leeftijd die door haar broer ooit van een akelig gouvernantebestaan is gered en sindsdien samen met hem een boerderij runt. Aangezien dit boek aan het begin van de vorige eeuw speelt, is het runnen van die  boerderij een zeer arbeidsintensieve bezigheid, zodat onze heldin aan lezen al vele jaren niet meer is toegekomen. Klik hier voor de volledige bespreking.


Robin Sloan, Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore (VS 2012)

Toevallig op zoek naar een origineel, lichtvoetige roman, die je na de laatste bladzij met een prettig gevoel dichtklapt? En die nog redelijk intelligent is ook? Dan hoef je nu niet verder meer te zoeken. Sloan combineert in dit verhaal op charmante wijze een bibliofiele speurtocht naar een geheimzinnig manuscript met supernerdy hightech IT.
Klik hier voor de volledige bespreking.


Gabrielle Zevin, The Storied Life of A.J. Fikry (VS 2014)

De reden dat deze roman vast voor geen enkele boekenliefhebber stuk kan, is dat de hoofdpersonen een boekverkoper en een vertegenwoordigster van een uitgever zijn, dat andere rollen zijn weggelegd voor een succesvolle auteur en een worstelende aspirant-schrijfster, en dat elk hoofdstuk begint met een aanbeveling van de hoofdpersoon van een kort verhaal voor zijn opgroeiende dochter. Er is zelfs een politie-inspecteur die dankzij A.J. aan het lezen slaat en een boekenclub voor collega's opricht, waar ze (drie maal raden:) detectives bespreken. Klik hier voor de volledige bespreking.


PS Aarzel om niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen! Heb je dit boek besproken op je eigen blog? Plaats dan s.v.p. een link bij de reacties.

8 opmerkingen:

  1. Hoi Anna, prachtig lijstje weer. Ik ben benieuwd waar je nu weer uithangt. Veel vakantieplezier en groetjes van Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In deze bespreking gaf ik een niet te missen hint waar ik naar toe ging ;-)
      Ik ben net weer terug en heb een geweldige reis gehad, maar daarover later meer. Ik verwacht over ongeveer een week een reisimpressie met foto's klaar te hebben.

      Verwijderen
  2. Een boek over boeken dat ik (ook) met veel plezier gelezen heb, is Faulks on Fiction, van Sebastian Faulks, waarin hij 28 personages bespreekt, verdeeld over de categorieën Heroes, Snobs, Lovers en Villains. Leest lekker weg en geeft je een mooi overzicht van de ontwikkeling van (karakters in) de Engelse roman, want hij begint bij Robinson Crusoe en eindigt met Barbara Covett, uit de roman Notes on a Scandal (2003) van Zoë Heller.
    Verder lees ik heel graag in The Novel Cure, van Ella Berthoud en Susan Elderkin. Voor elke denkbare kwaal, aandoening en gemoedstoestand raden zij een boek aan dat de last kan verlichten. Het is een genoegen om hun aanbevelingen te lezen (ze schrijven goed, met een fijn gevoel voor humor) en je ontdekt boeken (en kwalen!) die je nog niet kent, of die je alweer vergeten was. Perfect boek om in te bladeren en hier en daar een stuk te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een mooie aanvullingen, Johanna. Die boeken ga ik zeker eens nader bekijken.

      Verwijderen
  3. Hoi Anna, een boek dat ik kan aanraden is The literary detective van John Sutherland. Dit is een verzameling van drie eerder verschenen boeken van zijn hand. De ondertitel van dit boek 100 puzzles in classic fiction geeft aan waar dit boek over gaat. In korte stukken van zo'n 5 tot 10 pagina's worden in totaal 100 "puzzels" uit de klassieke Engelse literatuur besproken. Je moet hierbij denken aan auteurs als Jane Austen, Charles Dickens, George Elliot, Anthony Trollope, en de Brontë Sisters. De puzzels bestaan uit vragen die je naar aanleiding van het boek zou kunnen stellen. Je moet hierbij denken aan vragen als: Is Heathcliff a murderer?, What does Mr. Pickwick retire from? Who betrays Elizabeth Bennet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een grappig gegeven, Jeroen. Ik ken John Sutherland wel van naam, maar heb nog nooit iets van hem gelezen. Helaas is dit boek nog niet als e-boek verkrijgbaar, maar dat komt vast nog wel.

      Verwijderen
    2. Het boek dateert al uit 2000, dus ik vraag me af of dit boek wel als e-boek zal gaan verschijnen. Ik heb eigenlijk geen idee aan de hand van welke criteria uitgeverijen bepalen of een publicatie als e-book nog zinvol is.

      Verwijderen
    3. Persoonlijk denk ik dat het slechts een kwestie van tijd is voordat een gerenommeerde schrijver als John Sutherland in zijn geheel in e-boek verkrijgbaar is, vooral omdat deze "puzzels'", gezien de besprekingen op Amazon, behoorlijk geliefd zijn.

      Verwijderen