Er was in 2015 minder tijd om te lezen dan in voorgaande jaren, dankzij andere leuke activiteiten, en ook voor volgend jaar verwacht dat ik over minder leestijd dan gebruikelijk zal beschikken. Maar dat mag de pret niet drukken, want er staat net als de twee voorgaande jaren ook weer een mooi lijstje met goede voornemens klaar, in de vorm van 15 romans die ik dan in ieder geval wil lezen. Het blijkt voor mij de enige manier te zijn om een beetje ordening aan te brengen in de enorme brij van al die honderden ongelezen boeken. Zo lukt het tenminste nog een klein beetje om te voorkomen dat de de mogelijke juweeltjes daar volledig bedolven worden onder de waan van de dag. Bovendien komen maar liefst vier van mijn negen favoriete romans van 2015 van dit lijstje.
Hier zijn mijn mooiste boeken van 2015....
Fictie
- J.G. Farrell, The Siege of Krishnapur (GB 1973)
Een briljant geschreven roman over een belegerd garnizoensstadje in Victoriaans India, waar hilariteit en diepgang wonderbaarlijk goed hand in hand gaan. - Jane Gardam, The Man in the Wooden Hat (GB 2009) en Last Friends (GB 2013)
De schitterend vertelde verhalen van een aantal Britten in de voormalige kolonie Hong Kong en hun levens daarvoor en daarna. - Jessica Grant, Come Thou Tortoise (Canada 2009)
Audrey is uniek en dit boek ook. In haar geheel eigen stem vertelt ze hoe ze de dood van haar vader verwerkt en maakt ze ons deelgenoot van haar bijzondere kijk op de wereld. - Nicola Griffith, Hild (GB 2013)
Een superieur portret van de jeugd van een heidense Angelsaksische prinses, die later een beroemde abdis zou worden. Ook een superieur tijdsbeeld. - Marlen Haushofer, De wand (Oostenrijk 1963)
Wat gebeurt er als je ineens de berg niet meer af kunt omdat er plotseling een doorzichtige wand staat, waarachter alles dood is? Een beklemmende pageturner. - Andrew Michael Hurley, The Loney (GB 2014)
In geen enkele categorie te stoppen, maar gewoon heel erg goed: vreemde gebeurtenissen aan de Engelse kust, waar wonderen lijken te gebeuren, waarbij niet vast te stellen is of het om goed of om kwaad gaat. Zeer intrigerend. - Emily St. John Mandel, Station Eleven (Canada 2014)
Het allermooiste boek van het jaar. Een grotendeels ontvolkt Canada in de nabije toekomst, waar een groep reizende acteurs en musici probeert op de been te blijven. - David Mitchell, Slade House (GB 2015)
Puur leesplezier. Een verhaal van een soort spookhuis, waar om de zeven jaar iets heel raars gebeurt, waar alleen Mitchell zoiets geweldigs van kan maken. - Connie Willis, To Say Nothing of the Dog (VS 1998)
Dit was een herlezing en het was nog steeds ongelooflijk geestig: tijdreizigers die vanuit het midden van de 21ste eeuw terugreizen naar de Tweede Wereldoorlog en Victoriaans Engeland om dingen recht te zetten. Dikke pret.
- Ruth Goodman, How to be a Victorian (GB 2013)
Dompel je samen met historicus Ruth Goodman onder in de Victoriaanse tijd en ervaar hoe het dagelijkse leven van de gewone man of vrouw er destijds uit zag. Extra leuk omdat de auteur veel dingen zelf heeft uitgeprobeerd en dus aan den lijve ondervonden. - Michael Pye, The Edge of the World (GB 2014)
Verhalende geschiedenis over de middeleeuwen in het gebied rond de Noordzee, Niet de koningen en de veldslagen komen aan bod, maar de handelaren, de boeren en andere gewone mensen. Zeer lezenswaardig.
- David Lodge, The Art of Fiction (GB 1992)
Een verrukkelijk boek voor de literatuurkenner die door Lodge (romanschrijver en letterkundeprofessor) graag mee aan de hand wordt genomen om eens grondig in een heel stel fragmenten van Engelstalige romans te duiken en zo te ontdekken wat goed schrijven eigenlijk inhoudt. - Ronan Mcdonald, The Death of the Critic (GB 2008)
Een zeer welsprekend pleidooi voor een grotere rol voor de - zeg maar - ouderwetse literatuurrecensent, eentje die niet alleen kijkt hoe politiek correct een boek is, maar in staat is een goed gefundeerd oordeel over een roman als kunstwerk te geven. Trek je s.v.p. niets aan van één van de reacties onder mijn bespreking: McDonald schrijft helemaal niet droog, maar juist zeer elegant en helder. Je moet alleen wel bereid zijn om rustig de tijd voor zijn betoog te nemen.
Net als afgelopen jaar is het een mengelmoesje van oud en recent uit verschillende windstreken.
Chimamanda Ngozi Adichie, Americanah (Nigeria 2013)- gelezen, bespreking hierSaud Alsanousi, The Bamboo Stalk (Koeweit 2012)- gelezen, bespreking hierMichel Faber, The Book of Strange New Things (GB 2014)- gelezen, bespreking hierElena Ferrante, De geniale vriendin (Italië 2011)- gelezen, bespreking hierEsther Gerritsen, Roxy (Nl 2014)- gelezen, bespreking hierHella Haasse, Heren van de thee(Nl 1992) - gelezen, bespreking hierHermann Hesse, Narziss en Goldmund (Duitsland 1930)- gelezen, bespreking hierGuy de Maupassant, Bel-Ami (Frankrijk 1885)- gelezen, bespreking hierMuriel Spark, Memento Mori (GB 1959)- gelezen, bespreking hierMary Sharrat, Illuminations (VS 2012)- gelezen, bespreking volgtAli Smith, The Accidental (GB 2005)-gelezen, bespreking hierMagda Szabo, De deur (Hongarije 2002)- gelezen, bespreking hierRabindranath Tagore, The Home and the World (India, 1915-16)- gelezen, bespreking hierBenjamin Tammuz, Minotaur (Israël 1980)- gelezen, bespreking hierJeanette Winterson, The Gap of Time (GB 2015)- gelezen, bespreking hier
Welk boek van de onderste lijst heb je al gelezen? Vond je het de moeite waard?
PS Aarzel niet om je eigen commentaar toe te voegen. Ik stel het zeer op prijs als mensen de moeite nemen om reacties of aanvullingen te plaatsen. Heb je dit boek besproken op je eigen blog? Dan zou het fijn zijn als je een link bij de reacties plaatst.
Hoi Anna, een mooie lijst. Van je favoriete boeken wil ik vooral de boeken van Jane Gardam en een boek van David Mitchell lezen. Van je lijst voor 2016 ben ik vooral benieuwd naar Michel Faber en Elena Ferrante. Lang geleden heb ik de boeken van Hella Haasse en van Herman Hesse gelezen, maar daar weet ik niet veel meer van te zeggen. Groetjes, Erik
BeantwoordenVerwijderen"Lang geleden heb ik de boeken van Hella Haasse en van Herman Hesse gelezen, maar daar weet ik niet veel meer van te zeggen." Dan hebben ze waarschijnlijk weinig indruk op je gemaakt, Erik. We zullen zien wat ik er van vind.
VerwijderenHoi Anna, dat klopt ;>). Ik weet nog wel dat ik "Heren van de thee" minder vond dan "Oeroeg", maar daar was ik ook weg van. Groetjes, Erik
VerwijderenIk zag weer een paar boeken bij je favorieten van afgelopen jaar staan die me weer even waren ontschoten, maar die nu op mijn verlanglijstje komen te staan. (handig toch, die overzichtjes)
BeantwoordenVerwijderenWat betreft de nieuwe boeken, ik heb Elena Ferrante gelezen en die vond ik mooi, deel 2 is ondertussen ook uit en hopelijk komend jaar deel 3 en 4.
Heren van de thee, vond ik ook heel erg mooi. Ik heb Americanah geprobeerd, maar ik kon er niet inkomen. Ik denk echter dat dit aan mij lag en niet zozeer aan het boek.
Hoe dan ook, op naar een jaar vol mooie boeken, geweldige besprekingen en natuurlijk gewoon een heleboel andere leuke dingen!!
Groetjes,
Soms ben je ook niet in de juiste stemming voor een boek, Bettina, maar misschien was het ook gewoon niet jouw soort boek. In ieder geval was ik wel onder de indruk van de eerste roman van Adichie, dus ik verwacht dat deze ook wel aan zal slaan.
VerwijderenFijn, die lijstjes, net als bij Bettina waren er mij ook een paar ontschoten. Zo'n lijstje van 15 is ook wel fijn (straks ook om een paar keer terug te zien). Ik heb zelf ook wel zo'n lijstje in mijn hoofd maar ik ga het maar niet publiceren want van het vorige is ook niks terecht gekomen....ik geef andere boeken toch steeds weer meer prioriteit of zo. Wel wil ik komend jaar persé de Odyssea herlezen.
BeantwoordenVerwijderenRoxy van Esther Gerritsen heb ik gelezen, heerlijk boek. En De geniale vriendin net uitgelezen, halverwege in het tweede deel (De nieuwe achternaam). Het feit dat ik aan het tweede deel ben begonnen zegt al genoeg (maar ik ben bezig met een blogpost over Ferrante).
Voor mij geldt hetzelfde wat het lezen betreft: wat minder lezen door andere leuke dingen, maar lezen blijft wel een kernactiviteit.
Oh ja goed nieuws: er komt een nieuw boek van Sarah Bakewell (maart) over de franse existentialisten ('At the existentialist café'). Yey!
Fijne jaarwisseling en een mooi 2016!
O, dat Sarah Bakewell een nieuw boek ging uitbrengen wist ik nog niet. Bedankt voor de tip!
VerwijderenGrappig hoe iedereen dat doet. Ik ben helemaal niet van lijstjes. Het maakt me niks uit hoeveel ik in een jaar heb gelezen en uit hoeveel landen en ik maak al helemaal geen plannen over wat ik wil lezen. Ik heb ruim 200 boeen nog te lezen, en meestal vormt zich een idee tijdens het boek dat ik aan het lezen ben, welk volgend boek het gaat worden. Maar soms ook niet en moet ik echt zoeken in mijn collectie. Soms ook heb ik net een boek aangeschaft en ben ik zo enthousiast dat die meteen voorrang krijgt, het kan goed. Dus geen lijstjes bij mij, wat onverlet laat dat ik wel met belangstelling al die lijsten van anderen lees :-) Gelukkig nieuw jaar in ieder geval!
BeantwoordenVerwijderenKoen, als ik maar 200 ongelezen boeken had, hoefde ik ook geen lijstje voor 2016 op te stellen ;-)
VerwijderenHallo Anna,
BeantwoordenVerwijderenDe beste wensen eerst nog. Americanah is prachtig. Half of a Yellow Sun misschien nog beter.
Hans, ik heb Americanah mede op mijn lijst voor 2016 gezet vanwege jouw aanbeveling. Je ziet, ik luister goed naar de mensen die hier reageren :-)
VerwijderenHallo Bettina,
BeantwoordenVerwijderenIk kan me voorstellen dat je niet in Americanah kon komen Mijn vrouw komt uit Nigeria en maak dagelijks het gevoel van haar mee eigenlijk in 2 landen of werelden te wonen. Zo moet je het boek eigenlijk zien.
Dank je, Hans, misschien moet ik de schrijfster nog een kans geven, maar dan met het andere boek van haar dat ik al een paar keer genoemd zie, Purple hibiscus?
VerwijderenGroetjes,
tussen haakjes, het is Ngozi ipv Ngazi
BeantwoordenVerwijderenO, wat stom. Ik weet dat wel, maar typ namen wel vaker verkeerd. Ik ga het meteen verbeteren.
VerwijderenVoor mij was Station Eleven ook het hoogtepunt. Van je 2016-lijst heb ik alleen Ferrante gelezen, vond het heel boeiend maar ben niet zo lyrisch als veel anderen.
BeantwoordenVerwijderenWe zullen zien wat ik van Ferrante vind. Als ik lyrisch word, heb ik nog de rest van de serie voor de boeg. Zo niet, dan houd ik het bij dit ene boek.
VerwijderenIk ben ook niet lyrisch over Ferrante, maar wel een soort van verslingerd geraakt....
BeantwoordenVerwijderenDat heeft ook wel wat, verslingerd raken ;-)
VerwijderenAmericanah is geweldig, Book of Strange New Things ook. Twee totaal verschillende boeken maar dat is natuurlijk wel leuk. Gap of Time is ook prachtig, de combi Winterson - Shakespeare werkt uitermate goed. Veel leesplezier. Ik onthoud David Mitchell, altijd goed.
BeantwoordenVerwijderenLiliane, het boek van Winterson is mede op de lijst gekomen door jouw lovende bespreking.
VerwijderenTrouwens, als ik op jouw site kom, krijg ik (hoewel pop-ups standaard staan uitgeschakeld) altijd een vreemde spammerige pop-up in beeld die ik niet helemaal vertrouw. Vandaar dat ik je besprekingen alleen nog in mijn RSS-feedreader lees en nooit reageer op je berichten. Of kan die pop-up geen kwaad?
Ik krijg die pop-up ook al een tijdje, met de vraag of ik wil meewerken aan het onderhoud van de site(???) met een link die zo te zien leidt naar Roemenië dus ik vertrouw dat ook helemaal niet....
VerwijderenWow, je hebt echt je hele lijstje van 15 afgewerkt! Ik vind het wel leuk om achteraf lijstjes te maken, maar verder ben ik meer zoals Koen: ik laat me leiden door mijn stemming en door het boek dat ik aan het lezen ben. Zo vond ik het leuk om Crooked Heart rond de Kerst te lezen omdat het een feelgood-boek is en tijdens de Blitz speelt, wat weer mooi aansloot bij Life After Life, dat ik kort tevoren gelezen had.
BeantwoordenVerwijderenMijn overzichtje is hier: http://lethe1.dreamwidth.org/134447.html?view=739631&posted=1#cmt739631
Van je 2016-lijst heb ik (afgezien van Hesse, die ik misschien als puber tot mij genomen heb) alleen Memento Mori gelezen. Ik ben een groot fan van Muriel Spark en dit is wel een van haar beste titels (wat mij betreft na The Driver's Seat en The Prime of Miss Jean Brodie, en eventueel ex aequo met Loitering with Intent). Toch zou ik niet kunnen uitleggen waarom. Ik betrap me er wel eens op dat ik na lezing van haar boeken denk dat het eigenlijk niet zoveel om het lijf had en me afvraag wat er nou zo goed aan is. Ik kijk dus uit naar je haarscherpe analyse!
Oh maar ik laat me net zo goed leiden door de stemming van het moment, hoor. De romans van het lijstje werk ik dan ook niet in vaste volgorde af, maar een boek komt pas aan de beurt wanneer ik er klaar voor ben. En ik lees natuurlijk aanzienlijk meer dan de 15 op de lijst (al valt de hoeveelheid nogal in het niet bij die van Bettina) en dat gaat ook puur op stemming. Na de taaiheid van Halldor Laxness ben ik nu dus bezig met een modern thrillerachtig boek dat gewoon lekker wegleest. Het is tenslotte ook vakantie.
VerwijderenDe link was niet helemaal goed. Dit is hem: http://lethe1.dreamwidth.org/134447.html
BeantwoordenVerwijderenMijn jaaroverzicht staat inmiddels ook online (met dank aan Anna voor vele suggesties): http://heldenreis.nl/2016/01/een-goed-leesjaar
BeantwoordenVerwijderenBeste Anna. Ik heb net Roxy uitgelezen. het liet me onverschillig. De hoofdpersoon krijgt weinig diepte mee, misschien door de vorm...Gerritsen kiest voor heel korte oppervlakkige dialoogjes, Die moet je zelf maar interpreteren. Ik voel me erbuiten staan en denk,,,ja, zal wel... Als je dan denkt hoe Andre Makine in La femme qui Attendait(ook een van de mooiste boeken van mijn jaar) dat doet of Claudel, Murdoch of Mc Ewan..die personages gaan echt onder je huid zitten. Ander niveau.
BeantwoordenVerwijderenOverigens vond ik De Wand van Marlen Haushofer ook een van de mooiste boeken die ik dit jaar las. Het gaat over de indringende vraag naar de zin van het leven, zo mooi verwoord! En ook over het verbijsterende inzicht dat de tegenwoordige mens niet meer weet hoe hij zichzelf praktisch in leven moet houden. Dat hield me ook bezig.
En dan over Hella Haasse. Het mooiste, onvergetelijkste boek is vol Veelgens mij De Ingewijden.Vooral als je geïnteresseerd bent in Griekenland.
En natuurlijk De Scharlaken Stad of valt dat in de categorie Historisch?
Veel leesplezier, Marina
Nou, dat is altijd prikkelend, twee heel verschillende meningen over Roxy. We zullen volgend jaar vanzelf een keer zien of ik het met je eens ben of niet, Marina!
VerwijderenFoutje, ik bedoelde Het woud der Verwachting, een magistrale historische roman
BeantwoordenVerwijderenmarina
Het woud der verwachting is inderdaad magistraal. Dat heb ik gelezen voordat ik met bloggen begon, vandaar dat je het hier niet tegen komt, maar ik ga het zeker nog een keer herlezen.
Verwijderen